- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.11.2013, 00:09)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PROTESTELE faţă de proiectul Roşia Montană au ajuns la a 12-a duminică în Capitală: Jandarmii i-au legitimat pe manifestanţi, unul dintre ei fiind dus la o secţie de poliţie
Manifestanţii care au participat duminică la marşul de protest neautorizat din centrul Capitalei au fost legitimaţi de jandarmi, unul dintre aceştia fiind dus la o secţie de poliţie pentru că a refuzat să prezinte un act de identitate.
Urmărește
2278 afișări
PROTESTELE faţă de proiectul Roşia Montană au ajuns la a 12-a duminică în Capitală: Manifestanţii au plecat spre Parlament (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Jandarmii au verificat actele de identitate ale tuturor celor pe care i-au oprit în zona Bulevardului Regina Elisabeta, după ce au participat la un marş de protest neautorizat în centrul Capitalei şi au blocat circulaţia pe mai multe străzi, scandând mesaje contra exploatării miniere de la Roşia Montană şi a explorării gazelor de şist.
După ce le-au fost înregistrate datele de identitate, protestatarii au fost lăsaţi să plece, doar unul dintre aceştia fiind dus de jandarmi la o secţie de poliţie, întrucât a refuzat să prezinte un act de identitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
În timp ce manifestanţii erau legitimaţi, pe Bulevardul Regina Elisabeta au trecut trei tineri care aveau un banner pe care scria, cu verde şi roşu, "Asociaţia viitorilor deţinuţi politici". Jandarmii i-au oprit şi le-au cerut să se legitimeze, însă aceştia le-au spus că ei nu au participat la marşul de protest şi erau în trecere pe Bulevardul Regina Elisabeta. În timp ce jandarmii i-au legitimat, aceştia au cântat şi au dansat.
Protestul faţă de proiectul minier de la Roşia Montană a început în jurul orei 17.00, în zona statuilor de la Universitate, unde s-au adunat aproximativ 200 de manifestanţi.
Aceştia au afişat bannere pe care scria "Inima de la Pungeşti bate şi la Bucureşti", "Stop gazelor de şist. Fracturarea hidraulică nu se mai vindecă", "Băse, Ponta şi ai lor să se ascundă sub covor", "Până aici!", "Fracturarea are ca finalitate criza globală a apei", "Cianura şi cu şistu, cadouri de la prim-ministru", "Naiba să vă ia de hoţi, căci ne-am sătura de toţi" şi au scandat "Uniţi, salvăm Roşia Montană" şi "Uniţi, salvăm toată România".
Ca şi duminica trecută, în zona de protest de la Universitate a fost amenajat "Punctul cultural", unde manifestanţii au expus fotografii realizate la Roşia Montană, cărţi, broşuri şi albume cu obiective din zonă.
Într-un alt punct din zona de protest de la Universitate a fost amplasată o spânzurătoare improvizată, în vârful căreia a fost pus un porc făcut din hârtie, pe care scria "Democracy is a lie", sub acesta este un banner cu harta României, lângă care scrie "Toleranţă zero pentru vânzarea pământului la străini".
După aproximativ două ore de protest la Universitate, în jurul orei 19.15, protestatarii au plecat în marş spre Palatul Parlamentului. Aceştia au mers pe străzile din Centrul Istoric, după ce au fost opriţi de jandarmi să blocheze Bulevardul Brătianu.
Jandarmii au făcut un cordon pe carosabil, la intersecţia bulevardelor Naţiunile Unite şi Libertăţii, pentru a-i împiedica pe protestatari să ajungă în Piaţa Constituţiei. Protestatarii i-au ocolit însă pe jandarmi, pe trotuare, şi au continuat să meargă spre Piaţa Constituţiei, blocând Bulevardul Libertăţii.
Jandarmii i-au somat să elibereze strada, pentru că participă la o adunare publică neautorizată şi au încercat să îi oprească în parcarea din Piaţa Constituţiei, însă din Bulevardul Libertăţii aceştia au intrat pe Bulevardul Unirii, blocând şi aici circulaţia.
Protestatarii au ajuns apoi la Unirii şi s-au aşezat pe carosabil. Jandarmii au format un cordon în jurul manifestanţilor şi le-au cerut din nou să elibereze carosabilul.
După ce au protestat aproximativ 15 minute la Unirii, blocând circulaţia atât spre bulevardului I.C. Brătianu, cât şi spre bulevardul Corneliu Coposu şi Splaiul Independenţei, manifestanţii au continuat marşul pe străzile din Centrul Istoric, apoi pe Calea Victoriei.
Jandarmii au format un cordon la intersecţia Bulevardului Regina Elisabeta cu Calea Victoriei. Protestatarii au încercat să iasă pe Bulevardul Regina Elisabeta mergând prin strada Eforie, însă şi aici au găsit cordoane de jandarmi, astfel că au continuat marşul pe strada Brezoianu, apoi pe strada Anghel Saligny, de unde au ieşit în Splaiul Independenţei. Ulterior, protestatarii au intrat pe strada din zona fostului sediul al Primăriei Capitalei, ieşind pe Bulevardul Regina Elisabeta, în zona Parcului Cişmigiu, unde au blocat pentru scurt timp circulaţia, pe ambele sensuri.
Jandarmii au oprit marşul pe Bulevardul Regina Elisabeta, după aproximativ o oră şi jumătate, le-au spus protestatarilor că participă la o adunare publică nedeclarată, că au încălcat în mod repetat normele legale şi le-au cerut să pregătească actele de identitate pentru a se legitima.
Protestatarii le-au spus jandarmilor că sunt penibili, că i-au oprit abuziv şi că le sunt încălcate drepturile, scandând "Jandarmeria apără hoţia" şi "Libertate". În timp ce jandamii se pregăteau să îi legitimeze, manifestanţii au ascultat melodia "Don't worry, be happy".
După ce jandarmii le-au înregistrat datele de identitate, protestatarii au putut să plece, aceştia spunând că de luni vor manifesta în fiecare zi în Piaţa Constituţiei.
Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.
La protestele din celelalte duminici au fost organizate marşuri pe mai multe străzi din Capitală, încheiate la Universitate, la care au participat mii de persoane. De asemenea, opozanţii proiectului minier de la Roşia Montană au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului, la Cotroceni, Televiziunea Română şi Direcţia Naţională Anticorupţie.
În 10 noiembrie, a 11-a duminică de protest, manifestanţii nu au mai mers în marş prin Capitală, ci au organizat în zona statuilor de la Universitate diverse manifestări artistice, incluzând un spaţiu de joacă pentru copii, un atelier de creat bannere, o expoziţie de fotografie şi muzică la instrumente improvizate.
Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.
Manifestanţii cer interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, includerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, dar şi interzicerea explorărilor şi exploatărilor gazelor de şist.
Comisia parlamentară specială a respins, luni, cu 17 voturi "pentru" şi două abţineri, proiectul Guvernului pentru exploatarea minieră de la Roşia Montană.
Citeşte şi:
Proiectul Guvernului pentru exploatarea de la Roşia Montană, RESPINS. Comisia atrage atenţia asupra unor posibile încălcări ale legislaţiei pe parcursul exploatării
Comisia a considerat, potrivit raportului, că proiectul de lege nu acoperă în mod satisfăcător toate cerinţele complexe privind cadrul desfăşurării activităţii de exploatare a resurselor minerale în România şi, în consecinţă, a propus respingerea acestuia. Având în vedere carenţele legislaţiei actuale, care nu ţine cont de specificul unor proiecte de anvergura proiectului minier în discuţie, Comisia a recomandat completarea cadrului legislativ cu măsuri care să stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare.
Premierul Victor Ponta declara, după şedinţa USL în care s-a decis ca proiectul de lege transmis de Guvern să fie respins de către Comisia parlamentară specială, că proiectul minier de la Roşia Montană se va face în baza Legii cadru care urmează a fi elaborată de Legislativ.
Citeşte şi:
Ponta: Proiectul minier de la Roşia Montană se va face în baza Legii cadru, dacă se încadrează
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Plumb, despre Roşia Montană: Ministerul Mediului va acţiona în funcţie de hotărârea Parlamentului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:20
-
astăzi, 16:01
Conducerea PSD se reuneşte duminică după negocierile cu PNL-UDMR şi consultările cu preşedintele