- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (19.11.2015, 12:15)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Radu Budeanu, intermediarul mitei de cinci milioane de dolari care ar fi ajuns la Elena Udrea
Fondatorul Cancan, Radu Budeanu, este cercetat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, fiind acuzat că ar fi intermediat mita de cinci milioane de dolari presupus a fi primită de fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu.
Urmărește
4100 afișări
Radu Budeanu, intermediarul mitei de cinci milioane de dolari care ar fi ajuns la Elena Udrea (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) arată, într-un comunicat de presă, că Radu Ioan Budeanu este cercetat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, fiind luată, miercuri, în cazul acestuia măsura controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile, pentru o cauţiune de două milioane de lei.
Fondatorul Cancan, Radu Budeanu, a fost ridicat de procurori, miercuri, şi dus la DNA, unde a fost audiat mai multe ore, în legătură cu mita care ar fi fost primită de Elena Udrea de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu, pentru ca firma acestuia să aibă asigurată continuarea derulării unui contract încheiat cu Hidroelectrica.
TITLURILE ZILEI
-
-
ieri, 14:16
-
ieri, 19:26
-
ieri, 17:56
• Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
-
ieri, 21:29
-
ieri, 11:36
-
ieri, 15:03
• Parchetul de pe lângă ÎCCJ s-a sesizat din oficiu în urma scandalului din Parlament
-
ieri, 19:05
• Franţa conectează un nou reactor nuclear la sistemul energetic al ţării după 25 de ani
-
ieri, 14:07
-
ieri, 22:59
• Avertizare: Carosabil umed pe drumurile din mai multe judeţe, risc de formare a poleiului
-
ieri, 13:25
-
-
ieri, 13:57
• MAE anunţă că nu există români pe lista victimelor atacului de la Magdeburg
-
ieri, 08:58
-
ieri, 08:35
• Există o rază de speranţă şi pentru 2025. Cum arată prognoza econmică pentru anul care vine
-
ieri, 15:24
• Primăria Sectorului 1 anunţă că Piaţa Matache, afectată de un incendiu, rămâne deschisă
Potrivit procurorilor, în vara anului 2010, Elena Udrea, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi de persoană cu funcţie de conducere în cadrul unui partid politic, având influenţă asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei şi SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediul lui Radu Budeanu, suma de cinci milioane de dolari, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea în continuare a contractului bilateral de vânzare-cumpărare de energie electrică încheiat cu Hidroelectrica.
Citeşte şi: Fondatorul Cancan, Radu Budeanu, ridicat de procurorii DNA de pe Aeroportul Otopeni şi dus la audieri
Citeşte şi: Dan Andronic, Radu Budeanu şi Bogdan Buzăianu ar fi implicaţi în noul dosar al Elenei Udrea
Elena Udrea arăta, după ce a fost pusă sub învinuire în acest caz, că omul de afaceri căruia i s-au cerut cinci milioane de dolari pentru un contract cu Hidroelectrica este Bogdan Buzăianu, iar Ana Maria Topoliceanu este cea care a folosit aceşti bani şi care trebuie să răspundă.
"În acelaşi context, la sfârşitul anului 2011, inculpatul Budeanu Radu Ioan a primit de la acelaşi om de afaceri o parte din suma de bani pretinsă de inculpată", au scris procurorii în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale în cazul fondatorului Cancan.
Procurorii DNA au mai arătat, în documentul citat, că la începutul anului 2012, Radu Budeanu i-a dat Elenei Udrea suma de 3,8 milioane de dolari primită de la omul de afaceri şi i-a înlesnit preluarea unei creanţe de 900.000 de euro pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deţinea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acţiunile la o societate comercială cu activitate în mass-media.
"Pentru a ascunde adevăratul beneficiar al creanţei de 900.000 de euro, şi implicit adevăratul proprietar al firmei respective cu activitate în mass media, inculpatul Budeanu Radu Ioan a facilitat inculpatei Udrea Elena Gabriela încheierea unui contract de novaţie cu schimbare de creditor, între firma omului de afaceri şi o altă societate recomandată de inculpata Udrea Elena Gabriela", au precizat anchetatorii.
Radu Budeanu trebuie să plătească suma de două milioane de lei pentru cauţiune, pentru a se menţine măsura controlului judiciar, în caz contrar putând să fie înlocuită cu o alta mai gravă. Cauţiunea de două milioane de lei va fi consemnată prin constituirea unei garanţii reale, mobiliare ori imobiliare, în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
În perioada în care va fi sub control judiciar, Radu Bundeanu are interdicţie să părăsească ţara şi să comunice cu celelalte persoane cercetate în acest caz sau cu martorii. De asemenea, Budeanu trebuie să se prezinte la DNA şi la instanţă ori de câte ori este chemat, să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa şi să meargă la poliţie în zilele stabilite prin programul de supraveghere.
Surse judiciare declarau, pe 20 octombrie, pentru MEDIAFAX, că fondatorul Cancan, Radu Budeanu, şi Dan Andronic, asociatul majoritar al societăţii Editura Evenimentul şi Capital, care editeaza publicaţiile Evenimentul Zilei şi Capital, şi director general al Evenimentului Zilei, sunt implicaţi în cel de-al treilea dosar al Elenei Udrea, privind un contract între Hidroelectrica şi o firma privată, pentru care Udrea ar fi cerut cinci milioane de dolari.
În 7 octombrie, procurorii DNA au făcut percheziţii la firma Cancan TV, la cabinete de avocatură şi la locuinţele mai multor persoane, într-un dosar privind fapte de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar surse judiciare afirmau că printre cei vizaţi de anchetatori ar fi politicieni şi patroni de presă. Aceleaşi surse afirmau că şi Radu Budeanu, care în prezent nu mai este în acţionariatul firmei, dar controlează publicaţia tabloidă şi proiectul Cancan TV, ar fi vizat în anchetă şi urmează să fie audiat, el fiind atunci plecat din ţară.
Dan Andronic a fost audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie în 29 iulie, el spunând, la ieşire, că a fost chemat de anchetatori să aducă mai multe documente, fără a preciza în ce calitate a fost chemat.
În acest dosar ar fi implicat şi Bogdan Buzăianu, proprietarul Energy Holding şi finul fostului ministru al Economiei din perioada guvernului Năstase Dan Ioan Popescu, surse judiciare spunând că acesta este unul dintre "băieţii deştepţi" din energie, expresie lansată de fostul preşedinte Traian Băsescu, care îi definea astfel pe cei care cumpărau energie de la stat la preţuri subevaluate pentru a o revinde cu câştiguri mari. Acordul cu Energy Holding a adus Hidroelectrica cele mai mari pierderi dintre toate contractele cu "băieţii deştepţi" - 1,4 miliarde lei pentru perioada 2006-2012.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe