Purtarea uniformei în şcoli, obligatorie? Comisia de învăţământ din Senat a respins propunerea

Senatorii din Comisia pentru învăţământ au respins, marţi, introducerea obligativităţii purtării uniformei şcolare în învăţământul primar şi gimnazial, majoritatea acestora dând un vot negativ la o iniţiativă legislativă propusă de către deputatul PDL Cezar Preda.

Urmărește
1437 afișări
Imaginea articolului Purtarea uniformei în şcoli, obligatorie? Comisia de învăţământ din Senat a respins propunerea

Purtarea uniformei în şcoli, obligatorie? Comisia de învăţământ din Senat a respins propunerea (Imagine: Elvira Gheorghita/Mediafax Foto)

Membrii comisiei au respins, marţi, cu şase voturi "împotrivă" şi patru voturi "pentru", propunerea legislativă privind introducerea unor măsuri pentru creşterea prestigiului educaţiei în învăţământul primar, clasele I-IV, şi gimnazial.

În timpul dezbaterilor, senatorii au avut păreri împărţite privind acest subiect, unii invocând faptul că uniformele sunt necesare pentru creşterea prestigiului şcolilor şi a sentimentului de apartenenţă la o comunitate, alţii susţinând că familiile elevilor săraci nu ar avea posibilităţi materiale să le cumpere.

Iniţiativa legislativă reglementează introducerea unei ţinute vestimentare reprezentative obligatorii pentru unităţile şcolare din învăţământul primar şi gimnazial. Potrivit proiectului, uniforma va fi stabilită, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, de către consiliul de administraţie împreună cu consiliile consultative ale părinţilor şi elevilor.

În cursul discuţiilor privind oportunitatea adoptării unor astfel de prevederi, Andrei Kiraly, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a spus că, personal, ar fi de acord cu o uniformă de gală, care să fie purtată doar la anumite evenimente, şi nu zi de zi.

Întrebat de preşedintele comisiei, Mihail Hărdău (PDL), care este punctul de vedere oficial al ministrului pe care îl reprezintă, acesta a răspuns că decizia trebuie să fie luată la nivelul unităţilor şcolare.

"Oficial, eu consider că am putea da o perioadă de timp unităţilor şcolare să ia în discuţie această problemă şi să decidă dacă doresc sau nu doresc şi în ce formă doresc introducerea unei uniforme sau a unui semn distinctiv care să arate că elevul face parte dintr-o unitate şcolară", a arătat acesta.

El a menţionat că, în principiu, nu este de acord cu "acest mod de a obliga pe cineva să poarte o uniformă". "Cel care doreşte să fie militar sau doreşte să lucreze în structura în care uniforma este obligatorie este o altă problemă, este o decizie personală", a subliniat secretarul de stat.

Vicepreşedintele Comisiei pentru învăţământ, Ecaterina Andronescu (PSD), s-a pronunţat pentru instituirea uniformei obligatorii, care, în opinia sa, are un rol educativ, dezvoltă ideea apartenenţei la comunitatea şcolii respective, dezvoltă sentimentul de mândrie şi este un element de securitate pentru elev.

"Eu aş susţine ideea de uniformă şi trebuie să încurajăm şcolile care adoptă o asemenea idee", a afirmat senatorul, adăugând că şcoala trebuie să hotărască ce uniformă alege şi care sunt semnele distrinctive pe care elevii trebuie să le poarte.

Nicolae Robu (PNL), secretarul comisiei, le-a spus colegilor senatori că el nu îşi aminteşte cu plăcere de uniformă. "Eu am fost un tip care a vrut să aibă libertate de manifestare şi chiar mă deranja că eram obligat să mă duc în uniformă. Nu e nimic rău dacă se poartă uniformă, dar cred că nu e bine să introducem acestă prevedere imperativ", a explicat liberalul.

El a arătat că există deja un cadru legal prin care fiecare şcoală poate să decidă purtarea uniformei în respectiva unitate şcolară, susţinând că prestigiul şcolii nu prin uniformă poate să fie întărit.

La rândul său, senatorul PDL Mihaela Popa a susţinut ca decizia să rămână la nivelul şcolii dacă tot se vorbeşte despre descentralizare.

Afirmând că în trecut uniforma era foarte ieftină, iar părinţii îşi puteau permite să o cumpere, ea a susţinut că o decizie în acest sens trebuie să ţină cont de situaţia materială a părinţilor şi copiilor.

Senatorul PSD Doina Silistru s-a pronunţat, pe de altă parte, pentru obligativitatea purtării uniformei şcolare.

Ea a susţinut că elevii cu o situaţie materială precară s-ar simţi mai bine dacă ar avea o uniformă stabilită de copii, părinţi şi profesori, "o ţinută care să îi pună pe un picior de egalitate cu copiii din şcoala respectivă".

Senatorul PSD Ioan Mang a propus ca uniformele să fie cumpărate, pentru copiii defavorizaţi, de inspectoratele şcolare unde autorităţile locale nu îşi permit să facă acest lucru sau să fie alocate din fonduri de la buget cupoane pentru cumpărarea uniformelor, de tipul celor cu care elevii şi-au cumpărat calculatoare.

Preşedintele Comisiei pentru învăţământ, Mihail Hărdău (PDL), a susţinut ca impunerea uniformelor şcolare să fie făcută gradual, iar şcolile să fie lăsate să decidă.

"E vorba depre schimarea de mentalitate, nu de potenţialul financiar al unei familii, de ideea de a inocula în mintea fiecărui copil, a fiecărui părinte că uniforma este în avantajul educaţiei copilului", a apreciat el.

În opinia sa, introducerea uniformei şcolare obligatorii ar fi o replică la diferenţierile sociale care se manifestă în spaţiul şcolar.

Senatorul a declarat că, în perioada pubertăţii, la elevi apar probleme de comportament care ar fi estompate prin purtarea uniformei.

"La copii, mai ales în gimnaziu sau la liceu, această etalare a potenţei financiare a familiei este dezastruoasă pentru copiii care nu au, suferă şi, atunci, uniforma realizează o anumită armonie a mediului şcolar", a fost de părere Mihail Hărdău.

"Modificarea de mentalitate este cea mai grea. Este foarte uşor de cumpărat o uniformă, dar ca să îi modifici mental pe părinţi şi pe copii e mult mai greu. De aceea trebuie un interval de timp", a afirmat acesta.

Colegul său de partid, senatorul Dumitru Oprea a subliniat că introducerea uniformei obligatorii ar însemna o "imixtiune dură în viaţa copiilor".

Invocând fenomenul globalizării care se manifestă şi în ceea ce priveşte preocupările şi vestimentaţia tinerilor, senatorul a apreciat că, dacă elevii vor fi "militarizaţi de mici", ei vor fi izolaţi şi rupţi dintr-un "trend internaţional".

El a spus că tinerii sunt cei mai în măsură să îşi stabilească elementele definitorii cu care se desprind de celelalte generaţii, să îşi definească uniforma definitorie pentru generaţia lor.

Iniţiativa legislativă va fi dezbătută în plenul Senatului în calitate de primă Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici