- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.09.2013, 01:11)
- Livia Ispas , Roxana Alexe
Video PROTESTUL faţă de proiectul Roşia Montană, la a 15-a zi: 10.000 de oameni au ieşit în stradă la Bucureşti - FOTO şi VIDEO
A cincisprezecea zi a protestului din Capitală a scos în stradă peste 10.000 de oameni care se opun proiectului minier de la Roşia Montană, la finalul celor patru ore de marş prin centrul Capitalei aceştia revenind la Universitate, unde au scandat "Uniţi, salvăm Roşia Montană".
Urmărește
7343 afișări
Manifestanţii au continuat să protesteze la Universitate, locul în care de cincisprezece zile se adună să ceară retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.
Manifestanţii care au continuat protestul la Universitate au scandat, ca şi în serile trecute, "Uniţi, salvăm Roşia Montană", au făcut zgomot cu peturi umplute cu pietricele pe care le-au lovit între ele sau de asfalt, au cântat, iar unii au încins o horă, având la gât steaguri tricolore.
Alţi manifestanţi au improvizat un dans, mişcările fiind făcute în acorduri de tobe pe ritmul scandării "Uniţi, salvăm Roşia Montană".
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
UPDATE Protestatarii din Capitală au ajuns în Piaţa Universităţii, circulaţia fiind blocată
Protestatarii faţă de proiectul minier de la Roşia Montană au ajuns, duminică noapte, după aproape patru ore de marş, la care au participat peste 10.000 de oameni, în Piaţa Universităţii, circulaţia fiind blocată în intersecţia de la Universitate.
Manifestanţii au revenit în Piaţa Universităţii, ocupând strada şi trotuarele.
Circulaţia în intersecţia de la Universitate, dar şi pe bulevardele Brătianu, Bălcescu, Carol I şi Regina Elisabeta este blocată. În Piaţa Universităţii vin în continuare manifestanţi dinspre Unirii.
Cordoanele de jandarmi s-au repoziţionat la Universitate, în zonă fiind şi poliţişti de la Rutieră.
În timpul celor patru ore de marş nu au fost înregistrate incidente. Protestatarii au mers pe stradă, dar şi pe trotuare, circulaţia fiind blocată pe traseul pe care au mers manifestanţii.
UPDATE Numărul protestatarilor a crescut la peste 10.000
Circulaţia în centrul Capitalei este blocată pe traseul marşului, după aproximativ două ore şi jumătate coloana de manifestanţi ajungând la Piaţa Timpuri Noi.
Pe traseul marşului se află jandarmi şi poliţişti de la Rutieră.
UPDATE Numărul protestatarilor a crescut la peste 7.000
Circulaţia în centrul Capitalei este blocată pe traseul marşului, după aproximativ o oră şi jumătate coloana de manifestanţi ajungând pe Bulevardul Nerva Traian.
Pe traseul marşului se află jandarmi şi poliţişti de la Rutieră.
UPDATE Numărul protestatarilor din Capitală a crescut la aproximativ 5.000
La plecarea de la Universitate erau peste 2.000 de oameni, însă pe traseul marşului numărul acestora a ajuns până la aproximativ 5.000, în momentul în care coloana a ajuns în zona Unirii.
UPDATE Protestatarii au plecat în marş după ce au blocat, câteva minute, Bulevardul Nicolae Bălcescu
În fruntea coloanei de manifestanţi sunt câţiva părinţi cu copii în cărucioare, iar în spatele acestora este un banner foarte mare, ţinut de cei din primul rând, pe care scrie "Salvaţi Roşia Montană" şi sunt desene cu copii, copaci şi animale.
Protestatarii scandează "Roşia Montană nu e de pomană", "Uniţi, salvăm Roşia Montană" şi au pancarte pe care scrie "Soarta Roşiei Montana = Soarta României", "Mă voi lega cu lanţuri de 24 de karate", "Victoraş! Ai grijă de copilaş ... Gabriel", "Iubim natură / Preţuim cultura / Respectăm scriptura / Salvăm Roşia Montană", "Nu vrem Chevrom, nu vrem RMGC, vrem să ne lăsaţi în pace". "Pe pământul românesc, nu vreau să mă otrăvesc".
Aceştia merg în marş pe traseul Bd. Ion C. Brătianu - Bd. Unirii - Bd. Nerva Traian - Calea Văcăreşti - Bd. Tineretului - Bd. Dimitrie Cantemir, de unde se vor întoarce în Piaţa Universităţii.
UPDATE Protestatarii au blocat Bulevardul Nicolae Bălcescu, înainte de a pleca în marş
Aproximativ 2.000 de persoane au blocat Bulevardul Nicolae Bălcescu, înainte de a pleca în marş, pe traseul Unirii, Calea Văcăreşti, Bd. Tineretului, de unde vor reveni în Piaţa Universităţii.
Manifestanţii aflaţi în zona fântânii de la Universitate au forţat cordonul de jandarmi şi au ajuns pe stradă, blocând circulaţia pe ambele sensuri ale Bulevarului Nicolae Bălcescu, până în zona hotelului Intercontinental.
UPDATE Protestatarii au început să vină la fântâna de la Universitate începând de la ora 17.00, cu steaguri, pancarte şi mesaje contra exploatării miniere cu cianuri, dar şi a gazelor de şist.
Unii dintre cei care au venit la protest au tricouri pe care scrie "Salvăm Roşia Montană", cocarde şi banderole tricolore. La protest a fost adusă şi o cutie pe care scrie"Cutia milei. Vrem să ne cumpărăm singuri politicienii".
La protestul din Capitală participă şi oameni din Roşia Montană care se opun proiectului minier.
Proteste similare sunt anunţate duminică 15 septembrie în mai multe oraşe din ţară, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Suceava, Buzău, Constanţa, Timişoara, Sibiu, Târgu Mureş şi Braşov. De asemenea, sunt anunţate proteste şi la Budapesta, Londra, New York, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena, Barcelona.
Manifestanţii de la Universitate cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.
Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.
Punctul culminant al protestelor a fost duminică 8 septembrie, când peste 7.000 de persoane au blocat centrul Capitalei, la Universitate, după un marş pe traseul Bd. Nicolae Bălcescu - Bd. Magheru - Bd. Lascăr Catargiu - Bd. Iancu de Hunedoara - Şoseaua Ştefan cel Mare - Calea Moşilor - Bd. Carol.
Proteste similare au avut loc atunci în mai multe oraşe din ţară, între care Cluj-Napoca, Braşov, Alba-Iulia, Bistriţa, Sfântu Gheorghe, Suceava şi Iaşi.
La protestele de până acum din Capitală, manifestanţii au blocat timp de mai multe ore, în timpul nopţii, Bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei, dar şi un sens al Bulevardului Nicolae Bălcescu. De asemenea, ei au protestat în Piaţa Constituţiei şi în Piaţa Victoriei.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Băsescu: Se va constata că Legea privind Roşia Montană trimisă la Parlament e neconstituţională
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe