- Home
- Social
- CURTEA DE ARGEŞ, (19.10.2019, 07:43)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
VIDEO | Regina-Mamă Elena a fost reînhumată la Curtea de Argeş, alături de Regele Mihai I
Rămăşiţele pământeşti ale Reginei-mamă Elena, care a murit în 1982, la Lausanne, în Elveţia, au fost reînhumate, sâmbătă, alături de cele ale fiului ei, Regele Mihai I, la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală din Curtea de Argeş.
Urmărește
2975 afișări
Rămăşiţele pământeşti ale Reginei-Mamă Elena vor fi reînhumate astăzi la Curtea de Argeş
Ceremoniile funerare prilejuite de reînhumarea Reginei-mamă Elena s-au încheiat sâmbătă, la ora 13.25.
Slujba de înmormântare prilejuită de reînhumarea Reginei-mamă Elena alături de fiul ei, Regele Mihai I - la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală din Curtea de Argeş -, a început la Catedrala istorică Episcopală şi Regală, unde, vineri seară, a fost depus sicriul cu osemintele acesteia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Sicriul Reginei-mamă Elena a fost depus în Catedrala istorică Episcopală şi Regală vineri, în jurul orei 16.00. Opt militari de la Batalionul 33 Vânători de Munte Posada din Curtea de Argeş au purtat sicriul din maşina cu care a fost adus din Bucureşti în catedrală, apoi l-au aşezat pe catafalc, cu crucea de lemn, stindardul Reginei mamă şi coroana rotundă cu flori albe.
Sâmbătă, la ora 12.00, a început slujba de înmormântare, oficiată de ÎPS Mitropolitul Nifon, ÎPS Mitropolitul Iosif, ÎPS Mitropolitul Varsanufie şi ÎPS Mitropolitul Calinic.
La ceremonie participă membrii Familiei Regale, printre care principesa Margareta, Custodele Coroanei Române.
Apoi, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală unde, de la ora 12.45, va avea loc ceremonia de reînhumare.
În tot acest timp, publicul are acces atât în parcul Catedralei istorice, cât şi pe platforma din faţa Noii Catedrale.
Ştirea iniţială
Rămăşiţele pământeşti ale reginei-mamă Elena, care au fost repatriate vineri din Elveţia, vor fi reînhumate sâmbătă alături de cele ale fiului ei, Regele Mihai I, la Curtea de Argeş.
Sicriul Reginei mamă Elena a fost depus în Catedrala istorică Episcopală şi Regală vineri, în jurul orei 16.00. Opt militari de la Batalionul 33 Vânători de Munte Posada din Curtea de Argeş au purtat sicriul din maşină în catedrală, apoi l-au aşezat pe catafalc, cu crucea de lemn, stindardul Reginei mamă şi coroana rotundă cu flori albe.
Regina Elena a murit la Lausanne, pe 29 noiembrie 1982, timp în care România se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.
Vineri dimineaţă, sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale Reginei-mamă Elena a fost adus din Elveţia în România, cu un avion militar Spartan, aparţinând Forţelor Aeriene Române. A urmat un ceremonial militar şi religios, la care au fost prezenţi principesa Margareta şi membri ai Familiei Regale, reprezentanţi ai instituţiilor statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai corpului diplomatic şi ai altor confesiuni şi religii din România.
Cel care s-a ocupat, vineri, de ceremonialul repatrierii Reginei-Mamă Elena este generalul Gelaledin Nezir, acelaşi care a stat în spatele organizării funeraliilor Regelui Mihai şi ale Reginei Ana.
La ceremonialul organizat pe Aeroportul Otopeni au participat premierul Viorica Dăncilă, ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, premierul desemnat Ludovic Orban, ministrul Culturii, Daniel Breaz, secretarul de stat Raed Arafat şi Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti.
De la aeroport, cortegiul funerar a mers la Palatul Elisabeta din Bucureşti, unde sicriul a fost depus în Sala Regilor.
Principesa Margareta, Custodele Coroanei Române, a dorit ca, în mod simbolic, "sicriul Reginei Elena să plece către Curtea de Argeş de la Palatul Elisabeta, locul pe care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă şi Regele Mihai au fost forţaţi să-l părăsească. Se închide astfel un cerc al istoriei, deschis dureros acum 71 de ani", potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de biroul de presă al Casei regale săptămâna aceasta.
În jurul orei 13.00, Patriarhul Daniel a spus o rugăciune în memoria Reginei-Mamă Elena, după care cortegiul funerar a pornit spre Curtea de Argeş.
Sâmbătă, publicul se va putea reculege şi închina la catafalcul Reginei Elena de la ora 8.00 la ora 10.00. Nu vor putea fi depuse flori în catedrală, în jurul catafalcului. Florile vor fi aşezate în scuarul din faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale (de la intrarea în mânăstire). Principesa Margareta roagă pe toţi cei care doresc să aducă o floare, un buchet sau o coroană să aleagă doar flori albe, pentru a simboliza seninătatea şi bunătatea Reginei-Mamă.
Sâmbătă, la ora 12.00, va fi oficiată slujba de înmormântare, în Catedrala istorică Arhiepiscopală şi Regală. Publicul va avea acces în parcul catedralei.
Apoi, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală unde, de la ora 12.45 va avea loc ceremonia de reînhumare. Publicul va avea acces pe platforma din faţa Noii Catedrale.
O carte de condoleanţe este la dispoziţia publicului la Palatul Elisabeta, până pe 21 octombrie. Condoleanţele pot fi transmise online prin mesaje la www.romaniaregala.ro/
Toţi cei care doresc să aprindă lumânări şi să depună flori ca omagiu faţă de Regina-Mamă Elena, pot să o facă în faţa Palatului Elisabeta din Bucureşti sau la Curtea de Argeş, în faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale.
Familia regală anunţă doliu pentru zilele de 18, 19 şi 20 octombrie.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe