Protocol de colaborare între forţele aeriene militare ale României şi ale R. Moldova

Miniştrii român şi moldovean ai Apărării au semnat, luni, un protocol de colaborare între forţele aeriene militare ale celor două ţări, care vizează infomarea reciprocă despre zborurile aeronavelor militare în spaţiul aerian din apropierea frontierei dintre cele două state şi schimbul de date radar.

Urmărește
380 afișări
Imaginea articolului Protocol de colaborare între forţele aeriene militare ale României şi ale R. Moldova

Protocol de colaborare între forţele aeriene militare ale României şi ale R. Moldova (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Ministrul român al Apărării, Gabriel Oprea, s-a întâlnit luni, la sediul MApN, cu ministrul Apărării al Republicii Moldova, Vitalie Marinuţa, aflat în vizită oficială de două zile în România împreună cu o delegaţie militară, informează un comunicat MApN.

Cei doi miniştri au semnat Protocolul de colaborare între Forţele Aeriene ale României şi Forţele Aeriene Militare ale Republicii Moldova.

Potrivit MApN, semnarea protocolului oferă cadrul legal necesar dezvoltării colaborării în domenii ce vizează: infomarea reciprocă despre zborurile aeronavelor militare în spaţiul aerian din apropierea frontierei dintre cele două state, schimbul de date radar cu privire la situaţia aeriană, acordarea reciprocă de ajutor echipajelor aeronavelor militare aflate în pericol în spaţiul aerian din apropierea frontierei şi participarea la activităţi comune.

Ministrul Gabriel Oprea a apreciat că există premisele pentru reconstruirea unei legături durabile bazate pe încredere, solidaritate şi năzuinţe comune, după o perioadă în care relaţiile de cooperare bilaterală au fost puse la încercare.

"Ne exprimăm solidaritatea faţă de Republica Moldova şi admiraţia faţă de poporul moldovean care a reuşit să realizeze o serie de transformări democratice pe parcursul anului 2009. Progresele făcute de noul guvern moldovean în timpul scurt de la preluarea conducerii ne oferă garanţia pentru ancorarea europeană a Republicii Moldova şi speranţa în ireversibilitatea parcursului său democratic", a spus Oprea, potrivit MApN.

În cadrul convorbirilor oficiale au fost abordate subiecte privind relansarea relaţiilor militare bilaterale şi identificarea de noi modalităţi de întărire şi diversificare a acestora.

S-a discutat, de asemenea, despre asistenţa acordată de România în domeniul învăţământului militar, concretizată prin faptul că, în anul academic 2009-2010, un număr de 37 de studenţi din Republica Moldova frecventează diferite cursuri în instituţii militare de învăţământ din România, se arată în comunicatul MApN.

Conform sursei citate, ministrul moldovean al Apărării a apreciat drept necesare aprofundarea, pe viitor, a relaţiilor militare bilaterale şi dezvoltarea acestora.

"Este foarte important pentru noi că ne putem pregăti militarii cât mai bine, în instituţii de învăţământ din România, în domenii pe care învăţământul nostru militar nu le acoperă. Faptul că vorbim aceeaşi limbă face ca instruirea lor să fie mult mai uşoară şi mai eficientă decât în alte state partenere", a subliniat ministrul moldovean.

Referitor la propunerea partenerului din Republica Moldova de creare a unui batalion mixt, cele două părţi au apreciat că iniţiativa ar putea constitui un sprijin real în îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două state şi au agreat faptul că este necesară o analiză aprofundată a elementelor practice care să permită punerea sa în aplicare.

"Salutăm propunerea dumneavoastră de constituire a unui batalion mixt româno-moldovean, mai ales că Armata României a acumulat o experienţă valoroasă în acest domeniu prin activităţile desfăşurate în cadrul batalionului mixt româno-ungar şi al batalionului multinaţional de geniu româno - ungaro - slovaco - ucrainean «Tisa»", a declarat Gabriel Oprea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici