- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.10.2013, 17:12)
- Livia Ispas , Roxana Alexe
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PROTEST faţă de proiectul de la Roşia Montană: Manifestanţia din Capitală s-a încheiat după aproape şase ore - FOTO
Manifestanţii au eliberat carosabilul la Unirii şi circulaţia a fost reluată, încheind a noua duminică de proteste din Capitală faţă de proiectul de la Roşia Montană după aproape şase ore.
Urmărește
1728 afișări
PROTESTELE faţă de proiectul de la Roşia Montană continuă. Manifestanţii au ajuns în Piaţa Unirii şi au blocat intersecţia cu Bulevardul IC Brătianu ()Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto
Înainte de încheierea protestului, Alexandru Alexe le-a mulţumit celor câteva zeci de manifestanţi care mai erau la Unirii, spunându-le că a fost un protest frumos, care trebuie să devină un obicei.
Circulaţia a fost reluată la Unirii, după ce manifestanţii au eliberat carosabilul şi au plecat spre trotuarul dinspre magazinul Cocor, în grupuri mici.
Protestul din a noua duminică a manifestărilor celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană a început în jurul orei 16.00, când manifestanţii au început să vină în Piaţa Universităţii, pe esplanada cu statui de pe Bulevardul Regina Elisabeta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Aceştia au venit la protest cu steaguri tricolore, cu pancarte şi mesaje contra exploatării miniere cu cianuri, dar şi a gazelor de şist, precum şi cu pet-uri umplute cu pietricele.
Protestatarii au scandat "Roşia, Roşia, vine revoluţia", "Uniţi, salvăm Roşia Montană", "Uniţi, salvăm toată România" "Nu cedăm, nu capitulăm", "Roşia şi Bucureşti, două inimi româneşti" şi au afişat pancarte pe care scria, printre altele, "Fiind băiet, lacuri de cianuri cutreieram", "Rupe cercul, ieşi în stradă / Popor ignorant / Politician corupt", "Refuz, rezist gazelor de şist", Roşia Montană - Revoluţia generaţiei noastre", "Adevărata bogăţie este sănătatea, nu aurul şi argintul", "Aer, apă şi natură, nu cianură şi fractură".
Iniţial au fost aproximativ câteva zeci de manifestanţi, însă ulterior numărul acestora a ajuns la aproape 3.000.
În jurul orei 18.00, manifestanţii de la Universitate au forţat cordonul de jandarmi şi au plecat în marş spre sediul Guvernului, blocând bulevardele Nicolae Bălcescu şi Magheru, apoi şi Lascăr Catargiu. Coloana de la manifestanţi s-a întins la plecare de la Universitate până la Romană, aceştia fiind disperaţi şi mergând pe carosabil şi pe trotuare.
În timpul marşului, circulaţia a fost blocată pe Bulevardul Magheru doar pe sensul spre Piaţa Victoriei. Protestatarii care au mers pe carosabil au fost flancaţi pe diagonala drumului de un cordon de jandarmi, care i-a împiedicat să blocheze şi celălalt sens.
Manifestanţii au ajuns în jurul orei 18.30 în Piaţa Victoriei, unde au protestat aproximativ 40 de minute, în scuarul din faţa sediului Guvernului, fiind flancaţi de un cordon de jandarmi.
Primii manifestanţi care au ajuns în marş de la Universitate la sediul Guvernului s-au oprit iniţial pe carosabil, circulaţia spre Arcul de Triumf fiind blocată pentru câteva minute.
Manifestanţii au plecat apoi, în jurul orei 19.15, de la sediul Guvernului pe Calea Victoriei, unde au blocat circulaţia.
Jandarmii s-au grupat în Piaţa Universităţii, aşteptând ca protestatarii care au plecat de la sediul Guvernului să revină pe esplanada cu statui de pe Bulevardul Regina Elisabeta, însă aceştia au ales să continue marşul pe Calea Victoriei, spre Unirii.
La Unirii au ajuns, în jurul orei 20.30, aproximativ 1.000 dintre cei aproape 3.000 de manifestanţi care au protestat în Piaţa Victoriei, aceştia blocând intersecţia cu Bulevardul I.C. Brătianu. Unii dintre protestatari s-au aşezat pe carosabil, au bătut în tone şi au lovit pet-uri umplute cu pietricele, scandând "Uniţi, salvăm Roşia Montană".
După aproximativ o oră, timp în care mulţi dintre protestatari au plecat, cei câteva zeci rămaşi au eliberat carosabilul şi au plecat de la Unirii, în grupuri mici, pe trotuare.
Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.
În timpul manifestărilor din Capitală, protestatarii au blocat, în timpul nopţii, Bulevardul Regina Elisabeta şi alte artere importante, dar şi toată Piaţa Universităţii. De asemenea, ei au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului şi cel al Televiziunii Române, iar în fiecare duminică au mers în marş prin Capitală, pentru ca, în final, să blocheze pentru câteva ore Piaţa Universităţii.
În 15 septembrie, aproximativ 15.000 de oameni au participat la marşul din Capitală, care s-a desfăşurat pe traseul Universitate, Unirii, Timpuri Noi, Mihai Bravu şi Tineretului, de unde au revenit în Piaţa Universităţii.
În 22 septembrie, aproximativ 15.000 de persoane au participat la marşul de protest faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană, aceşti mergând de la Universitate, pe Bulevardul Carol, Bulevardul Pache Protopopescu, Şoseaua Iancului, Şoseaua Pantelimon, Bulevardul Ferdinand, de unde au revenit în Piaţa Universităţii, pe care au ocupat-o timp de câteva ore.
În 29 septembrie, peste 2.000 de persoane au plecat în marş de la metrou Titan spre Universitate, pe traseul Bd. Nicolae Grigorescu - Bd. Camil Ressu - Dristor - Bd. Mihai Bravu - str. Dristorului - str. Delea Nouă - Calea Călăraşilor - Bd. Corneliu Coposu - Bd. I. C. Brătianu.
În 6 octombrie, aproximativ 7.000 de oameni au participat la marşul de protest, plecând din cartierul Militari, pe traseul Bulevardul Iuliu Maniu - Bulevardul Timişoara - strada General Vasile Milea - Şoseaua Cotroceni - Bulevardul Gheorghe Marinescu - Bulevardul Eroii Sanitari - Bulevardul Mihail Kogălniceanu - Piaţa Universităţii.
În 13 octombrie, peste 3.000 de persoane au protestat în Capitală, pentru a şaptea duminică la rând, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. Aceştia au mers în marş de la staţia de metrou 1 Mai până la Piaţa Universităţii, trecând prin Piaţa Victoriei şi pe la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
În 20 octombrie, aproximativ 5.000 de persoane au mers în marş pe traseul Piaţa Universităţii - Piaţa Unirii -Piaţa Constituţiei - Calea 13 Septembrie - Izvor, de unde au revenit la Universitate. Negociatorii Jandarmeriei le-au cerut atunci protestatarilor să nu mai blocheze circulaţia în centrul oraşului, însă, în cele din urmă, le-au permis să plece în marş, pe bulevarde, de la Universitate la Parlament. Odată reveniţi în Piaţa Universităţii, manifestanţii au blocat circulaţia câteva zeci de minute, părăsind în cele din urmă zona în urma apelurilor repetate ale forţelor de ordine şi a înaintării cordoanelor de jandarmi.
Cu o zi înaintea protestului din 20 octombrie, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a făcut apel la protestatari "să nu îşi schimbe atitudinea din ultimele săptămâni", subliniind că îşi doreşte ca "situaţia să nu se schimbe, chiar dacă unii consideră că violenţele sunt o soluţie".
Citeşte şi:
Stroe vrea ca protestele faţă de proiectul minier de la Roşia Montană să rămână paşnice. "Niciodată violenţa nu este o soluţie!"
Premierul Victor Ponta declara, în aceeaşi zi, că nu are nimic împotriva protestelor cât timp acestea sunt paşnice, precizând că ceea ce nu va accepta este "momentul în care disputa ajunge la violenţă".
Ponta preciza că, împreună cu ministrul de Interne, Radu Stroe şi cu şefii Jandarmeriei, a luat decizia să se intervină în cazul în care protestele devin violente. El arăta că nu vrea ca România să trăiască într-un "iz al anilor '80" fără să se dezvolte precum celalalte ţări europene.
Citeşte şi:
Ponta vrea intervenţie "fără complexe" la proteste violente: Nu mai suntem în '30, cu legionarii!
Declaraţiile au fost făcute după ce ministrul Culturii, Daniel Barbu, a fost agresat, în seara zilei de 17 octombrie, în Centrul Vechi al Capitalei, unde mai mulţi protestatari faţă de proiectul minier de la Roşia Montană nu l-au lăsat să plece cu maşina în care se afla decât după intervenţia forţelor de ordine, iar luneta autoturismului a fost spartă.
Ministrul Radu Stroe a discutat, în 21 octombrie, la sediul ministerului, cu şefii Jandarmeriei, pentru a stabili un plan de măsuri legat de manifestaţiile spontane din ultimele săptămâni. În cadrul şedinţei s-a stabilit ca autorităţile să discute cu organizatorii protestelor, pentru ca acestea să fie autorizate.
În cazul în care manifestaţiile vor avea, în continuare, un caracter "spontan", jandarmii vor începe, într-o primă etapă, să aplice amenzi contravenţionale şi să nu mai permită protestatarilor să blocheze circulaţia pe bulevardele principale. În plus, manifestanţii vor fi monitorizaţi inclusiv din maşini ale Jandarmeriei, potrivit unor surse din Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Jandameria anunţa în 21 octombrie că, până acum, la nivelul Capitalei au fost date 23 de amenzi unor persoane care au participat la proteste neautorizate faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, trei dintre sancţiuni fiind în cazul unor persoane care consumau alcool în timpul manifestaţiilor.
"Pentru respectarea prevederilor legale în vigoare, manifestările organizate în spaţiul public trebuie declarate în prealabil. De asemenea, acestea trebuie să se desfăşoare în mod paşnic şi civilizat, fără a afecta folosirea normală a drumurilor publice şi fără a pune în pericol siguranţa persoanelor sau a reprezentanţilor forţelor de ordine, precum şi bunurile aparţinând cetăţenilor sau domeniului public", preciza Jandarmeria.
Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.
Proiectul este în prezent la Comisia parlamentară specială, care este aşteptată să dea un vot pe proiectul Guvernului. Deputaţii şi senatorii au decis, în 22 octombrie, prelungirea până pe 10 noiembrie a termenului de depunere a raportului de către Comisia parlamentară Roşia Montană.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește și: RAPORT: Roşia Montană are cel mai important complex de mine aurifere din perioada romană din lume
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe