În Franţa 40 la sută, dintre decesele de COVID 19, adică 7.168 de persoane, erau din azilele de bătrâni, a declarat Alexandru Rafila invitat la Marius Tucă Show. Tocmai de accea trebuie luate măsuri sporite de protecţie în astfel de centre.
“La centrele pentru vârstnici, testăm nu numai persoanele vârstnice care sunt simptomatice, dar testăm periodic şi personalul, de fiecare dată când intră în tură. Cel mai bine este ca personalul să lucreze două săptămâni, personalul să meargă acasă, iar noua echipă, care vine să îngrijească pacienţii să fie testată când intră în acest stabiliment”, a declarat Alexandru Rafila la Marius Tucă Show.
Între timp, în oraşul dâmboviţean Răcari a apărut un nou focar de infecţie cu COVID 19, chiar la Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice.
41 de persoane, 32 de bătrâni şi 9 persoane din îngrijitori au fost confirmate pozitivi cu noul coronavirus.
“Pe data de 10 aprilie soţul unei colege, seara l-a luat febra musculară şi frisoane. A solicitat sprijinul ambulanţei şi dus la la Spitalul Judeţan din Târgovişte. I s-a făcut testul COVID 19 iar pe 13 aprilie a ieşti pozitiv. Am solicitat DSP testarea soţiei care lucre în Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice şi a ieşti şi acaesta pozitivă”, a declarat primarul Marius Caraveţeanu pentru Mediafax.
Angajata, fără să aibă simptome şi-a îmbolnăvit colegii şi persoanele pe care le îngrijea.
“Din fericire totí cei confirmaţi cu COVID 19 sunt asimtomatici. Au fost transportaţi la Spitalul Judeţean Târgovişte la Secţia de Boli Infecţioase. Am testat şi restul personalului care era în izolarea acasă, aşteptăm rezultatele testelor”, a declarat şeful DSP Dâmboviţa, Sorin Stoica pentru MEDIAFAX.
Centrul a fost dezinfectat dar autortiăţile locale iau în considerare sporirea măsurilor de protecţie.
“Ar fi ideal să putem să testăm tot persoanalul de câte ori intră în tură, adică o data la două săptămâni”, a mai spus Sorin Stoica şeful DSP.
Primarul localităţii a povestit pentru MEDIAFAX că primele măsuri au fost luate de la începutul lunii martie, când au limitat vizitele la centru, iar personalul lucra în ture de câte două săptămâni.
Nu este singurul caz de acest gen. În România sunt numeroase centre pentru bătrâni care au avut cazuri confirmate cu COVID 19. În centrul de bătrâni din localitatea Răchiţi din judeţul Botoşani au fost 20 de cazuri confirmate, la centrul din Orăştie 23 de persoane au fost infectate, iar la un azil de bătrâni din Galaţi au fost 6 cazuri de COVID 19.