PROTEST la Universitate: Peste 100 de persoane au manifestat împotriva construirii unei moschei la Bucureşti - FOTO

Peste 100 de persoane s-au adunat, luni seară, la Universitate, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de construirea unei moschei la Bucureşti, un preot spunând că bugetul României nu permite o asemenea construcţie, iar un istoric, că s-ar ajunge la pierderea identităţii naţionale.

Urmărește
3102 afișări
Imaginea articolului PROTEST la Universitate: Peste 100 de persoane au manifestat împotriva construirii unei moschei la Bucureşti - FOTO

Peste 100 de persoane au protestat la Universitate faţă de construirea unei moschei la Bucureşti (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Protestatarii, predominant tineri, unii îmbrăcaţi în ii, s-au adunat în zona statuilor, fluturând steaguri naţionale şi purtând pancarte cu mesajul "Nu vrem mega-moschee în Bucureşti". Pe alte bannere era înfăţişat premierul Victor Ponta cu barbă şi scufie de imam sau cu un turban, mesajele fiind "Mându doar în timpul campaniei" şi "Ponta-turcitu, plagiator şi corupt".

Printre manifestanţi s-au numărat şi mai mulţi membri ai organizaţiei Noua Dreaptă.

Liderii manifestaţiei au enumerat, la portavoce, revendicările protestatarilor: "nu vrem o mega-moschee în Capitala României", "vrem în schimb o dezbatere publică serioasă pe această temă", "cerem Guvernului abrogarea HG 372/2015 printr-o Ordonanţă de urgenţă prin care terenul în suprafaţă de 11.295 mp să revină în proprietatea privată a statului", "dacă Guvernul nu binevoieşte să abroge HG 372/2015, vrem ca bucureştenii să se poată măcar exprima cât se poate de democratic în cadrul unui referendul local daca sunt sau nu de acord cu construirea acestei moschei", "cerem Primăriei Capitalei să nu elibereze avizele necesare şi să nu emită autorizaţia de construire pentru moschee".

"Ei doresc de fapt un trofeu în capitala noastră. Credeţi că vor veni din toate cartierele Bucureştiului sau din toate oraşele ţării la mega-moschee?. (...) Nu trebuie să permitem construirea acestui cal troian în centrul Bucureştiului", au mai spus cei care au luat cuvântul la portavoce.

Alături de ei, manifestanţii au strigat "Neamul românesc nu e paşalâc turcesc", "România, ţară ortodoxă" şi i-au huiduit pe Victor Ponta şi pe "pastorul adventist Gâdea", pentru că "prezintă sondaje mincinoase".

Printre protestatari, un preot ortodox, îmbrăcat într-o ie legată cu un brâu tricolor, a spus că nu e de acord cu construirea moscheii pentru că "bugetul actual al României nu permite o asemenea construcţie" şi "în momentul acesta ar fi mult mai utile şcoli sau spitale".

"Despre construirea Catedralei Mântuirii Neamului se discută de mai bine de 100 de ani şi era cumva firesc ca o ţară majoritar ortodoxă să aibă în final această catedrală", a completat părintele Onufrie.

Un alt bărbat aflat la protest, Mircea Radea, care s-a recomandat drept istoric, a spus că "mega-moscheea" ar reprezenta un simbol pentru lumea musulmană, care şi-ar "adjudeca un teritoriu", dar n-are nimic împotriva turcilor sau tătarilor care locuiesc deja în România şi care deja au în Bucureşi o moschee, fără ca nimeni să se fi opus.

Practic, a continuat el, construcţia noii moschei ar putea crea un precedent şi pentru comunităţile de alte religii, "care ar putea veni în România să pretindă acelaşi lucru, iar asta ar duce în timp la pierderea identităţii naţionale".

Un alt participant la manifestaţie, care s-a recomandat drept avocat, a anunţat că va ataca o eventuală autorizaţie emisă de primărie pentru construcţia moscheii.

La finalul protestului, participanţii au spus "Tatăl nostru" şi s-au împrăştiat scandând "România!".

Muftiatul Musulman Cultural a primit, la sfârşitul lunii mai, prin hotărâre de Guvern, un teren de 11.000 de metri pătraţi pentru construirea unei moschei de mari dimensiuni în Bucureşti, cu o capacitate de 2.000 de persoane. Terenul respectiv este situat lângă Romexpo, iar valoarea sa ar fi estimată la patru milioane de euro.

Fondurile pentru construcţie vor fi asigurate de statul turc. Singura condiţie pe care a impus-o Guvernul este ca lucrările de construcţie a moscheii să înceapă în trei ani.

Fostul şef al statului Traian Băsescu a fost unul dintre ce mai vocali critici ai proiectului, lansând un atac extrem de dur şi la adresa liderului comunităţii musulmanilor din România, dar şi a preşedintelui Recep Erodgan. Băsescu a susţinut de mai multe ori că o astfel de iniţiativă ar prezenta riscuri din punctul de vedere al securităţii naţionale, reproşându-le responsabililor de la Bucureşti că nu evaluează implicaţiile acestui demers. "Probabil nu reuşiţi să vă imaginaţi o staţie de metrou din Bucureşti în care, la ore de vîrf, un tânăr credincios se detonează în numele lui Allah. Sau poate inteligenţa nu va ajută să vă imaginaţi tineri romîni eşuaţi în viaţă convertiţi la islamism şi trimişi în tabere de instruire prin Siria, Irak sau Afganistan şi reveniţi în Europa pentru a ne aduce binefacerile Statului Islamic", arăta fostul şef al statului, într-o postare pe Facebook.

De celalaltă parte, şeful Cultului Musulman din România, Murat Iusuf, a afirmat că proiectul este unul paşnic şi că nu înţelege de ce s-a transformat "într-o polemică politică". Acesta s-a declarat dezamăgit de afirmaţiile lui Traian Băsescu, susţinând că fostul şef al statului ştia din vremea de când era în funcţie "de acest acord între statul turc şi statul român pentru construirea unei moschei". Muftiul afirmă că de 10 ani de când conduce comunitatea turco - tătară se discută despre construirea unei moschei în Bucureşti.

În România trăiesc aproximativ 65.000 de musulmani, potrivit datelor de la Secretariatul de Stat pentru Culte, dintre aceştia, 10.000 locuiesc în Capitală. Cea mai mare moschee din România se află la Constanţa, de altfel majoritatea musulmanilor din ţară sunt localizaţi în Dobrogea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici