Raeţchi, despre obligativitatea stagiului militar: Nu putem gestiona inteligent un astfel de proces

Vicepreşedintele Comisiei de Apărare, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a declarat, miercuri, la MAS Talks, referitor la reintroducerea stagiului militar obligatoriu, că România nu ar putea gestiona inteligent un astfel de proces şi că statul român nu se află într-o situaţie de ameninţare majoră.

Urmărește
895 afișări
Imaginea articolului Raeţchi, despre obligativitatea stagiului militar: Nu putem gestiona inteligent un astfel de proces

Raeţchi, despre obligativitatea stagiuilui militar: Nu putem gestiona inteligent un astfel de proces

"Eu cred că discuţia asta se raportează la anvergura ameninţării şi la urgenţa ameninţării. Dacă eşti într-o situaţie de ameninţare majoră atunci poţi să ajungi într-o astfel de situaţie. Nu cred că suntem într-o situaţie de ameninţare majoră şi mai e o problemă: în momentul în care alegi o soluţie de genul ăsta ai nevoie de un management statal extrem de inteligent pentru că altfel îţi baţi joc de resurse şi de timpu oamenilor. Din punctul meu de vedere, statul român în momentul de faţă nu are capacitatea să gestioneze inteligent un astfel de proces şi să gestioneze inteligent fondurile care sunt implicate. Dacă noi avem probleme să rezolvăm problema a două treceri de pietoni de pe Valea Prahovei ca să nu mai stea oamenii câte o oră să aştepte, nu ştiu cum vom putea gestiona timpul, lunile din viaţa unor oameni care ar trebui să facă lucrul ăsta în mod eficient", a afirmat deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi, miercuri, la MAS Talks.

Acesta a susţinut că este foarte important contextul de securitate.

"E foarte importantă perspectiva şi e foarte important contextul de securitate. Am văzut discuţia asta în Germania, reluată după ce Germania şi-a suspendat recent acest serviciu militar şi am văzut că din zona social democrată existau perspective conform cărora serviciul militar reprezintă o lezare a drepturilor omului. E o perspectivă care poate fi argumentată în zona de filosofie politică, dar dacă eşti spre exemplu în Israel nu mai ai timp de filosofie politică pentru că eşti în situaţia de a apăra statul de ameninţări continue şi care ţin de distrugerea lui", a adăugat Raeţchi.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentant bilanţul instituţiei în primele şase luni ale acestui an, că în cadrul ministerului s-a discutat de mai multe ori despre reintroducerea stagiului militar obligatoriu.

„Vă reamintesc faptul că stagiul militar în România este suspendat, nu anulat. Este o discuţie care apare tot mai des şi sunt câteva state care au stagiul militar obligatoriu, cum este Suedia, dacă nu mă înşel. Am discutat de multe ori (în cadrul ministerului – n.r.) lucrul acesta, dar există o analiză pragmatică faţă de acest subiect”, a spus Mihai Fifor, întrebat despre posibilitatea reluării stagiului militar obligatoriu în România.

Acesta a mai precizat că la nivelul Guvernului nu s-a discutat despre o astfel de iniţiativă.

„Deocamdată nu am dus în Guvern această iniţiativă şi nici nu cred că putem discuta curând despre aşa ceva. Căutăm alternative, de aceea avem şi legea rezervistului voluntar”, a adăugat ministrul Apărării.

Stagiul militar nu mai este obligatoriu în România din anul 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici