- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Protest spontan la Ministerul de Finanţe. Ministrul a fost huiduit. Protestatarii nu vor să plece - VIDEO
Câteva sute de funcţionari din Ministerul Finanţelor Publice au declanşat un protest spontan şi s-au strâns în holul principal de la intrarea în instituţie, nemulţumiţi că nu au primit sporurile salariale. Şi angajaţii unor Direcţii de Finanţe din ţară au declanşat proteste spontane, în semn de solidaritate faţă de colegii din Bucureşti.
Angajaţii Ministerului de Finanţe au urcat pe holul de la primul etaj al instituţiei, unde se află cabinetul ministrului Gheorghe Ialomiţianu.
Salariaţii din sediul central al Ministerului Finanţelor, dar şi din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală reclamă că după eliminarea sporurilor veniturile lor au scăzut drastic, după ce anterior salariile de bază le-au fost reduse cu 25%.
"Uitaţi-vă, să vadă toată lumea cu ce salarii trăim. Salarii nesimţite?! Nu poţi să trăieşti cu 4-5 milioane de lei (vechi -n.r.). Am 20 de ani de muncă în Ministerul Finanţelor. Directorii noştri cu răspundere au 19 milioane de lei (vechi - n.r.). Ne spune lumea că avem salarii nesimţite? Nesimţiţi sunt cei care afirmă aşa ceva!", a declarat pentru MEDIAFAX unul dintre participanţii la protest, care avea în mână fluturaşul de salariu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Câteva zeci de protestatari au intrat într-o sală de întâlniri din cadrul ministerului unde au prezentat nemulţumirile pe un ton vehement secretarilor de stat Gheorghe Gherghina şi Bogdan Drăgoi, precum şi preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar.
Blejnar a recomandat protestatarilor să nu fie prezenţi la discuţii şi reprezentanţii mass-media , dar salariaţii au refuzat, argumentând că o parte din vină revine presei şi ar fi mai bine ca ziariştii să rămână în sală şi să afle adevărul.
"Auziţi ce spun oamenii din sindicate şi angajaţii, că dumneavostră aţi manipulat (presa - n.r.) (...) Dumneavoastră, din presă, aveţi o parte din vină la faptul că aceşti oameni sunt neplătiţi. La Antena 3, de exemplu, am auzit următoarea frază: Cei de la Ministerul Finanţelor au trecut mai uşor peste scăderea de 25%, pentru că au avut salarii nesimţite", a afirmat Blejnar.
Ziariştii l-au întrebat pe preşedintele ANAF dacă apreciază că are la rândul său vreo vină pentru această situaţie.
"Pe partea mea, cred că voi rezolva problema, omenii o să-şi primească banii pentru ce au lucrat", a răspuns Blejnar.
Angajaţii MFP şi ANAF protestează pentru că nu au mai primit sporurile de două luni.
Întâlnirea dintre angajaţi şi oficialii ministerului s-a terminat în scurt timp, fără ca părţile să ajungă la o înţelegere, iar salariaţii au continuat protestul, strigând printre altele: "hoţii, hoţii" şi "banii, banii".
Protest spontan şi la Direcţia Finanţelor Timiş
Peste 200 de angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice Timiş au declanşat, miercuri, un protest spontan, în sediul instituţiei, aceştia fiind nemulţumiţi de reducerea salariilor.
Cei peste 200 de angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice Timiş au oprit lucrul la ora 14.00 şi s-au adunat în holul de la intrarea în instituţie.
Liderul sindicatului din cadrul Direcţiei Finanţelor Publice Timiş, Adrian Găvruţă, a declarat că protestul este unul spontan, cauzat de reducerea salariilor angajaţilor Agenţiei Naţionale de Administraţie Fiscală şi structurilor subordonate.
Totodată, potrivit sursei citate, protestul a fost declanşat în semn de solidaritate cu angajaţii Ministerului Finanţelor de la Bucureşti.
Protest spontan al angajaţilor din Finanţe, şi la Constanţa
Peste o sută de salariaţi ai Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice (DJFP) Constanţa au oprit lucrul, miercuri la prânz, şi au ieşit în curtea instituţiei, într-un protest spontan declanşat faţă de reducerile salariale şi de pierderea stimulentelor.
Protestatarii spun că au decis întreruperea lucrului după ce au auzit despre acţiunea colegilor lor din Bucureşti şi din alte judeţe ale ţării, astfel că, miercuri, în jurul orei 13.00, au ieşit în curtea DJFP Constanţa.
Proteste similare se înregistrează şi la sediul Administraţiei Finanţelor Publice, de pe bulevardul Mamaia, precum şi la Trezoreria Constanţa, o parte din angajaţii acestei instituţii mergând să se alăture colegilor lor de la DJFP Constanţa.
Şi angajaţii Direcţiei Finanţelor Publice Alba protestează
Angajaţii Direcţiei Finanţelor Publice Alba şi ai celor 11 administraţii financiare din judeţ au întrerupt, miercuri, lucrul şi s-au adunat în faţa instituţiilor, protestând faţă de diminuarea salariilor.
Protestatarii, angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice Alba şi ai celor 11 administraţii financiare din oraşele din judeţ, s-au adunat în faţa sediilor instituţiilor, organizând un protest spontan, prin care solicită să se renunţe la reducerea de 25 la sută a salariilor, să li se plătească în continuare stimulentele şi să se elimine incompatibilităţile pe care le au funcţionarii publici.
În toate cele 12 instituţii funcţionarii şi-au întrerupt activitatea, chiar şi cea cu publicul.
La Alba Iulia, aproximativ o sută de funcţionari au protestat în faţa Direcţiei Finanţelor Publice Alba, unii dintre ei având fluiere şi sirene, manifestându-se zgomotos şi blocând accesul în instituţie.
Protest spontan al angajaţilor din Finanţe, şi la Iaşi
Angajaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Iaşi au întrerupt activitatea, în jurul orei 14.00, aproximativ 200 de salariaţi fiind adunaţi în holul de la parterul instituţiei.
"S-a întrerupt şi la noi activitatea. Acum se adună oamenii. Sunt deja 200 de salariaţi în holul de la parterul instituţii. Nu am putut ieşi afară, din cauza sărbătorilor Iaşiului, lângă clădirea instituţiei fiind organizate mai multe acţiuni. Se scandează «Hoţii», sunt aceleaşi lozinci auzite şi la Bucureşti. E un gest de solidaritate cu colegii noştri de la Ministerul Finanţelor. Şi noi suntem în aceeaşi situaţie cu colegii din Capitală", a declarat Maria Ţăran, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finaţelor Publice din Iaşi.
Ea a spus că oamenii sunt extrem de supăraţi şi revoltaţi, din cauza deciziei de a nu mai primi stimulentele financiare.
Activitatea la Finanţele Publice Buzău, blocată de un protest spontan
Activitatea în Direcţia Generală a Finanţelor Publice Buzău este blocată, miercuri, după ce angajaţii instituţiei au declanşat un protest spontan, acţiuni similare fiind organizate in toate administratiile financiare din judeţ.
Potrivit liderului de sindicat al finanţiştilor buzoieni, Adrian Radu, peste o sută de angajaţi ai Direcţiei de Finanţe Buzău au aderat, miercuri, la protestul spontan, din cauza reducerilor salariale şi a sărăciei în care sunt condamnaţi să trăiască.
Protest spontan şi la Direcţia Finanţelor Cluj
Peste 200 de angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice Cluj au declanşat, miercuri, un protest spontan şi au întrerupt lucrul, adunându-se în curtea instituţiei.
Liderul sindicatului Sed Lex Cluj, Ilie Rostogol, a declarat că protestul este unul de solidaritate cu angajaţii de la Ministerul Finanţelor de la Bucureşti.
Şi la Braşov angajaţii Finanţelor Publice au ieşit în faţa instituţiei
Aproximativ 300 de angajaţi din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Braşov au ieşit în faţa instituţiei, miercuri, în jurul orei 14.00, fiind nemulţumiţi de măsurile luate de Ministerul Finanţelor privind diminuările salariale.
Protestul este unul paşnic, iar oamenii nu scandează. Potrivit liderului de sindicat al Sindicatului Finanţe Publice Fedlex din DGFP Braşov, Ştefan Nicolae, protestul este unul spontan, angajaţii braşoveni alăturându-se colegilor lor din Bucureşti.
Protest spontan al angajaţilor din DGFP Suceava, cei din Botoşani susţin protestele
O parte dintre angajaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava au întrerupt activitatea, în jurul orei 14.30, peste 60 de salariaţi fiind adunaţi în holul de la intrarea în instituţie, iar sindicatul DGFP Botoşani anunţă că susţine protestele din MFP.
Salariaţii protestează în linişte şi intenţionează să iasă în faţa instituţiei.
Şi sindicatul salariaţilor din DGFP Botoşani susţine revendicările iniţiate de angajaţi din Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF.
Sindicatul din DGFP Botoşani a întocmit o scrisoare prin care susţin acţiunea spontană a angajaţilor din MFP.
Liderul sindical Andrei Paramanov arată în scrisoare că liderii vor merge luni la Bucureşti urmând să stabilească dacă se va intra în grevă dacă nu li se soluţionează revendicările.
Şi la Direcţia Judeţeană de Finanţe Publice Hunedoara angajaţii au întrerupt lucrul
Peste 500 de angajaţi ai Direcţiei Judeţene de Finanţe Publice Hunedoara şi-au întrerupt, miercuri, activitatea, aceştia cerând acordarea drepturilor salariale care nu le-au mai fost date în ultimele două luni.
Peste o sută de angajaţi ai Administraţiei Financiare din Deva protestează în faţa instituţiei, în timp ce colegii lor de la administraţiile din judeţ au încetat lucrul şi au ieşit pe holurile instituţiilor, protestul lor fiind unul spontan.
Angajaţi ai Administraţiei Finanţelor Publice Arad au declanşat un protest spontan
Aproximativ 60 de angajaţi ai Administraţiei Finanţelor Publice Arad au declanşat, miercuri, un protest spontan, oprind lucrul pentru 30 de minute.
Angajaţii s-au adunat, la ora 15.00, în holul instituţiei, oprind programul cu publicul şi celelalte activităţi.
Liderul sindical Ionică Trifa a declarat că angajaţii au dorit în acest fel să se solidarizeze cu angajaţii din celelalte administraţii financiare din ţară, susţinând toate revendicările formulate la nivel naţional.
Grevă spontană şi la Direcţia Finanţelor Publice Satu Mare
Aproximativ 250 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare au declanşat, miercuri după-amiază, un protest spontan, ieşind în faţa instituţiei în semn de solidaritate cu colegii lor din Bucureşti şi din alte oraşe.
Angajaţii de la DGFP Satu Mare au ieşit în faţa instituţiei în jurul orei 15.00, protestul fiind programat să dureze aproximativ jumătate de oră.
Liderul sindicatului din cadrul DGFP Satu Mare, Darius Filip, a declarat că în acelaşi timp au declanşat un protest spontan şi angajaţii administraţiilor financiare din oraşele Carei, Negreşti Oaş şi Tăşnad.
Protest spontan şi la Direcţia Finanţelor Publice Prahova
Angajaţii DGFP Prahova au ieşit în stradă, miercuri, în jurul orei 14,15, în semn de solidaritate cu colegii lor din Ministerul Finanţelor Publice. Angajaţii DGFP Prahova nu scandează, ci doar stau pe trotuarul din faţa sediului instituţiei.
Liderul de sindicat din cadrul DGFP Prahova, Aurel Fănică, a afirmat că nu şi-a mai putut convinge colegii să rămână în birouri, că în acestă perioadă strângea semnături pentru declanşarea grevei generale pe termen nelimitat şi că peste 80 la sută dintre angajaţii direcţiei au semnat în favoarea declanşării acţiunii de protest.
Protest spontan şi al angajaţilor Direcţiei Finanţelor Publice Mureş
Aproximativ o sută de angajaţi de la toate compartimentele Direcţiei Finanţelor Publice Mureş - de la Trezorerie, Administrarea Veniturilor şi Control - au ieşit pe scările instituţiei şi în faţa clădirii, protestul fiind unul spontan.
Potrivit directorului Direcţiei Finanţelor Publice Mureş, Denes Iren, protestatarii l-au anunţat că se solidarizează cu acţiunea colegilor lor din Ministerul de Finanţe şi au aceleaşi revendicări.
Sute de angajaţi de la Finanţe din Galaţi, Giurgiu şi Piteşti s-au raliat protestului spontan
Sute de angajaţi ai Direcţiilor de Finanţe Galaţi, Giurgiu şi Piteşti au oprit lucrul, miercuri după-amiază, şi s-au raliat protestului spontan declanşat de majoritatea angajaţii din sistem, unii dintre aceştia ieşind în faţa sediilor instituţiilor.
Cei aproximativ 200 de salariaţi de la Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi au declanşat, miercuri, după ora 14:00, un protest spontan, oprind lucrul., o parte dintre aceştia ieşind în afara sediului instituţiei.
Protestatarii sunt nemulţumiţi că au primit salariile pentru luna trecută diminuate şi fără sporuri şi susţin că vor relua lucrul atunci când se va reveni asupra deciziei care a dus la diminuarea veniturilor lor.
Participaţii la acţiunea spontană nu scandează lozinci, iar protestul se desfăşoară fără incidente.
Angajaţi ai Direcţiei de Finanţe Dâmboviţa protestează în faţa instituţiei
Peste o sută de angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dâmboviţa au ieşit, miercuri, în faţa instituţiei, raliindu-se protestului spontan declanşat de majoritatea colegilor lor din ţară.
Protestatarii scandează "Jos guvernul", "Jos hoţii" şi "Vrem salarii decente".
"Este o acţiune spontană, apărută după ce am văzut nemulţumirile colegilor noştri din Bucureşti. Este o solidarizare cu aceştia. Cu asemenea salarii nu se poate trăi, iar dacă nu se vor respecta obligaţiile legale vom organiza şi alte acţiuni de protest", a declarat Maria Răduica, liderul Sed Lex Dâmboviţa.
Protest spontan şi la Direcţia de Finanţe Bacău
Cei aproximativ 300 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bacău au întrerupt lucrul, miercuri după-amiază, solidarizându-se cu angajaţii din sistem.
Oamenii protestează pe holurile instituţiei, nemulţumiţi de salariile mici.
Liderul de sindicat Iulian Cerbu a spus că cel mai mic salariu în instituţie a fost de 350 de lei, iar cel mai mare de 1.300 de lei.
Toţi cei peste 300 de angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Bihor au oprit lucrul
Toţi cei peste 300 de angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice Bihor şi-au încetat activitatea, miercuri după-amiază, protestând faţă de faptul că Ministerul Finanţelor nu le-a plătit de două luni sporurile cuvenite.
Protestul a început în jurul orei 14.00, când angajaţii au ieşit din birouri şi au coborât în holul de la parter al instituţiei.
Şi angajaţii Direcţiei de Finanţe Publice Harghita au declanşat un protest spotan
Cei aproximativ 500 de sindicalişti din cadrul Direcţiei de Finanţe Publice Harghita au declanşat, miercuri, un protest spontan, solidarizându-se cu acţiunea declanşată de cei de la ministerul de resort.
La ora 15.45, angajaţii din Harghita au încetat lucrul şi au ieşit în faţa sediilor finanţelor publice, protestând faţă de tăierile salariale drastice.
Ministrul Finanţelor a discutat cu Boc despre situaţia angajaţilor
Premierul a avut o discuţie cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, pe tema protestelor declanşate de angajaţii din instituţie, după care s-a adresat tuturor miniştrilor, în şedinţa de guvern, cerându-le să respecte regulile stabilite de Executiv la acordarea stimulentelor salariale.
"Premierul s-a adresat tuturor miniştrilor spunându-le că trebuie să înţeleagă foarte clar că stimulentele se acordă doar pe criterii de performanţă, atunci când angajatul îşi depăşeşte sarcinile de serviciu stabilite prin fişa postului, şi nu în mod automat", au relatat sursele participante la şedinţa de guvern.
Ministrul Finanţelor s-a întors la minister în jurul orei 18.30, pentru a discuta cu protestatarii, fiind huiduit de către angajaţii care îl aşteptau în faţa biroului.
Liderul "Sed Lex", Vasile Marica, îi organizează pe protestatari
Liderul "Sed Lex" Vasile Marica a sosit, miercuri seară, la Ministerul de Finanţe, pentru a discuta cu ministrul Gheorghe Ialomiţianu în numele funcţionarilor pe care-i reprezintă şi pentru a-i organiza pe protestatarii care şi-au manifestat intenţia de a rămâne peste noapte în sediul instituţiei.
Marica a sosit la minister puţin înainte de ora 19.00 şi i-a îndemnat pe protestatari să se organizeze, promiţându-le sprijin logistic în cazul în care doresc să rămână peste noapte în clădire, în faţa biroului ministrului de finanţe Gheorghe Ialomiţianu.
Liderul sindical al funcţionarilor publici a intrat apoi, pentru câteva minute, în biroul ministrului, pentru a discuta cu acesta despre acordarea stimulentelor a căror întârziere a cauzat protestul spontan al angajaţilor instituţiei.
"Înăuntru, ministrul spune că nu vrea să acorde aceste stimulente, chiar dacă stă în pixul lui. (...) Noi vă sprijinim. Ministrul nu vrea să semneze, mi-a spus că se dau stimulente clientelar", a anunţat Marica după întrevederea cu Ialomiţeanu care a durat mai puţin de cinci minute.
Marica a ţinut apoi să amintească şi faptul că banii de stimulente "s-au format conform legii şi sunt din venituri suplimentare atrase la buget: din contrabandă, din evaziune", precizând din nou că sumele există dar că ministrul, la îndemnul premierului şi al preşedintelui, nu vrea să cedeze, de teamă că un pas înapoi ar genera proteste şi în rândul altor categorii afectate de măsurile de austeritate luate de Cabinet.
Contestat de câţiva dintre protestatari, Marica le-a propus nemulţumiţilor să le devină lider ad-hoc şi chiar să demisioneze din funcţia de la sindicat, pentru a nu se interpreta că manifestaţia este orchestrată sindical.
"Este forma de manifestare a voastră pe care noi o aşteptam", a spus Marica.
El i-a întrebat apoi pe angajaţii aflaţi pe holurile Ministerului de Finanţe dacă doresc să rămână acolo şi în cursul nopţii, aceştia răspunzând, în majoritate, afirmativ. Liderul sindical i-a îndemnat apoi să se organizeze, pe motiv că "orice turmă trebuie să aibă un cap", dând garanţii că se va ocupa ca aceştia să primească apă, mâncare şi ceai.
"Noi ne ocupăm să aducem apă minerală, mâncare şi ceai", a spus Marica, fără a preciza care este sursa de aprovizionare.
Marica i-a anunţat pe angajaţii Ministerului de Finanţe adunaţi pe holurile instituţiei că în discuţiile cu ministrul Ialomiţianu a intervenit "un blocaj", astfel că a trimis după apă şi mâncare pentru cei care nu vor pleca.
"Ministrul nu vrea să semneze. Spune că nu are puteri, că... A intervenit un blocaj în discuţii. Eu vă rog să nu plecaţi şi vă anunţ că am trimis deja după apă şi sandwich-uri", i-a anunţat Marica pe protestatarii care îl aştepau să iasă de la o nouă rundă de discuţii cu ministrul de resort.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO