Video Rămas bun, Neagu Djuvara! Zeci de oameni au venit la Catedrala greco-catolică ca să-i aducă un ultim omagiu marelui intelectual român

Zeci de oameni au venit, sâmbătă, la Catedrala greco-catolică din Bucureşti pentru a-şi lua rămas bun de la istoricul Neagu Djuvara. Înmormântarea va avea loc duminică.

Urmărește
584 afișări

"Am venit să aduc un omagiu celui care a însemnat foarte mult pentru mine. Am pierdut un om echilibrat, am avut multe de învăţat de la el. Am aflat multe. Vedeţi cât se tulburi sunt vremurile? Să lăsam politica. Dar noi ne-am dezumanizat. Neagu Djuvara era, pe de altă parte, foarte echilibrat. Şi îl respect că, la vârsta asta, a vorbit foarte bine. Îmi amintesc că îl ascultam la radio sâmbătă. Era foarte pildos, fraze frumos articulate, chiar la modul frumos. Îl invidiam. Mă gândeam: şi eu mă apropii de 80 de ani, dar nu vorbesc aşa. Mi-a părut rău că nu l-am văzut. Doar când şi-a lansat cartea de 100 de ani. Era lume multă şi l-am văzut prin geam!", a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Mihail Manea.

" I-am adus un buchet de flori celui mai distins intelectual pe care l-a avut România de astăzi. Desigur că nu l-am apreciat suficient, dar noi suntem campioni, ignorăm elitele. Ceea ce mi se pare uimitor e că, în ciuda celor 100 de ani ai lui, tinerii îl apreciau. Sunt foarte mulţi", a declarat, pentru MEDIAFAX Ecaterina, în vârstă de 35 de ani.

"Nu am cuvinte să descriu ce a însemnat Neagu Djuvara pentru mine. E mare păcat că s-a dus! Nu pot să descriu emoţia. Vin şi mâine la slujbă şi o să merg şi la cimitirul Bellu. Prietenele mele sunt deja acolo, au mers să ajute la pregătiri", a spus o altă femeie.

"Era un intelectual extraordinar cu foarte mult talent, având o imensă cultură. De o inteligenţă formidabilă cu un şarm intelectual rar întâlnit. A fost un mare profesor. Studenţii români au beneficiat de cursurile lui dupa 1990, când deja era foarte în vârstă. El a avut o glorie foarte târzie. Paradoxală, dar binemeritată. Ce ne-a învăţat? Bine ar fi ca astfel de persoane să ne înveţe să gândim, să ne punem întrebări, să învăţăm să cercetăm. Dar nu sunt sigur că multă lume reţine asemenea lecţii. Poate elevii sau studenţii săi. Şi rămâne opera lui, care e foarte importantă. Mă refer la cărţile majore, cartea de filosofie a istoriei, care e teza lui de doctorat. (...) Nu oricine poate să scrie aşa cum o făcea el şi cu un asemenea bagaj de cultură, de erudiţie, de inteligenţă, de fineţe intelectuală. A iubit România, asta era generaţia lor. A lui Neagu Djuvara, a tatălui meu, a regelui Mihai. Sunt oameni care s-au născut în jurul Marii Uniri. (...) sunt oameni care s-au născut sub zodia unui patriotism care din păcate nu mai există în zilele noastre", a declarat şi Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii.

Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare” din strada Polonă, nr. 50, duminică, 28 ianuarie, începând cu orele 12.00.

Prohodul va fi oficiat, la cererea expresă a lui Neagu Djuvara, de către episcopul greco-catolic de Bucureşti.

"Vor fi prezenţi, la invitaţia familiei, un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române şi parohul comunităţii catolice de limbă franceză din Capitală. Sicriul va fi condus, apoi, la mormântul familiei Djuvara din cimitirul Bellu, unde episcopul va rosti dezlegarea", se arată într-un comunicat de presă al Episcopiei Greco-Catolice de Bucureşti, remis vineri MEDIAFAX.

Vor fi aduse onorurile militare cuvenite pentru un Cavaler al ordinului naţional „Steaua României”.

Istoric, filozof, jurnalist şi romancier, Neagu Djuvara a încetat din viaţă, joi, 25 ianuarie, la 101 ani.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici