Protest iniţiat pe Facebook ca reacţie la ”donaţia” ambasadei Rusiei de 100 de euro pentru campania "Cuminţenia Pământului": Donează un cent pentru Rusia - VIDEO

Un protest a fost convocat, pe Facebook, românii fiind invitaţi marţi în faţa Ambasadei Rusiei să doneze câte un cent, ca răspuns la ”donaţia modestă” a Ambasadei Rusiei, în valoare de 100 de euro, pentru campania de achiziţie a sculpturii „Cuminţenia Pământului” a lui Brâncuşi.

Urmărește
12894 afișări
Imaginea articolului Protest iniţiat pe Facebook ca reacţie la ”donaţia” ambasadei Rusiei de 100 de euro pentru campania "Cuminţenia Pământului": Donează un cent pentru Rusia - VIDEO

Protest iniţiat pe Facebook ca reacţie la ”donaţia” ambasadei Rusiei: Donează un cent pentru Rusia - VIDEO (Imagine Octav Ganea / Mediafax Foto)

”Ambasadorul Rusiei a anunţat cu mândrie că a donat 100 de euro pentru Cuminţenia Pământului. Considerăm că suntem jigniţi, aşa că vă invit să returnăm bacşisul în monede cât mai mic. Un cent ar fi suficient dacă ne-am aduna suficienţi. Oricum, ar fi bine să nu rămânem datori, aşa cum sunt ruşii faţă de noi cu nişte zeci de tone de aur, dacă ne oprim doar aici”, se arată pe pagina evenimentului anunţat pe Facebook.

Ambasada Rusiei la Bucureşti a anunţat că a făcut o „donaţie modestă”, în valoare de 100 de euro, pentru campania de achiziţie a sculpturii „Cuminţenia Pământului” a lui Brâncuşi. Totodată, anunţul este însoţit de o replică video la clipul lansat de o agenţie de publicitate în sprijinul acestei campanii, în care Ambasada Rusiei arată că România s-a reconstruit şi industrializat cu ajutorul Uniunii Sovietice.

„Copiii trebuie să înveţe istoria adevărată”, se spune în clipul respectiv, publicat de ambasada rusă la Bucureşti. Acesta este primul gest public de imagine al noului ambasador al Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, trimis de administraţia lui Putin de la Chişinău în România.

Agenţia de publicitate Papaya Advertising a lansat pe 22 august, în mediul online, campania independentă „Hai Că Se Poate” (http://www.haicasepoate.ro/) pentru a încuraja donaţiile în vederea achiziţionării sculpturii lui Constantin Brâncuşi, "Cuminţenia pământului".

Clipul video alb-negru are 2':13'' şi se centrează pe imaginea simbolică a doi copii care privesc mersul istoriei românilor, înfăţişată sub forma unui tren în mers, punctând „comorile pierdute” de români de-a lungul celui De-al Doilea Război Mondial, venirea regimului sovietic, pierderea unei părţi semnificative a tezaurului ţării etc. Spotul se incheie cu imaginea trenului care duce "Cuminţenia pământului" şi se opreşte în faţa copiilor, iar aceştia se ridică în timp pentru a prinde „ultimul tren” încărcat cu valoroasa sculptură.

„Poate că istoria e o carte care ne menţionează cu litere mici, o carte cu file rupte ici şi colo, purtând comorori pierdute pentru totdeauna sau file smulse şi duse departe de noi. Sau poate e ceva ce ne-a fost scris de alţii, fără suflet, nouă, cei care doar cu sufletul trăim. Paragrafe întregi dictate într-o limbă pe care n-am mai înţeles-o şi care ne-au făcut să ne simţim străini la noi în ţară. O carte pe care unii dintre noi au lăsat-o în urmă neterminată. Asta poate că e istoria, un şir lung de capitole care n-au depins de noi şi pe care le-am parcurs cuminţi, aşteptând cu speranţă că va urma o pagină pe care să ne-o scriem singuri, ştiind că o putem scrie atât de frumos, încât cei care spun acum « Ce vrei, bă? Asta e România!», să şoptească respectuos: «Asta este România!». ”, transmite vocea din off-ul clipului, pe parcursul derulării imaginilor în alb-negru.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici