- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (13.10.2013, 19:40)
- Pacala Dana , Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PROTESTE în ţară, faţă de proiectul de la Roşia Montană
Sute de oameni au ieşit în stradă, duminică, în mai multe localităţi din ţară, pentru a protesta faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, iar la Cluj şi în Capitală numărul manifestanţilor a fost de câteva mii.
Urmărește
589 afișări
PROTESTE în ţară, faţă de proiectul de la Roşia Montană (Imagine: Sebastian Tătaru/Mediafax Foto)
PROTEST la Cluj: Peste 3.500 de protestatari au ocupat, pentru o oră, Piaţa Lucian Blaga din Cluj-Napoca
Traficul rutier în Piaţa Lucian Blaga din Cluj-Napoca, blocat duminică seară de protestatarii faţă de proiectul de la Roşia Montană, a fost reluat după aproximativ o oră, manifestaţia încheindu-se fără incidente.
În Piaţa Lucian Blaga, protestatarii au cântat şi au scandat lozinci antiguvernamentale şi de salvare a zonei Roşia Montană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Cum va fi vremea în prima lună din an
-
Ion Cristoiu: Un american rătăcit în Uniunea Sovietică
-
Apple oferă reduceri rare la iPhone-uri într-o ţară mare. Motivul din spatele deciziei
Protestul s-a încheiat după aproximativ o oră, iar traficul rutier în zonă a fost reluat, fără a se înregistra incidente.
Peste 400 de persoane care s-au adunat, duminică, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca pentru a protesta faţă de proiectul minier de la Roşia Montană au pornit într-un marş spre campusul stundeţesc Haşdeu, numărul protestatarilor depăşind pe traseu peste 3.500. Ei au blocat traficul rutier în zona campusului, cerând studenţilor să se alăture protestului. Manifestanţii au scandat "Să vină studenţii", "Nu staţi la ferestre, veniţi la proteste", "Strigaţi cu noi, Ponta la gunoi" şi "Jos Guvernul".
Protestatarii au continuat marşul pe străzile Moţilor, Coşbuc, Splaiul Independenţei, strada Horea, până la Gară, după care s-au îndreptat spre Piaţa Lucian Blaga, trecând prin Piaţa Mihai Viteazu, prin faţa Prefecturii, pe bulevardul 21 Decembrie 1989, strada Memorandumului şi pe lângă Primărie, blocând pe traseu traficul rutier şi transportul în comun.
În Piaţa Lucian Blaga, o parte a manifestanţilor s-au aşezat pe asfalt şi au blocat traficul rutier, scandând "Uniţi, salvăm Roşia Montană".
Aceasta este a şasea duminică în care la Cluj-Napoca au loc astfel de proteste.
Proteste şi la Alba Iulia şi Câmpeni faţă de proiectul minier de la Roşia Montană
Peste 300 de persoane au protestat, duminică seară, la Alba Iulia şi Cîmpeni, cerând Parlamentului să respingă proiectul minier de la Roşia Montană, care "ar distruge Munţii Apuseni”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Aproximativ 250 de persoane s-au adunat în centrul oraşului Cîmpeni, în apropierea statuii lui Avram Iancu, participanţii fiind atât din oraş, cât şi din localităţile apropiate.
Protestatarii au agitat steaguri tricolore, iar unii dintre ei au purtat afişe cu portretul lui Avram Iancu. De asemenea, unii dintre participanţi au afişat bannere şi pancarte cu mesaje precum "Uniţi salvăm Munţii Apuseni”, "Moţilor, să fiţi uniţi! Nu vă lăsaţi jefuiţi!" sau "Asta-i ţara moţilor, nu e tagma hoţilor!”.
"Ne opunem categoric acestui proiect minier care va distruge Munţii Apuseni. Vrem bogăţii pentru câţiva ani şi apoi ce vom face? Ce facem cu Apusenii noştri poluaţi?", a spus unul dintre participanţi, care susţine că a venit din Albac pentru a participa la protestul de la Cîmpeni.
Şi la Alba Iulia peste 50 de persoane au protestat faţă de proiectul minier de la Roşia Montană şi au parcurs într-un marş mai multe străzi din municipiu, scandând "Alba Iulia, trezeşte-te" şi "Luptăm, murim, salvăm Roşia Montană".
"Sperăm ca până la urmă Alba Iulia şi România să se trezească şi să înţeleagă că acest proiect nu este în interesul românilor. Sperăm să fim auziţi şi cei care au decizia să îl oprească", a spus un tânăr din Alba Iulia care afirmă că a participat la toate acţiunile de protest împotriva proiectului Roşia Montană organizate până acum în municipiu.
Protestatarii au purtat steaguri tricolore şi au afişat un banner de câţiva metri lungime cu mesajul "Opriţi proiectul minier de la Roşia Montană". De asemenea, unii dintre protestatari au purtat afişe sau pancarte cu mesaje precum "Nu dăm aurul din munţi pe cianuri şi bani mărunţi”, "Trădarea de ţară în aur se măsoară" sau "Indiferenţa ucide. Spuneţi NU proiectului de la Roşia Montană”.
Potrivit Jandarmeriei Alba, acţiunile de protest de la Alba Iulia şi Câmpeni au fost autorizate.
Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.
Manifestanţii cer ca Parlamentul să respingă proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană şi să interzică, prin lege, folosirea cianurilor în activităţile miniere din România, Guvernul să respingă, prin hotărâre, în regim de urgenţă, acordul de mediu, Roşia Montană să fie inclusă pe lista tentativă a României pentru includerea în patrimoniul UNESCO şi demisia premierului Victor Ponta şi a celor patru iniţiatori ai proiectului de lege: miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.
Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.
Proiectul a fost analizat de Comisia parlamentară specială, la care au fost audiaţi, până vineri, reprezentanţi ai mai multor instituţii. Membrii comisiei încep săptămâna viitoare dezbaterea proiectului pe articole.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: În „România Educată” până la prostire a lui Klaus Iohannis, copilul tău e victimă. Școala la stat l-a învățat să nu știe nimic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Din ce în ce mai mulți ruși se înrolează de partea Ucrainei. Cum poate influența asta soarta războiului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Bursucu a făcut primele declarații după demisia de la Kanal D. Ce a răspuns postul turcilor când a văzut anunțul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 09:04
Apple va plăti 95 de milioane de dolari pentru a soluţiona procesul care acuză asistentul Siri
-
astăzi, 09:04