Proteste faţă de ACTA, cu monitoare, calculatoare şi pancarte "Stop ACTA, opriţi cenzura internetului" - GALERIE FOTO

Peste două mii de persoane protestează, sâmbătă, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, faţă de Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA),manifestanţii cerând ca acest tratat să nu intre în vigoare pentru că "ameninţă" viaţa privată.

Urmărește
5698 afișări
Imaginea articolului Proteste faţă de ACTA, cu monitoare, calculatoare şi pancarte "Stop ACTA, opriţi cenzura internetului" - GALERIE FOTO

Proteste faţă de ACTA, cu monitoare, calculatoare şi pancarte "Stop ACTA, opriţi cenzura internetului" - GALERIE FOTO (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

Iaşi

Aproximativ 200 de persoane au protestat, sâmbătă seară, timp de două ore, în Piaţa Unirii din Iaşi, faţă de ACTA, oamenii cerând ca acest tratat să nu intre în vigoare, printre participanţi numărându-se şi un grup de zece persoane care au scandat "Jos Băsescu".

Primii manifestanţii anti-ACTA au sosit în Piaţa Unirii din Iaşi, în jurul orei 17.00, aceştia arătându-se dezamăgăţi de numărul mic de participanţi.

Ulterior, numărul protestatarilor a început să crească, astfel că, o oră mai târziu, în Piaţa Unirii se aflau aproximativ 200 de persoane.

Participanţii la protest au scandat, printre altele "Nu vrem ACTA să ne ia libertatea din reţea", "ACTA nu uita, noi suntem cenzura ta" şi "Hoţie ca-n Parlament nu găseşti nici pe torrent".

Între manifestanţi s-a aflat şi un grup de zece persoane care au scandat "Jos Băsescu".

GALERIE FOTO

Ploieşti

Peste 60 de persoane au protestat, sâmbătă, în centrul municipiului Ploieşti, faţă de ACTA, manifestanţii purtând pancarte pe care erau scrise mesaje precum: "Tratatele voastre ne alimentează ura. Jos cenzura!" şi "Totul până la internet. Stop ACTA".

Protestul, autorizat de Primăria Ploieşti, a fost organizat de Asociaţia "Viitorul Tinerilor".

Protestatarii, majoritatea tineri, s-au adunat în centrul oraşului în jurul orei 16.00 şi au purtat pancarte pe care scria "Stop ACTA", "Cerem clasei politice să retragă definitiv semnarea tratatului ACTA pentru România", "Tratatele voastre ne alimentează ura. Jos cenzura!" şi "Totul până la internet. Stop ACTA".

Câţiva dintre participanţi au purtat măşti din hârtie, similare celor care circulă pe internet legat de mobilizarea anti-ACTA.

Reprezentantul organizatorilor, Vasile Porumbaru, a declarat că oamenii au ieşit în stradă fiindcă, ACTA este un document care "încalcă grav libertăţile utilizatorilor de internet".



Constanţa

Aproximativ 50 de tineri au protestat, sâmbătă, timp de trei ore, în faţa Prefecturii Constanţa faţă de ACTA, ei solicitând ca internetul să rămână liber ca şi până acum şi purtând pancarte pe care se putea citi "Nu ACTA. Votaţi ca noi, nu cum spun ei" sau "Jos cenzura".

Manifestanţii s-au adunat în Piaţa Prefecturii în jurul orei 17.00 şi au purtat pancarte cu mesaje precum "Nu ACTA. Votaţi ca noi nu cum spun ei", "Internetul este liber", "Sharing is not stealing", "Stop ACTA", "Jos cenzură".

"Vreau ca internetul să fie liber ca şi până acum, să nu ne oprească accesul la informaţie şi să ne cenzureze. Sper ca şi pe viitor lumea să se poată bucura de ceea ce ne bucurăm noi în ziua de azi", a spus Răzvan, un tânăr de 25 de ani.

O tânără a susţinut că acest acord a fost realizat în spatele uşilor închise fără ca oamenii să-şi poată spune părerea.

"Internetul este despre oameni, pentru oameni şi nu au dreptul să ne ia libera exprimare. Toate actele s-au semnat cu uşile închise, nu am avut habar şi nu am putut să împiedicăm în niciun fel", a spus şi Adelina, o tânără de 20 de ani.

Craiova

Aproximativ 50 de persoane, majoritatea tineri, au protestat, sâmbătă, faţă de ACTA, în Piaţa Prefecturii din Craiova, acestora alăturându-li-se un grup de 20 de oameni care scandau lozinci împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a actualului Guvern. Aproximativ 50 de persoane s-au adunat în Piaţa Prefecturii din Craiova, începând cu ora 17.00, pentru a protesta faţă de ACTA.

Protestatarii au avut pancarte cu mesaje precum: "Stop ACTA" şi au scandat "Dacă ACTA acceptaţi, libertatea ne-o furaţi", "Nu vrem ACTA", "Jos ACTA".

"O să venim aici în fiecare zi. Nu vreau să fac puşcărie pentru că descarc o melodie de pe internet", a spus o tânără.

Celor aproximativ 50 de persoane li s-au alăturat un grup de circa 20 de persoane, în mare parte pensionari, care manifestau împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a actualului Guvern.

Aceştia aveau fruiere şi scandau lozinci împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a actualului Guvern: "Ieşi afară, javră ordinară", "Jos, mafia".

"Am venit să protestez faţă de mafioţii din ţara asta, dar acum vreau să îi susţin şi pe tineri în demersul lor împotriva ACTA", a spus un protestatar.

Întrebat dacă ştie ce înseamnă ACTA, acesta a răspuns: "Poliţia internetului".

Alba Iulia şi Cugir

Aproximativ 70 de persoane au protestat, sâmbătă seară, la Alba Iulia şi Cugir, faţă de ACTA, manifestanţii lipindu-şi pe gură benzi cu inscripţia "ACTA" şi purtând pancarte cu mesaje împotriva acordului.

La Alba Iulia, aproximativ 50 de protestatari, majoritatea studenţi şi elevi, s-au adunat în Parcul Cetăţii din municipiu, unii dintre ei purtând masca specială a membrilor grupului Anonymous sau pancarte cu mesajul "Stop ACTA".

Unii dintre participanţii la protest şi-au lipit pe gură benzi adezive pe care era scris "ACTA".

Printre participanţi s-a aflat şi un profesor de informatică de la un liceu din Alba Iulia, care a afirmat că a venit la protest după ce a primit o invitaţie din partea elevilor săi.

"Îmi dau seama ce se poate întâmpla atunci când nu mai avem internetul. Nu vrem să dăm voie celor care vor să ne controleze minţile să facă acest lucru. E de ajuns că s-a întâmplat acest lucru înainte de 1989. Noi, cei care am trăit în acea perioadă, ştim ce înseamnă constrângerile, ştim ce înseamnă controlul, ce înseamnă supravegherea. Nu mai vreau să se întâmple acest lucru", a spus profesorul.

Un protest similar a avut loc, sâmbătă seară, la Cugir, unde au participat aproximativ 20 de persoane, majoritatea tineri şi adolescenţi. Participanţii au fişat bannere cu mesajul "Cugirul spune NU ACTA".

Acţiunile nu au fost autorizate fiind însă supravegheate de echipaje de jandarmi şi poliţişti.

Târgu Mureş, Sfântu Gheorghe şi Bistriţa

Aproximativ 300 de persoane au ieşit în stradă, sâmbătă seară, la Târgu Mureş, Sfântu Gheorghe şi Bistriţa, pentru a protesta faţă de ACTA, mulţi dintre manifestanţi având feţele acoperite de măşti din hârtie şi afişând pancarte cu mesaje împotriva acestui acord.

La Târgu Mureş, aproximativ 100 de persoane, majoritatea tineri, s-au adunat, la ora 17.00, în faţa statuii lui Avram Iancu , pentru a protesta faţă de Acordul internaţional împotriva comerţului cu bunuri contrafăcute (ACTA).

Manifestanţii au purtat pancarte cu mesaje precum "Deconectaţi de la libertatea de exprimare", "Stop ACTA", "ACTA - You Shall Not Pass" ("ACTA - nu vei trece" - n.r.), "ACTA - This Is The New Fascism" ("ACTA - acesta este noul fascism" - n.r.), "Poţi să împarţi lumina de Paşte, dar nu poţi să împarţi informaţia?".

"Protestăm faţă de acest act care credem noi că este inuman, ACTA, care se doreşte să fie o lege împotriva pirateriei, dar deschide uşa foarte larg abuzurilor. Ne aliniem celorlalte demonstraţii din ţară şi din Europa, unde s-a anunţat că 20 de milioane de oameni protestează"
, a declarat unul dintre manifestanţi.



El a adăugat că în urma acestui acord s-ar putea ca informaţia să nu poată fi accesată la fel de liber ca până acum şi că se tinde ca inclusiv providerii de internet să aibă "mult mai multă putere de decizie şi să poată să urmărească toată site-urile şi toate informaţiile care intră în calculator", sub pretexul protejării dreptului de autor.

"Legi pentru drepturi de autor există şi în momentul de faţă, deci nu cred că ar trebui făcută altă lege, ci să se aplice legile care există până în acest moment", a apreciat el.

Manifestaţia a durat aproximativ o oră, nefiind înregistrate incidente.

La Sfântu Gheorghe, aproximativ 100 de persoane protestează, în Prefecturii Covasna, faţă de ACTA.

Protestatarii, majoritatea tineri, s-au adunat, în jurul orei 17.00, în centrul oraşului, unii dintre ei cu măşti făcute din hârtie, similare celor care circulă pe internet legat de mobilizarea anti-ACTA.

O parte din ei au avut pancarte cu mesajele "Jos ACTA", "Saint George e împotriva ACTA", "Chuck Norris Help".

Protestatarii şi-au exprimat speranţa că vor putea stopa intrarea în aplicare a acestui acord, care le-ar afecta în primul rând dreptul la viaţa privată.

La Bistriţa, peste 30 de persoane, majoritatea tineri, s-au adunat, în jurul orei 17.00, în faţa Prefecturii Bistriţa-Năsăud, unde mai era un protest al persoanelor nemulţumite de actuala guvernare, care se întâlnesc zilnic la aceeaşi oră şi scandează lozinci împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a PDL.

Văzându-i pe tineri că se adună într-un alt colţ al pieţei, unul dintre manifestanţii din celălalt grup s-a dus să îi invite să li se alăture, spunându-le că toate problemele din ţară, inclusiv ale lor, au aceeaşi cauză. După ce şi-au pus măşti de hârtie pe faţă, similare cu cele care circulă pe internet, tinerii s-au apropiat de grupul manifestanţilor şi au scandat de câteva ori "Jos cenzura!", "Nu vrem ACTA!".

Împreună, cele două grupuri au adunat circa o sută de persoane, iar manifestanţii au scandat împreună "Jos ACTA", "Libertate", "Demnitate", după care s-au risipit în piaţă.

"Pe noi nu ne deranjează că se fac reglementări în ceea ce priveşte internetul, ne deranjează faptul că ţara noastră le adoptă fără să ne consulte", a declarat unul dintre organizatori, Dan Costin.

Potrivit Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bistriţa-Năsăud, protestul anti-ACTA nu a fost autorizat.

Mişcarea de protest a fost iniţiată pe un site de socializare şi s-a numit "Bistriţa spune NU ACTA".

Timişoara

În pofida temperaturilor scăzute, peste 200 de timişoreni, majoritatea tineri, protestează în Piaţa Victoriei din municipiu faţă de ACTA.

Ei strigă "Jos ACTA" şi "Ole-ola, noi urâm ACTA" şi au pancarte cu mesaje precum "ACTA go home, you' re not welcome" ("ACTA du-te acasă, nu eşti binevenită" - n.r.), "Abuz, Cenzură, Tensiune, Afront (ACTA)", "Abuz Controlat Tolerat Administrativ (ACTA)" şi "Afară hoţia din România".

Mai multi tineri prezenţi la protestul din Timişoara şi-au lipit pe gură autocolante pe care scrie "ACTA", iar alţii poartă măşti Anonymus, lor alăturându-li-se revoluţionarii care au protestat recent la Timişoara, în Piaţa Victoriei.

Protestul de la Timişoara este autorizat având în vedere că revoluţionarii care s-au alăturat mitingului aveau aprobare să protesteze, între orele 17.00 şi 22.00.

Bucureşti

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache, a declarat, pentru MEDIAFAX, că aproximativ 300 de persoane s-au adunat în zona fântânii de la Universitate, pentru a protesta faţă de ACTA.

În paralel cu acest protest se desfăşoară şi cel contra clasei politice, aproximativ 50 de persoane manifestând în faţa Teatrului Naţional, potrivit lui Georgian Enache.

Protestele nu sunt autorizate.

Cluj-Napoca

Protestatarii - iniţial câteva sute de persoane, numărul lor depăşind ulterior o mie - s-au adunat în faţa statuii lui Matei Corvin din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având pancarte şi steaguri, şi cântă la megafoane "ACTA este condamnare la frica de exprimare", "Sunt un pui de dizident, vreau să folosesc torent".

Ei au pancarte pe care scrie "Stop ACTA, opriţi cenzura internetului", "Vă rugăm să ne scuzaţi, ne simţim supravegheaţi", "Iluminati, you will never take control" ("Iluminati, nu veţi prelua controlul niciodată" - n.r.), "Jos labele de pe internet", "Save privacy" ("Salvaţi viaţa privată" - n.r.), "Act now or ACTA will blow your mind" ("Acţionează acum sau ACTA îţi va lua minţile" - n.r.), "ACTA ai semnat, unlike ţi-am dat", "Supraveghere, asta ACTA cere".

Oamenii au lipite pe haine colante cu "Stop ACTA", iar unii dintre ei au măşti făcute din hârtie, similare celor care circulă pe internet legat de mobilizarea anti-ACTA. La un moment dat, ei au adus o minge de forma globului pământesc şi s-au jucat cu ea, strigând "share" (împărtăşeşte - n.r.).

"Am venit aici deoarece este ameninţată viaţa privată. Nu vor mai fi torente, nu mai putem să ne exprimăm liber pe internet. Internetul era unul din puţinele locuri unde puteai să rămâi anonim", a spus un protestatar.

"Nici nu ne dăm seama de pericolul pe care îl reprezintă ACTA. Dacă acest act va fi adoptat, viaţa şi libertatea noastră nu vor mai fi la fel. ACTA e o jignire la adresa libertăţii de exprimare şi a dreptului la libertate", a spus un alt protestatar.

Manifestanţilor anti-ACTA li s-au alăturat şi cei care cer demisia lui Traian Băsescu. De asemenea, a apărut un grup de oameni de la Satu Mare pentru a protesta.

Un echipaj al jandarmilor supraveghează desfăşurarea protestului, care nu este autorizat.

Manifestanţii, majoritatea studenţi, continuă să vină în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

Oradea

Aproximativ 60 de persoane au protestat, sâmbătă după-amiază, în Piaţa Unirii din centrul municipiului Oradea, faţă de ACTA, oamenii cerând ca acest tratat să nu intre în vigoare.

Protestatarii au adus în faţa statuii lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii din Oradea mai multe calculatoare şi monitoare, pentru a transmite mai bine mesajul lor anti-ACTA.

Ei au pancarte pe care scrie "Stop ACTA, opriţi cenzura internetului", "Internet liber, nu vrem ACTA", "Fără ACTA, restart" şi scandează "Stop ACTA", "Jos ACTA", "Vă rugăm să ne scuzaţi, ne simţim supravegheaţi", "Nu vrem ACTA să ne ia libertatea din reţea", "ACTA ne atacă viaţa privată", "Voi spuneţi ACTA, noi spunem GATA".

Oamenii au lipite pe haine colante cu "Stop ACTA", iar unii dintre ei au măşti făcute din hârtie, similare celor care circulă pe internet legat de mobilizarea anti-ACTA. La un moment dat, ei au adus o păpuşă gonflabilă, care avea lipită pe faţă aceeaşi mască şi era îmbrăcată într-o salopetă cu însemnele unui furnizor de internet. Unii dintre protestatari poartă banderole albe pe braţ.

"Am venit aici deoarece pe 26 ianuarie a fost semnată ACTA de către România, la Tokio. Din iunie urmează să fie pusă în aplicare, dar până atunci noi avem timp să oprim toată chestiunea, pentru că în primul rând ne limitează drepturile şi în al doilea rând providerii de internet vor avea voie să verifice ce intră şi iese din calculatoarele noastre, ceea ce contravine unor legi europene privind încălcarea drepturilor persoanelor", a declarat Sergiu Fotache, unul dintre organizatorii acţiunii.

Un echipaj al jandarmilor supraveghează desfăşurarea protestului, care este autorizat să se desfăşoare până la ora 16.00.

Reprezenzanţi din 22 de state membre UE şi Uniunea Europeană au semnat, la sfârşitul lui ianuarie, la Tokyo, Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA), care nu va putea intra însă în vigoare fără aproarea Parlamentului European. Scopul acordului (între UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud şi Elveţia) este, potrivit PE, acela de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv online, şi de a combate contrafacerea şi pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzică şi filme.

Statele semnatare ale ACTA vor trebui să aplice "sancţiuni juridice eficace" în cazul distribuirii, importului, radiodifuzării sau televizării, distribuirii unor opere, interpretări sau fonograme ştiind că informaţiile privind regimul drepturilor de autor în format electronic au fost eliminate.

ACTA prevede că "pentru a proteja informaţiile privind regimul drepturilor în format electronic, fiecare parte prevede protecţie juridică corespunzătoare şi sancţiuni juridice eficace împotriva oricărei persoane care săvârşeşte una din următoarele fapte cu ştiinţă şi fără autorizaţie sau, în cazul sancţiunilor civile, având motive întemeiate de a crede că această faptă va determina, va permite, va facilita sau va disimula o încălcare a unui drept de autor sau a unor drepturi conexe: eliminarea sau modificarea oricărei informaţii privind regimul drepturilor în format electronic; distribuirea, importul în vederea distribuirii, radiodifuzarea sau televizarea, comunicarea către public sau punerea la dispoziţia publicului a unor opere, interpretări, execuţii sau fonograme, ştiind că informaţiile privind regimul drepturilor în format electronic au fost eliminate sau modificate fără autorizaţie".

Fiecare parte semnatară a Acordului comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) se asigură că legislaţia sa cuprinde proceduri de aplicare a legii, care să permită o acţiune eficace împotriva oricărui act de încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală, care are loc în mediul digital, inclusiv măsuri de remediere eficiente destinate să prevină orice încălcare şi măsuri de remediere care să constituie un mijloc de descurajare a oricărei încălcări ulterioare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici