Proteste în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară: "Uniţi salvăm pădurile!" - FOTO

Aproximativ 200 de oameni, nemulţumiţi de defrişările ilegale, de legislaţia permisivă din acest domeniu, dar şi de faptul că "replantările sunt cel mult simbolice", au protestat, sâmbătă, în centrul Capitalei, în zona fântânii de la Universitate.

Urmărește
890 afișări
Imaginea articolului Proteste în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară: "Uniţi salvăm pădurile!" - FOTO

Aproximativ 200 de oameni, nemulţumiţi de defrişările ilegale, au protestat în centrul Capitalei (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Protestul a început la ora 17.00 şi s-a încheiat după circa două ore.

Persoanele prezente la manifest au venit cu pancarte pe care au scris: "Stop exportului de lemn", "Nu corporaţia face legislaţia", "Codul muncii, Codul silvic", "Colonia România, raiul corporaţiilor prăduitoare", "Dacă nu mă ajuţi, eu nu mai pot apăra pădurea dacilor", "Dacii iubeau pădurea. Tu?", "Cetăţeni în stradă, ultima baricadă", "Păduri sau scursuri", "Stopăm scursurile, salvăm pădurile", "Stop defrişărilor, stop legislaţiei permisive".

De asemenea, protestatarii au venit cu bannere mari, de culoare galbenă, pe care le-au pus pe asfalt. Ei au scris pe aceste bannere "Uniţi salvăm pădurile", "Toate partidele ne taie pădurile", "Pădurea noastră nu e marfa voastră".

Multe dintre sloganurile scandate de protestatari se regăseau şi pe pancartele cu care au venit la proteste. Ei au strigat, de exemplu: "Pădurea noastră nu e marfa voastră", "Uniţi, salvăm pădurile", "Vrem acţiuni, nu vrem minciuni", "Pădurea noastră nu e marfa voastră".

Protestatarii au semnalat că este nevoie de o legislaţie mai puţin permisivă în domeniul silvic, dar şi de sancţiuni mai drastice pentru cei care defrişează pădurile.

După aproximativ o oră de la începerea protestului, mai mulţi jandarmi au început să îi legitimeze pe cei prezenţi la miting, spunându-le că prezenţa lor în Piaţa Universităţii nu este autorizată şi că riscă să fie amendaţi.

Acest lucru i-a supărat pe protestatari, care au început să strige: "Jandarmeria apără hoţia", "Ruşine, ruşine, nu intimidaţi, nu intimidaţi".

Persoanele care aveau portavoce i-au îndemnat pe cei prezenţi, imediat după acest moment, să scrie pe pagina comunităţii "Uniţi, salvăm" dacă le vor fi aplicate amenzi, iar un "avocat se va ocupa de anularea amenzii'.

În acest context, jandarmii nu au mai încercat să îi legitimeze şi s-au retras, la o distanţă de cinci metri, în grupuri de câte şase.

Acţiunea s-a încheiat cu îndemnul de a rămane uniţi.

Proteste similare au fost în mai multe localităţi, printre care Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova. De asemenea, iniţiatorii protestului suţin că astfel de acţiuni au avut loc şi la Madrid, Berlin, Londra şi Montreal.

Persoanele prezente la manifest au spus că vor continua acţiunile de protest până în 5 iunie, atunci când se celebrează Ziua Internaţională a Mediului.

De altfel, acesta este cel de-al doilea protest împotriva defrişărilor ilegale. La sfârşitul săptămânii trecute, peste 2.000 de oameni au protestat pe străzile din centrul Capitalei, mergând în marş spre sediul Guvernului, Palatul Cotroceni şi Ministerul Mediului.

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că Guvernul intenţionează să interzică, pe o perioadă limitată, exporturile de orice fel de masă lemnoasă neprelucrată, procedura fiind deja pregătită printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă.

Anunţul lui Ponta a fost făcut după ce, marţi, proiectul de modificare a Codului silvic, iniţiat în vara anului trecut de 125 de parlamentari PSD şi trimis înapoi la Parlament pentru reexaminare de Iohannis, a intrat în dezbatere la comisiile Camerei Deputaţilor.

Deputaţii din comisiile juridică, de agricultură şi mediu au respins însă cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic. Camera Deputaţilor este forul decizional privind propunerea legislativă, pe care Senatul a readoptat-o în aceeaşi formă, după ce preşedintele a trimis-o spre reexaminare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici