- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.05.2014, 17:06)
- Otilia Ciocan , Livia Ispas
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Radu Nemeş, extrădat din SUA, dus la Curtea de Apel Bucureşti pentru arestare. Acesta va sta 30 de zile la închisoare
Radu Nemeş, cercetat în dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de soţia sa Diana Nemeş, de Sorin Blejnar şi de Codruţ Marta, a fost extrădat din SUA, acesta fiind dus, joi, la Curtea de Apel Bucureşti, pentru confirmarea mandatului de arestare emis pe numele lui în 2012.
Urmărește
809 afișări
Radu Nemeş, extrădat din SUA, dus la Curtea de Apel Bucureşti pentru arestare (Imagine: Shutterstock)
/UPDATE 17.06 CAB confirmă mandatul de arestare în cazul lui Radu Nemeş, acesta va sta 30 de zile la închisoare
Un judecător de drepturi şi libertăţi de la CAB a confirmat, joi, mandatul de arestare preventivă emis în 2012, în lipsă, pe numele lui Radu Nemeş - cercetat pentru fapte de corupţie în dosarul lui Sorin Blejnar -, astfel că acesta va sta 30 de zile la închisoare.
Decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti (CEB) nu este însă definitivă şi poate fi contestată la instanţa supremă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
âSurse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că Radu Nemeş a fost preluat din Statele Unite ale Americii de o escortă a Poliţiei Române, acesta fiind adus la Bucureşti cu o cursă de linie.
De la Aeroportul "Henri Coandă", Radu Nemeş va fi dus la Curtea de Apel Bucureşti, în faţa unui judecător de drepturi şi libertăţi, care să confirme mandatul de arestare în lipsă emis pe numele acestuia în iulie 2012.
Radu Nemeş ar urma să fie audiat vineri de procurorii DNA, au precizat sursele citate.
Ministerul Justiţiei: SUA au dispus extrădarea lui Radu Nemeş
Curtea Districtuală Washington a dispus extrădarea în România a lui Radu Nemeş, a anunţat joi Ministerul Justiţiei, precizând că a colaborat în acest caz cu FBI, Direcţia Naţională Anticorupţie, Poliţia Română şi Ambasada României la Washington.
"Curtea Districtuală a Statelor Unite ale Americii pentru Districtul de Vest Washington a dispus extrădarea în România a cetăţenilor români Nemeş Radu şi Nemeş Diana Marina. Procedura de extrădare a fost una simplificată şi s-a desfăşurat în baza Tratatului de extrădare dintre România şi Statele Unite ale Americii, semnat la Bucureşti, la 10 septembrie 2007, ratificat de România prin Legea nr. 111 din 15 mai 2008", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Justiţiei remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.
Potrivit Legii 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, cu modificările şi completările ulterioare, competenţa de a întocmi şi transmite cererile de extrădare în numele statului român şi de a desfăşura orice alte comunicări şi proceduri legate de extrădarea persoanelor date în urmările internaţională revine exclusiv Ministerului Justiţiei.
Radu Nemeş a fost arestat de autorităţile judiciare din SUA, în baza cererii de extrădare transmisă, prin intermediul Biroului Interpol din cadrul Poliţiei Române, în localitatea Yelm, statul american Washington.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Radu Nemeş, cercetat în dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de soţia sa, Diana Nemeş, de Sorin Blejnar şi de Codruţ Marta, ar urma să fie adus din SUA joi după-amiază.
Potrivit surselor citate, după ce va fi adus în ţară, Radu Nemeş va fi dus direct la Curtea de Apel Bucureşti, în faţa unui judecător de drepturi şi libertăţi, care să confirme mandatul de arestare în lipsă emis pe numele acestuia în iulie 2012.
Radu Nemeş ar urma să fie audiat vineri de procurorii DNA, au precizat sursele citate.
Diana Nemeş a fost extrădată din SUA în 7 mai, Curtea de Apel Bucureşti confirmând, în aceeaşi zi, mandatul de arestare preventivă emis pe numele acesteia în iulie 2012. Aceasta a contestat decizia şi a cerut instanţei supreme, în 9 mai, să fie eliberată, pe motiv că este însărcinată în luna a opta şi că nu s-a sustras urmăririi penale, însă solicitarea a fost respinsă.
Un judecător de la un tribunal federal din SUA a semnat în 5 mai ordinul de extrădare a Dianei Nemeş în România. În cazul lui Radu Nemeş, atunci nu există o hotărâre judecătorească, întrucât acesta contestase extrădarea.
Soţii Radu şi Diana Nemeş sunt cercetaţi de Direcţia Naţională Anticorupţie, în dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, fostul şef de cabinet al lui Blejnar, Codruţ Marta, fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor Viorel Comăniţă, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa Dan Secăreanu şi mai mulţi administratori de firme.
Radu Nemeş, considerat de procurori coordonatorul grupului infracţional organizat, şi Diana Nemeş, administrator la SC Excella Real Grup SRL, sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală.
Pe numele soţilor Nemeş a fost emis, în 11 iulie 2012, un mandat de arestare preventivă în lipsă. Tot atunci a fost emis mandat de arestare preventivă în lipsă şi pentru Codruţ Marta, acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat, acesta fiind dispărut din 25 mai 2012 şi dat în urmărire internaţională din 30 mai.
Direcţia Naţională Anticorupţie arăta, în referatul prin care a cerut arestarea mai multor persoane în acest dosar, că Marta a plecat din ţară în mai 2011, dar că până în aprilie 2012 a ţinut constant legătura cu omului de afaceri Radu Nemeş, cu Sorin Blejnar şi ANAF.
Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori, în perioada mai 2011 - iulie 2012, Radu Nemeş, Diana Nemeş, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru au constituit şi coordonat o grupare infracţională organizată prin iniţierea unui amplu mecanism evazionist care a vizat sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentând accize şi TVA neachitate.
Diana Nemeş, în vârstă de 38 de ani, însărcinată cu al treilea copil, şi soţul ei deţin proprietăţi în Yelm. Cei doi sunt suspectaţi de investigatori federali americani că au utilizat suma de trei milioane de dolari, în urma unor operaţiuni de spălare de bani, pentru a cumpăra o locuinţă şi că ar conduce mai multe firme-paravan la Washington, potrivit site-ului Seattleepi.com.
O investigaţie condusă de FBI este în curs asupra unor presupuse operaţiuni de spălare de bani de către familia Nemeş şi alte persoane care ar opera în Washington, dar până în prezent ei nu au fost acuzaţi de comiterea vreunei infracţiuni în Statele Unite, a precizat sursa citată.
Potrivit site-ului, Divizia FBI din Seattle a început să investigheze familia Nemeş, împreună cu autorităţi române, încă din 2012, după ce s-a descoperit că aceştia trăiau la Yelm.
Investigatorii susţin că familia Nemeş ar fi spălat banii obţinuţi din evaziune fiscală prin bănci din Dubai şi Statele Unite, înainte să fugă din România. Ei ar fi creat, anterior, o serie de firme în Washington, aparent cu scopul de a le folosi pentru spălarea banilor.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: Diana Nemeş, audiată la DNA, după ce procurorii au schimbat încadrarea faptelor de care este acuzată
Citește și: Diana Nemeş rămâne în arest
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe