- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (29.09.2013, 23:00)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PROTESTE în Bucureşti şi în ţară faţă de proiectul Roşia Montană: Mii de persoane au cerut respingerea de către Parlament a proiectului de lege - FOTO
Sute de persoane care se opun proiectului minier de la Roşia Montană au plecat duminică seară, din zona staţiei de metrou Titan, în marş spre Piaţa Universităţii din Capitală. Coloana de manifestanţi s-a mărit pe traseu la peste 2.000, odată cu apropierea de centrul Capitalei. Protestul s-a încheiat în jurul orei 23.00, fără incidente.
Urmărește
2516 afișări
PROTESTE în Bucureşti şi în ţară faţă de proiectul Roşia Montană: Mii de persoane au cerut respingerea de către Parlament a proiectului de lege - FOTO (Imagine: Victor Ciupuliga/ Mediafax Foto)
UPDATE 23:10 - Protestul din Piaţa Universităţii s-a încheiat fără incidente, circulaţia rutieră a fost reluată
Protestul faţă de proiectul minier Roşia Montană desfăşurat duminică seară în Capitală s-a încheiat în jurul orei 23.00, fără incidente, circulaţia rutieră în Piaţa Universităţii fiind reluată.
UPDATE 22:10 - Câteva sute de persoane, rămase să protesteze din Piaţa Universităţii
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Câteva sute de persoane au rămas să protesteze faţă de proiectul Roşia Montană, duminică seară, în Piaţa Universităţii din Capitală, unde circulaţia a fost reluată pe sensurile Unirii-Romană şi Kogălniceanu-Rosetti ale bulevardelor Magheru, respectiv Regina Elisabeta.
Manifestanţii s-au grupat, în majoritate, în rondul de la Universitate, pe partea dinspre trotuarul de la instituţia de învăţământ superior.
În jurul orei 21.30, la câteva zeci de minute după sosirea în Piaţa Universităţii, numărul lor scăzuse de la peste 2.000 la câteva sute.
UPDATE 20:50 - Protestatarii din Capitală au ocupat Piaţa Universităţii
Peste 2.000 de persoane care protestează în Capitală, duminică seară, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană au ocupat Piaţa Universităţii, unde manifestanţilor veniţi în marş din Titan li s-au alăturat aproximativ 150, care îi aşteptau la fântâna de la Universitate.
Din cauza protestului, traficul este blocat parţial în rondul de la Universitate, unde se poate circula, la ora transmiterii acestei ştiri, doar dinspre Unirii spre Piaţa Rosetti.
Manifestanţii sunt încadraţi de jandarmi şi poliţişti de la rutieră.
UPDATE 20:20 - Numărul protestatarilor din Capitală a crescut la peste 2.000
Numărul persoanelor care protestează în Capitală, duminică seară, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană a crescut la peste 2.000 în jurul orei 20.15, când coloana de manifestanţi aflată în marş spre Piaţa Universităţii a ajuns în zona Unirii.
Ei au plecat din zona Titan în jurul orei 18.00, coloana de manifestanţi mărindu-se pe traseu, odată cu apropierea de centrul Capitalei.
Conform anunţului de mobilizare pentru protest care a circulat pe internet, marşul va avea traseul Titan - bd. Nicolae Grigorescu - bd. Camil Ressu - Dristor - bd. Mihai Bravu - str. Dristorului - str. Delea Nouă - Calea Călăraşilor - bd. Corneliu Coposu - bd. I. C. Brătianu - Piaţa Universităţii.
Coloana de manifestanţi este încadrată de jandarmi şi poliţişti de la rutieră, care întrerup temporar circulaţia pe porţiunea de drum în care se află manifestanţii.
Protestatarii cer respingerea de către Parlament, prin vot, a proiectului de lege ce reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demisia demnitarilor care au iniţiat proiectul de act normativ.
PROTESTE faţă de proiectul de la Roşia Montană: Peste 5.000 de persoane au manifestat la Cluj
UPDATE 22:20 - Traficul rutier în zona Primăriei Cluj-Napoca a fost deblocat, protestatarii au părăsit zona
Traficul rutier în zona Primăriei Cluj-Napoca a fost reluat, duminică seară, la ora transmiterii acestei ştiri, după ce manifestanţii împotriva proiectului de la Roşia Montană au încheiat protestele, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Manifestanţii, care în jurul orei 21.00 au blocat traficul în faţa Primăriei Cluj-Napoca, au părăsit zona, iar traficul a fost reluat.
UPDATE 21:50 - Cluj: Protestatarii au blocat circulaţia rutieră în faţa Primăriei, aşezându-se pe carosabil
Traficul rutier şi transportul în comun sunt blocate, duminică seară, în faţa Primăriei Cluj-Napoca, unde aproximativ 1.500 de persoane protestează faţă de proiectul de la Roşia Montană, o parte a manifestanţilor aşezându-se pe carosabil, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Protestatarii, al căror număr a scăzut, ajungând la aproximativ 1.500, au ajuns în faţa Primăriei Cluj-Napoca după ce au străbătut centrul oraşului, venind din cartierul Mărăşti şi trecând pe lângă Prefectură şi prin Piaţa Unirii.
Iniţial, manifestanţii au vrut să se oprească în Piaţa Lucian Blaga şi să se aşeze pe asfalt în faţa Casei de Cultură a Studenţilor, dar au renunţat la demers întrucât carosabilul era ud, deşi afară nu plouă. Ei au acuzat că "cineva a udat carosabilul" tocmai pentru ca ei să nu staţioneze acolo. "A fost udat carosabilul cu intenţie în faţa Casei de Cultură a Studenţilor pentru ca noi să nu putem sta jos pe asfalt", a spus Cornel Vâlcu, unul dintre protestatari.
La ora transmiterii acesei ştiri, manifestanţii stau în faţa primăriei şi scandează: "Strada e a noastră", "Noi de-aicea nu plecăm, zi şi noapte protestăm", "Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu", "Roşia, Roşia, vine revoluţia".
UPDATE 20:30 - Manifestanţii s-au îmbrâncit cu jandarmii, care au folosit un spray lacrimogen
Mai multe persoane care protestează, duminică seară, la Cluj-Napoca faţă de proiectul minier de la Roşia Montană şi care au blocat traficul rutier s-au îmbrâncit cu jandarmii, iar la un moment dat s-a creat o busculadă, jandarmii folosind un spray lacrimogen, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Aproximativ 5.000 de persoane care se opun proiectului de la Roşia Montană protestează duminică seară la Cluj-Napoca, în cartierul Mărăşti, unde au ajuns în marş din centrul oraşului, străbătând Piaţa Cipariu, bulevardul Nicolae Titulescu şi strada Alexandru Vaida Voievod.
În momentul în care manifestanţii au ajuns pe strada Alexandru Vaida Voievod, traficul rutier şi transportul în comun au fost blocate şi a avut loc un incident între mai mulţi protestatari şi jandarmii care îi însoţeau.
Una dintre participantele la marş spune că un jandarm i-a cerut să se încadreze în coloana de manifestanţi, după care jandarmii au îmbrâncit-o într-un gard, iar mai mulţi protestatari au sărit în ajutorul tinerei, creându-se o busculadă.
UPDATE: Peste 1.200 de persoane protestează, duminică seară, în centrul oraşului Cluj-Napoca, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, iar câţiva protestatari au aruncat cu roşii într-o fotografie de mari dimensiuni a ministrului Culturii, Daniel Barbu, pe care au ancorat-o de un cadru din lemn.
Peste 500 de persoane s-au adunat, duminică, în jurul orei 17.00, pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, având pancarte pe care scrie "Aurul în ţară, Gabriel afară", "Roşia Montană ne priveşte, nu staţi în casă", "Roşia Montană versus Roşia Pontană", "Roşia Montană, inima României", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Mai mulţi protestatari au adus o fotografie de mari dimensiuni a ministrului Culturii, Daniel Barbu, pe care au scris "Barbarul - Ministrul sfârşitului culturii" şi au aruncat în ea cu roşii, cerând demisia ministrului şi
scandând "Hoţii, hoţii".
"Am aruncat cu roşii pentru că Daniel Barbu nu vrea să semneze includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO, pentru că minte şi ascunde documente oficiale, pentru că ia cu copy-paste declaraţiile RMGC, pentru că încă mai este ministru. Daniel Barbu face lobby pentru RMGC. Îi cerem demisia", a spus Mihai Goţiu, unul dintre protestatari.
Proteste faţă de proiectul de la Roşia Montană şi la Alba Iulia, Câmpeni şi Iaşi
Câteva sute de persoane care se opun proiectului minier de la Roşia Montană au protestat, duminică seară, şi la Alba Iulia, Câmpeni şi Iaşi, transmit corespondenţii MEDIAFAX.
La Alba Iulia, aproximativ 100 de persoane s-au adunat, duminică seară, în Cartierul Cetate din municipiu şi au pornit pe jos într-un marş pe mai multe străzi, scandând "Uniţi salvăm Roşia Montană" sau "România, trezeşte-te!".
Oamenii, care şi-au dat întâlnire pe reţelele de socializare, au purtat steaguri tricolore şi pancarte cu mesaje precum "Indiferenţa ucide. Spuneţi NU cianurii", "Păstraţi Apusenii bogaţi şi curaţi!", "Nu vrem poluare”, "Opriţi proiectul minier de la Roşia Montană” sau "Nu corporaţia face legislaţia”.
Un protest similar a avut loc şi la Câmpeni, unde peste 300 de oameni s-au adunat în centrul oraşului, cerând să nu fie aprobat proiectul minier de extragere a aurului şi argintului de la Roşia Montană.
În timpul protestului de la Câmpeni s-a înregistrat şi un incident, fostul deputat PDL de Alba Corneliu Olar fiind alungat de protestatari în momentul în care a încercat să li se alăture.
La Iaşi, aproximativ 250 de persoane care se opun proiectului minier de la Roşia Montană s-au adunat, duminică seară, în Piaţa Unirii, scandând "Uniţi salvăm Roşia Montană", "Roşia Montană nu e de vânzare" şi "Nu corporaţia face legislaţia”.
La 25 septembrie, cu prilejul vizitei în Alba a Comisiei speciale parlamentare Roşia Montană, în localitate şi la Câmpeni au avut loc proteste la care au participat atât susţinători ai proiectului, cât şi opozanţi ai acestuia. Protestele au fost marcate şi de incidente: deputatul Remus Cernea, cunoscut opozant al proiectului minier, a fost împins şi huiduit, iar membrii comisiei au fost împiedicaţi, aproximativ un sfert de oră, să iasă dintr-un restaurant.
În 22 septembrie, câteva mii de protestatari au ocupat Piaţa Universităţii, după un marş pe mai multe bulevarde la care numărul participanţilor a ajuns la aproximativ 15.000.
Proteste similare au avut loc, la 22 septembrie, şi în alte oraşe din ţară, printre care Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Iaşi, Braşov, Constanţa, dar şi peste hotare. Şi în judeţul Alba, în trei oraşe, respectiv Alba Iulia, Aiud şi Câmpeni, câteva sute de oameni au protestat, duminică seară, cerând respingerea proiectului minier de la Roşia Montană.
Tot la 22 septembrie, 33 de mineri de la Roşia Montană au coborât din nou în subteran, pentru aproximativ trei ore, cerând demararea proiectului minier, pentru care au mai manifestat câteva sute de persoane în localitate.
În 21 septembrie, mii de protestatari au format un lanţ în jurul Parlamentului, dându-şi mâna şi scandând "Uniţi, salvăm Roşia Montană".
În 15 septembrie, tot în Capitală, aproximativ 15.000 de oameni au participat la marş, care s-a desfăşurat pe bulevardele dintre zonele Universitate, Unirii, Timpuri Noi, Mihai Bravu şi Tineretului, blocând în final Piaţa Universităţii.
Proteste similare au avut loc, la 15 septembrie, în mai multe oraşe din ţară, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Suceava, Buzău, Constanţa, Timişoara, Sibiu, Târgu Mureş şi Braşov. De asemenea, au fost anunţate proteste şi la Budapesta, Londra, New York, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena şi Barcelona.
Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.
Protestatarii din Capitală au blocat, în timpul nopţii, Bulevardul Regina Elisabeta şi alte artere importante, dar şi toată Piaţa Universităţii. De asemenea, ei au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului şi cel al Televiziunii Române.
Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.
Conform deciziei conducerii Parlamentului, până la 1 octombrie se vor depune amendamente la comisie din partea senatorilor şi deputaţilor, iar până la 20 octombrie urmează să fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe