Protestul de la Exploatarea de uraniu Crucea: 95 de mineri de la sunt blocaţi în subteran şi continuă greva foamei

Protestul de la Exploatarea de uraniu Crucea-Botuşana continuă şi marţi, numărul minerilor blocaţi în subteran ajungând la 95, iar alţi circa 30 de mineri protestează în curtea instituţiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
267 afișări
Imaginea articolului Protestul de la Exploatarea de uraniu Crucea: 95 de mineri de la sunt blocaţi în subteran şi continuă greva foamei

Protestul de la Exploatarea de uraniu Crucea: 95 de mineri de la sunt blocaţi în subteran şi continuă greva foamei (Imagine: Adi Piclisan/ Arhiva Mediafax Foto)

Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a declarat că, pe parcursul nopţii, unii dintre minerii protestatari au plecat, iar marţi dimineaţă erau 30 de mineri în subteran, ulterior numărul celor care au intrat în subteran şi s-au blocat ajungând la 95.

El a menţionat că în incinta Exploatării de uraniu Crucea-Botuşana mai sunt circa 30 de mineri care protestează, iar 20 dintre ei intenţionează să meargă la sediul sucursalei pentru discuţii cu conducerea instituţiei.

Protestatarii au revendicări de ordin salarial, dar şi asigurarea contractului de muncă pentru următorii trei-patru ani.

Compania Naţională a Uraniului (CNU) a decis să închidă temporar mina Crucea-Botuşana, considerată o exploatare neeconomică, şi să demareze activităţile necesare pentru începerea exploatării de la Tulgeş-Grinţies, măsuri luate în cadrul noii strategii a companiei.

Alte măsuri luate de companie în ultimele luni vizează identificarea rolului CNU şi a potenţialului de a-şi îndeplini obiectul de activitate, restructurarea companiei în raport de noile obiective, modernizarea proceselor de producţie pentru creşterea randamentelor şi actualizarea şi modernizarea procedurilor şi a proceselor manageriale.

În luna ianuarie 2016, componenţa Consiliului de Administraţie a CNU a fost modificată şi a fost numit un nou director general, Gelu Agafiel Mărăcineanu.

”Au fost realizate o serie de verificări şi analize care au relevat aspectele semnalate ca incorecte în managementul companiei. Au fost stabilite două direcţii de acţiune: identificarea problemelor care au dus la situaţia în care se află compania şi găsirea de soluţii care să permită funcţionarea corectă a companiei, în condiţiile date de piaţa concurenţială şi în lipsa oricăror subvenţii”, a anunţat în luna mai compania.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici