Protest la Ambulanţa Arad. Angajaţii acuză conducerea instituţiei de abuzuri

Aproximativ 30 de angajaţi ai Serviciului de Ambulanţă Arad au protestat, joi, în curtea instituţiei, fără a fi afectată activitatea de urgenţă, spunând că au cele mai mici salarii din ţară dintre ambulanţieri şi acuzând de abuzuri conducerea.

Urmărește
292 afișări
Imaginea articolului Protest la Ambulanţa Arad. Angajaţii acuză conducerea instituţiei de abuzuri

Protest la Ambulanţa Arad. Angajaţii acuză conducerea instituţiei de abuzuri (Imagine: Octav Ganea/Publimedia)

Joi dimineaţă, aproximativ 30 de angajaţi ai Serviciului de Ambulanţă Arad - medici, asistenţi şi şoferi - s-au adunat în curtea instituţiei, protestând faţă de conducerea actuală şi cerând demisia acesteia.

Angajaţii au redactat un memoriu pe care l-au înaintat Prefecturii, Ministerului Sănătăţii şi lui Raed Arafat, acuzând în document că managerul unităţii, Roberto Schill, ar fi comis o serie de abuzuri în raport cu angajaţii, iar o sută de persoane ar fi fost nevoite să plece în ultimii ani din această cauză.

Memoriul a fost citit în curtea unităţii, participanţii cerând apoi "schimbarea de îndată a echipei manageriale", alcătuită din directorul Roberto Schill şi directorul economic Delia Lăpuşcă.

"Suntem pur şi simplu epuizaţi fizic, psihic şi financiar din cauza politicii manageriale defectuoase şi abuzive, exercitată timp de opt ani de către actuala echipă managerială. Suntem disperaţi şi total dezorientaţi", spun protestatarii în memoriu.

Participanţii la protest s-au mai plâns că "salarizarea este cea mai mică din ţară", iar "managerul s-a străduit mult să ajungă aici, mărind doar salariile unor persoane pe care ştie că se poate baza în anumite împrejurări".

Angajaţii spun că sunt obligaţi să facă ore suplimentare, plătite "cu bani de mizerie, între 2,5 şi 4,5 lei", susţinând că în 2013 au făcut peste 20.000 de ore de suplimentare din cauza lipsei de personal.

Protestatarii se plâng şi de modalitatea de supraveghere "în sistem penitenciar" a angajaţilor, după ce au fost montate camere video şi "un set de microfoane cuplate la fiecare calculator din unitate, interceptându-se astfel toate convorbirile avute de către angajaţi".

"Acest lucru ne inspiră teamă şi tensiune psihică, incompatibilă cu efectuarea în condiţii optime a serviciului nostru, care prin natura lui este suficient de stresant", se mai precizează în memoriul citit de protestatari.

Ei mai susţin că "au existat demisii forţate" în instituţie, sancţiuni neîntemeiate şi "înscenări create la modul deliberat împotriva persoanelor antipatice directorului general sau directorului economic".

"Astfel, doctorului Durnea Radu i s-a efectuat un control la trusa sanitară din gestiunea acestuia în lipsă, fiindu-i găsite în bagajul medical de urgenţă medicamente expirate, deşi cu numai o zi în urmă controlase personal trusa, fiind de notorietate probitatea morală şi profesională a acestui om. Controlul s-a efectuat în lipsa medicului, omul fiind pus în faţa faptului împlinit, lucru ştiut atât de el, cât şi de către colegi că «probele» au fost intenţionat plantate pentru compromiterea acestuia", se mai arată în memoriul angajaţilor Ambulanţei Arad.

Protestatarii mai susţin că "şoferii care lucrează în tura de noapte pe ambulanţe de tip ACD sunt obligaţi să muncească concomitent şi pe o ambulanţă de transport, completând în acest fel două foi de parcurs, patru jurnale de bord şi efectuând două alimentări, fiind epuizaţi după o tură de noapte şi plătiţi ca şi cum ar fi lucrat pe o singură ambulanţă".

"Refuzăm categoric să mai fim umiliţi, batjocoriţi, insultaţi şi trataţi ca nişte sclavi după bunul plac, de către doi oameni care habar nu au ce înseamnă urgenţele medicale", mai spun angajaţii.

Contactat de corespondentul MEDFIAFAX, directorul unităţii, Roberto Schill, a respins toate acuzaţiile şi a spus că protestul nu a fost unul spontan, ci organizat, în condiţiile în care în această perioadă se negociază noul contract colectiv de muncă, "iar reglementările legale nu permit organizarea de proteste sau greve în această perioadă a negocierilor".

"Acuzatorii sunt persoane care într-o măsură semnificativă nu şi-au făcut treaba, iar unii au fost sancţionaţi disciplinar. Sunt de acord că volumul de muncă este mare, dar trebuie să asigurăm asistenţa de urgenţă", a spus Schill.

El a precizat că unitatea are 193 de angajaţi, iar pentru a acoperi necesarul ar mai fi nevoie de 36, jumătate asistenţi, jumătate şoferi.

Directorul Serviciului de Ambulanţă Arad a mai spus că au fost montate camere video "conform legislaţiei", doar pe holuri şi în curte, iar "microfoane nu există".

Schill a negat toate celelalte acuzaţii ale angajaţilor şi a acuzat, la rândul său, că unul dintre organizatorii protesului, cel care a şi citit memoriul, are nemulţumiri personale, pentru că prietena sa, care lucrează în dispecerat, a fost avertizată de conducere că va fi sancţionată "dacă îşi mai favorizează prietenul" la intervenţii.

Protestul a durat o oră şi jumătate şi a fost supravegheat de către jandarmi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici