PROTESTUL profesorilor din Craiova | Sindicaliştii spun că unităţile şcolare nu mai au bani să-şi plătească angajaţii

Aproximativ 100 de cadre didactice din Craiova au protestat, joi, în Piaţa Mihai Viteazu din oraş, faţă de aplicarea Legii salarizării şi de inechităţile apărute după transferul contribuţiilor. Sindicaliştii spun că unităţile şcolare nu mai au bani să-şi plătească angajaţii în luna iunie.

Urmărește
952 afișări
Imaginea articolului PROTESTUL profesorilor din Craiova | Sindicaliştii spun că unităţile şcolare nu mai au bani să-şi plătească angajaţii

PROTESTUL profesorilor din Craiova | Sindicaliştii spun că unităţile şcolare nu mai au bani să-şi plătească angajaţii

Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Dolj, Constantin Rada, a declarat că Legea salarizării este în detrimentul angajaţilor din educaţie, arătând că personalul nedidactic are de suferit.

„Prima şi cea mai importantă revendicare este privind Legea salarizării, care este o lege proastă pentru salariaţii din învăţământ, respectiv noi suntem poziţionaţi pe grilă între coeficienţii 1,65 şi 2,76, în ultima treime pe o scară de la 1 la 12, deşi în lege se spune că învăţământul este prioritate naţională. Iată cum acest guvern înţelege să respecte această promisiune. După cum ştim, la 1 martie, s-a aprobat o majorare de 20%, din păcate trunchiat, respectiv personalul nedidactic atât din şcoli, cât şi din inspectoratele şcolare nu a primit această majorare, lucru absolut incalificabil. Adică amărâţii care fac curăţenie, se îngrijesc de şcoală, ei nu primesc această majorare, că aşa a hotărât Guvernul. Alocarea sumelor necesare pentru lichidarea hotărârilor judecătoreşti – avem hotărâri judecătoreşti de şapte-opt ani care nici acum nu au fost puse în plată. Stabilirea unui regulament de sporuri – inclusiv după această majorare de 20%, sporurile, respectiv dirigenţie, gradaţie de merit se calculează la salariul lunii decembrie 2016, lucru incalificabil. Deblocarea posturilor în învăţământ – după cum se ştie, s-a dat o ordonanţă de urgenţă în care se spune că în anul 2018 se blochează posturile în învăţământ şi se poate angaja doi la unu, adică pleacă doi, angajezi unul”, a afirmat Rada.

Sindicalistul a reclamat faptul că salariaţilor din învăţământ nu le-au fost plătite contribuţiile la stat, ci doar salariile, după transferul contribuţiilor.

„Stabilirea unui cost standard corect, pentru că la ora actuală s-a plătit doar salariul net la oameni, datoriile la bugetul de stat nu sunt plătite şi intrăm în contradicţie cu Codul Fiscal, atât directorul unităţii, cât şi salariatul. De la 1 ianuarie 2018, în salariul omului intră şi aceste datorii către stat şi ANAF-ul poate să vină şi să dea amendă. Pe luna aprilie nu sunt plătite CAS-urile”, a mai declarat Rada.

Totodată, sindicaliştii avertizează că nu există bani pentru plata salariilor personalului din luna iunie.

„Din informaţiile pe care le am, pentru luna iunie, sunt şcoli care au zero bani în conturi, iar alte 30-40 la sută, deci bani nu există. Deşi ministrul a fost informat, s-a transmis, ne spune cu nonşalanţă că sunt bani. Unde sunt, nu ştiu pentru că nu ajung în bugetele şcolilor. Ele sunt cele care trebuie să plătească aceste datorii. Obligatoriu este nevoie de o rectificare sau să facă transferul din trimestrul IV şi III în trimestrul II. Atât timp cât s-a dat 2,97% din PIB către Educaţie, era normal ca banii să nu ajungă”, a mai spus liderul de sindicat.

Protestatarii mai reclamă faptul că se pregătesc restructurări în sistemul de educaţie.

„Se încearcă să se rezolve problema prin restructurări, dar trebuie modificată legislaţia. Ne-a ajuns la ureche că guvernul pregăteşte în laboratoarele subterane o majorare a normei didactice, între 22 şi 26 de ori. Norma didactic este de 16-17 ore”, a conchis Constantin Rada.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici