Raed Arafat: Şansele ca România să fie ocolită de noul coronavirus sunt foarte slabe

  • Raed Arafat spune că e o posibilitate scăzută ca ţara noastră fie ocolită de noul coronavirus.
  • Luni va fi o întrunire a unui grup de lucru care va discuta despre măsurile preventive privind coronavirusul
  • Echipamentele de protecţie sunt foarte greu de achiziţionat pentru că stocurile pe plan mondial sunt foarte scăzute
13260 afișări
Imaginea articolului Raed Arafat: Şansele ca România să fie ocolită de noul coronavirus sunt foarte slabe

Raed Arafat: Şansele ca România să fie ocolită de noul coronavirus sunt foarte slabe

Raed Arafat a declarat că probabilitatea ca ţara noastră fie ocolită de cazuri de infectări cu noul coronavirus este foarte scăzută. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a precizat că, virusul va apărea în toate state europene, fiind doar vorba de o chestiune de timp.

„Trebuie să fim foarte sinceri. Probabilitatea este foarte scăzută. Nu putem să spunem că nu va fi. Eu cred că încet-încet, în toate ţările din Uniunea Europeană vor apărea cazuri, nu numai în România. Doar este vorba de timp, când apare într-o ţară şi când apare într-alta. Aţi văzut acum situaţia trenurilor oprite în Austria cu persoanele care sunt suspecte. Oamenii călătoresc. E imposibilă închiderea ermetică a graniţelor. Înseamnă că mai devreme sau mai târziu astfel de cazuri vor apărea într-un loc sau altul. Acum depinde ce măsuri se iau. Italia ia măsuri foarte corecte. Am avut discuţii cu colegii noştri de acolo de la Protecţia Civilă. Sunt în legătură cu ambasada noastră de acolo. Ei iau măsurile pentru a limita răspândirea”, a afirmat Raed Arafat, duminică, la Antena 3.

El a precizat că luni fi o întrunire a unui grup de lucru care va discuta despre măsurile preventive privind coronavirusul, inclusiv o discuţie despre achiziţiile pentru asigurarea necesarului de materiale în caz de urgenţă.

„Mâine (luni - n.r.) vor fi discutate anumite măsuri pe care le-am stabilit şi pe care le-a anunţat domnul profesor Horaţiu Moldovan (secretar de stat în Ministerul Sănătăţii – n.r.) să vedem dacă rămânem cu ele sau mai face anumite modificări. Bineînţeles că se discută scenarii, în cazul în care se întâmplă cutare sau cutare scenariu, care va fi atitudinea noastră, din timp. Va fi o discuţie inclusiv cu reprezentaţii Oficiului Naţional de Achiziţii Centralizate care răspund de achiziţiile care s-au stabilit prin OUG nr. 11 care prevede stocurile medicale de urgenţă pentru această situaţie”, a explicat Arafat.

Şeful DSU a mai spus că, prin ordonanţa de urgenţă emisă de Guvern, însă unele materiale sunt greu de găsit, pentru că stocurile de echipamente de protecţie la nivel mondial sunt foarte scăzute.

„Deja au început achiziţiile. Au avut primele negocieri. Unele materiale s-au găsit, altele sunt mai greu de găsit. Problema este că echipamentele de protecţie care sunt foarte greu de achiziţionat pentru că stocurile pe plan mondial sunt foarte scăzute. Acest lucru nu e un secret şi nu putem să spunem nimic, decât că vom încerca să găsim furnizori pentru aceste materiale şi avem nevoie de cantităţi mari, conform cerinţelor pe care noi le-a pus în OUG”, a completat Raed Arafat.

Acesta a adăugat că au fost, totuşi, identificate primele materiale şi speră să fie semnate contractele săptămâna viitoare.

„Vor fi două etape, una în regim de urgenţă, se face prin negociere directă, prin invitaţie şi în niciun caz respectând toţi termenii care ar fi durat poate chiar luni de zile. Cum am zis, a început deja şi am identificat primele materiale, şi se semnează deja contractele, sperăm săptămâna asta care vine. Acestea sunt discuţiile pe care le vom avea în cadrul grupului. Comisia care se întâlneşte la Ministerul Sănătăţii va discuta anumite aspecte, care probabil că vor ajunge probabil să fie în grupul de la ora 14.00, după care probabil vor fi aprobate de grupul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”, a conchis Arafat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici