- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (30.06.2015, 22:39)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Psihiatri: Cazurile de suicid la tineri, cu 50% peste media europeană. La adulţi, procentul este cu 21% mai mare
Frecvenţa cazurilor de suicid la tinerii de 15 - 19 ani este cu 50% peste media europeană, iar la adulţi este cu 21% mai mare, în timp ce tulburarea depresivă majoră ocupă locul al doilea, după durerile de spate, în topul afecţiunilor ce determină dizabilitate, arată Asociaţia Română de Psihiatrie.
Urmărește
1002 afișări
Psihiatri: Cazurile de suicid la tineri, cu 50% peste media europeană. La adulţi, procentul este cu 21% mai mare (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"În România, frecvenţa cazurilor de suicid la tinerii de 15 - 19 ani este cu circa 50% peste media europeană şi cu 21% mai mare la adulţii români în vârstă de 50 - 54 de ani. Conform Institute for Health Metrics and Evaluation (2013), tulburarea depresivă majoră ocupa locul al doilea (dupa durerile de spate) în privinţa afecţiunilor ce determina disabilitate în România", arată un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX, de Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP) şi Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului (ARPS).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Potrivit sursei citate, depresia este o afecţiune care adesea scapă nediagnosticată şi de multe ori este recunoscută doar atunci când are loc tentativa suicidară, uneori chiar dacă persoana îşi anunţă din timp gândurile legate de sinucidere.
În România, deşi nu există studii epidemiologice cu privire la incidenţa depresiei în rândul populaţiei generale, se estimează ca aproape 10% din populaţia Romaniei suferă tulburari de tip depresiv.
"Obstacolele vieţii cotidiene adesea precipită evoluţia bolii şi duc mai rapid către sinucideri cum a fost şi cea de luni, în care un bărbat şi-a pus capăt zilelor în staţia Eroii Revoluţiei", spune Cătălina Tudose, secretar general al ARPP.
Profesorul Florian Tudose, defunctul său soţ, spunea în 2007, că jumătate din persoanele care suferă de depresie nu se prezintă deloc la medic, iar dintre cele investigate medical, jumătate rămân nediagnosticate.
"Prea multe persoane cad fie în capcana unor reclame la tratamentele naturiste, ce apar incisiv în mediul online, fie pot fi atrase cu multă uşurinţă de diverşi «vindecători», cu «har oratoric», însă fără o pregătire de specialitate care să le ofere un suport solid pentru tratament. Abordarea profesionistă a depresiei este imperios necesară. Ştim că, dintre toţi pacienţii cu depresie, jumătate nu se prezintă deloc la medic. Dintre pacienţii cu depresie care sunt investigaţi medical, jumătate rămân nediagnosticaţ, iar dintre cei diagnosticaţi jumătate rămân netrataţi. În plus, dintre pacienţii trataţi, numai un sfert sunt trataţi corespunzator", afirma Florian Tudose.
Preşedintele ARPS, Doina Cozman, arată că, în perioada de dinainte de Revoluţie, în momentul în care României i s-au cerut datele despre sinucidere, s-a răspuns "cum că românii sunt o naţiune atât de sănătoasă, încât nu ne interesează această problemă a sinuciderii". Astfel, mai mult de trei decenii, România nu a trimis date despre sinucidere către organisme internaţionale, precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
În documentul ce prezintă strategia Ministerului Sănătăţiii pentru perioada 2014 - 2020, "autorităţile par a recunoaşte că până nu de mult timp promovarea sănătăţii mintale şi prevenirea tulburărilor mintale a constituit o temă «relativ neglijată ca prioritate de sănătate publică» şi că există «servicii comunitare insuficient dezvoltate», şi «un model prevalent de îngrijire învechit, necentrat pe client». Cu toate acestea, bugetul destinat programelor naţionale de sănătate mintală (www.ms.ro), reprezintă încă o parte insignifiantă din totalul bugetului programelor naţionale de sănătate (0,002% în 2015)", mai arată cele două organizaţii.
ARPP a depus deja în atenţia Ministerului Sănătăţii şi aşteaptă un răspuns la o solicitare de finanţare pentru primul pas al unui program naţional care să îmbunătăţească abordarea terapeutică a pacienţilor cu risc suicidar sporit în cadrul psihiatriei de legatură. Totodată, ARPS va iniţia un proiect de modificare a legii ce reglementeaza abordarea pacientului în timpul crizei suicidare şi finanţarea naţionala a unor centre antisuicid, se mai spune în documentul remis MEDIAFAX.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe