- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.09.2016, 11:52)
- Claudiu Surmei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proteste în penitenciare. ANP anunţă: Angajaţii nu pot recurge la greve sau la întreruperea activităţii/ Gherla, Codlea, Turnu-Severin şi Craiova au manifestaţii în stradă
Angajaţii din penitenciare nu pot recurge la greve sau întreruperi voluntare ale activităţii, orice formă de protest în context legal reprezentând un drept al funcţionarilor publici cu statut special, anunţă, luni, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).
Urmărește
1131 afișări
Proteste în penitenciare. ANP anunţă: Angajaţii nu pot recurge la greve sau la întreruperea activităţii/ Gherla, Turnu-Severin şi Craiova au manifestaţii în stradă
Potrivit unui comunicat de presă emis de ANP, "conform statutului funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare lucrătorii din sistem au dreptul să se asocieze în organizaţii sindicale şi asociaţii profesionale. În exercitarea drepturilor sindicale aceştia nu pot recurge la greve sau întreruperi voluntare ale activităţii. Formele de protest exprimate în context legal, fără afectarea siguranţei penitenciarelor şi cu respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor private de libertate reprezintă drepturi legale ale funcţionarilor publici cu statut special".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
Revendicările sindicaliştilor din penitenciare fac referire la modul de aplicare a OUG 20/2016 cu privire la corectarea unor inechităţi în sistemul de apărare şi ordine publică. În urma ordonanţei, angajaţii din sitemul penitenciar nu primesc sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009.
ANP precizează că salariile lucrătorilor din sistemul penitenciar sunt stabilite prin acte normative aprobate, în concordanţă cu grilele de salarizare specifice acestei categorii profesionale.
"Cu privire la hotărârea membrilor de sindicat de a nu mai lucra ore suplimentare peste nivelul stabilit prin acorduri la care Administraţia Naţională a Penitenciarelor este parte, conducerea ANP precizează că în decursul anului 2016 a întreprins demersuri constante pentru a asigura un număr corespunzător de lucrători în sistem, prin organizarea succesivă de concursuri de încadrare a personalului din sursă externă, repartiţia absolvenţilor instituţiilor de învăţământ postliceal şi universitar şi organizarea unor noi sesiuni de admitere în aceste instituţii", se mai arată în comunicat.
Potrivit ANP, în primele opt luni ale anului au ieşit din sistem 1.000 de angajaţi, ceea ce a îngreunat planificarea şi asigurarea unui număr eficient de lucrători pentru desfăşurarea activităţii, iar conducerile din penitenciare trebuie să folosească resursele umane de care dispun astfel încât să evite depăşirea plafonului de 180 de ore suplimentare.
De asemenea, "reprezentanţi ai ANP au participat în mod constant la dezbaterile privind modul de aplicare a OUG 20/2016, oferind suport pentru analiza prevederilor actului normativ şi sprijinind acordarea drepturilor pentru personalul din penitenciare, în condiţiile legii."
Aproximativ 50 de angajaţi ai Penitenciarului Codlea protestează
Aproximativ 50 de angajaţi de la Penitenciarul Codlea, judeţul Braşov, au ieşit, luni, în faţa instituţiei, alăturându-se protestelor din ţară, şi au declarat că vor refuza să mai facă ore suplimentare începând cu luna octombrie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit preşedintelui Sindicatului Magura Codlea, Alexandru Gherghina, cei aproximativ 50 de angajaţi au întrerupt lucrul şi au ieşit în faţa instituţiei, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de muncă.
Oamenii strigă lozinci împotriva guvernanţilor şi cer eliminarea inechităţilor salariale.
"Acţiuna de astăzi (luni - n.r.) face parte din seria de proteste care se va desfăşura în următoarele trei săptămîni în toate penitenciarele din ţară. Facem apel către Guvernul Cioloş să respecte OUG 20/2016 privind compensaţiile salariale şi în ceea ce priveşte angjaţii din penitenciare, pentru că şi noi facem parte din sistemul de apărare, la fel ca şi celelalte structuri ale MAI. La Penitenciarul Codlea sunt acumulate peste 20.000 de ore suplimentare neplătite şi avem probleme şi cu acordarea concediilor de odihnă, care au fost acoperite până acum în proporţie de 30% din cauza faptului că avem deficit de personal“, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, liderul sindicaliştilor.
La Penitenciarul Codlea sunt 230 de angajaţi la un număr de aproximativ 600 de deţinuţi, iar necesarul de angajaţi este de 320 de persoane, potrivit sursei citate.
"Din 1 octombrie vom refuza să mai facem ore suplimentare, ceea ce este perfect legal, deoarece aceste ore suplimentare se pot efectua doar cu acordul salariatului“, a adăugat Alexandru Gherghina.
O sută de salariaţi din penitenciarele din Craiova şi Drobeta Turnu Severin protestează
Circa o sută de salariaţi din penitenciarele din Craiova şi Drobeta Turnu Severin, afiliaţi Sindicatului Solidaritatea, protestează în Piaţa Mihai Viteazul din centru Craiovei, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Protestatarii spun că vor salarii egale cu cele ale angajaţilor din sistemul de apărare şi reclamă faptul că au acumulat, anual, peste 180 de ore suplimentare de muncă.
Protestatarii cer demisia Ralucăi Prună din funcţie.
“Prin acest protest vrem să sensibilizăm Guvernul să nu mai aplice discriminatoriu o ordonanţă care este pentru tot sistemul public şi de apărare. În plus, vrem să semnalăm problemele cu care ne confruntăm, precum numărul mare de ore suplimentare, lipsa de personal. Aşteptăm şi opinia doamnei ministru. Şi-a anunţat participarea la inaugurarea centrului terapeutic de la Gherla şi noi am solicitat să ne întâlnim cu dânsa înainte de a participa la inaugurarea respectivă. Acum aşteptăm să vedem ce se stabileşte în urma discuţiilor”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, preşedintele Sindicatului "Solidaritatea" Dolj, Radu Şchiopu.
Protestul de la Craiova este programat să se desfăşoare până la ora 13.
Sindicatele din Administraţia Naţională a Penitenciarelor au anunţat proteste ale angajaţilor în toate penitenciarele din ţară începând de luni.
Ministrul Justiţiei, huiduit când a ajuns la Penitenciarul Gherla. Pungi cu prune aduse de angajaţii care protestează în faţa închisorii
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a fost huiduit, luni, când a ajuns la Penitenciarul Gherla, în faţa căruia peste o sută de angajaţi protestează cerând majorarea salariilor. La Penitenciarul Poarta Albă din Constanţa au protestat circa 50 de sindicalişti, transmit corespondenţii MEDIAFAX.
Peste 100 de angajaţi ai Penitenciarului Gherla protestează, luni, în faţa instituţiei, nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi cerând majorarea salariilor, eliminarea inechităţilor salariale, a deficitului de personal şi demiterea ministrului Justiţiei pentru "incapacitate profesională". Protestatarii vor drepturi salariale similare angajaţilor din sistemul de apărare.
Protestatarii au bannere cu mesaje precum "Muncim pe datorie, ruşine să vă fie", "Legea trebuie aplicată, nu încălcată" şi "Stop discriminării".
Totodată, cei peste o sută de angajaţi ai Penitenciarului Gherla care protestează au adus şi pungi cu prune.
De asemenea, protestatarii ai scandat "Demisia", "Ruşine să vă fie", "Jos ministrul mincinos" şi "Jos Guvernul mincinos".
În momentul în care ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a ajuns la Penitenciarul Gherla, protestatarii au huiduit.
Unul dintre liderii angajaţilor a declarat că protestatarii aşteaptă o întâlnire cu ministrul Justiţiei pentru a-i aduce la cunoştinţă nemulţumirile pe care le au.
"Am declanşat mişcări de protest în toate penitenciarele din ţară şi cerem îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, angajarea unui număr suficient de personal în penitenciare, deoarece este un mare deficit, eliminarea inechităţilor salariale şi demitea ministrului Justiţiei pentru incapacitate profesională. Avem în penitenciare 1,5 milioane de ore suplimentare, care sunt imposibil de recuperat din cauza deficitului de personal de 8.000 de angajaţi", a afirmat acesta.
O delegaţie a protestatarilor a fost invitată la discuţii cu ministrul Justiţiei.
Raluca Prună se află la Penitenciarul Gherla alături de ambasadorul Norvegiei Tove Westberg pentru a inaugura un centru terapeutic pentru femei cu o capacitate de 60 de locuri, finanţat cu 1,2 milioane de euro din fonduri norvegiene.
Şi la Constanţa, câteva zeci de angajaţi ai Penitenciarului Poarta Albă şi ai Spitalului Penitenciar Poarta Albă s-au strâns, luni dimineaţă, în faţa penitenciarului, sindicaliştii denunţând "discriminarea de la nivel guvernamental" şi lipsa de personal şi cerând îmbunătăţirea condiţiilor de lucru şi salarii mai bune.
Cei aproximativ 50 de protestatari s-au strâns în faţa Penitenciarului Poarta Albă în jurul orei 09.00, având o pancartă cu mesajul "Legea trebuie aplicată, nu încălcată! Stop discriminării!”. Ei au scandat împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, dar şi a ministrului Muncii, Dragoş Pâslaru, cerându-le demisia: "Prună nu mai sta, dă-ţi demisia!” şi "Ne conduceţi prost, nu aveţi nici un rost!”.
Sindicaliştii au pichetat Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa timp de aproximativ 40 de minute, după care s-au retras, protestul desfăşurându-se fără incidente.
Sindicatele din Administraţia Naţională a Penitenciarelor au anunţat proteste ale angajaţilor în toate penitenciarele din ţară începând de luni.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe