- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (29.10.2014, 12:40)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
RAPORT: 43 din cele 51 de centre pentru adulţi cu dizabilităţi nu îndeplinesc standarde de calitate
Standardele specifice de calitate privind dimensionarea, accesibilizarea, igienizarea, dotarea sau amenajarea spaţiilor destinate găzduirii, activităţilor zilnice sau terapiei nu sunt îndeplinite în 84 la sută dintre centrele pentru adulţii cu dizabilităţi, rezultă din ultimul raport al ANPIS.
Urmărește
636 afișări
RAPORT: 43 din cele 51 de centre pentru adulţi cu dizabilităţi nu îndeplinesc standarde de calitate (Imagine: Catalina filip/Mediafax Foto)
Cel mai recent raport al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), privind controlul modului de respectare a standardelor specifice de calitate pentru centrele rezidenţiale pentru persoanele adulte cu handicap, a fost întocmit în urma verificărilor din 2013. Raportul arată că aproape jumătate din aceste centre au peste 60 de beneficiari, deşi exista un plan de restructurare a instituţiilor cu peste 50 de beneficiari, şi că puţine dintre acestea reuşesc să asigure integral standardele de calitate prevăzute de lege.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Biden se întâlnește cu Xi Jinping pentru ultima dată înainte de învestirea lui Trump. Ce discută cei doi lideri la Summit-ul APEC din Peru
-
Finalul războiului din Ucraina se întrevede. Declaraţia lui Zelenski: „se va termina mai repede” cu Trump preşedinte
-
Fostul premier grec a fost exclus din partidul de guvernământ Noua Democraţie. Care a fost motivul
-
Noi proteste în Georgia. Comisia de votare atribuie victoria de la alegerile legislative partidului Visul Georgian
În 2013 au fost verificate toate centrele de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică (CRRN) aflate în evidenţa Direcţiei de Protecţie a Persoanelor cu Handicap (DPPH), respectiv 51 de CRRN din 26 de judeţe ale ţării.
Potrivit raportului transmis agenţiei MEDIAFAX, din totalul de 5.530 de beneficiari existenţi în CRRN la data inspecţiei, au fost selectaţi 4.614, ale căror dosare au fost verificate de echipele de inspectori sociali.
Principalul obiectiv al controalelor a fost identificarea şi evaluarea situaţiilor de abuz şi neglijare a persoanelor cu handicap beneficiare ale serviciilor rezidenţiale din centrele de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică.
Pentru verificarea standardelor specifice de calitate, inspectorii sociali au analizat dosarele tuturor beneficiarilor din CRRN inspectate.
În cazul a zece centre (Galda, Răcăciuni, Călugăreni, Brâncoveneşti, Călineşti, Urlaţi, Sasca Mică, Costâna, Găvojdia, Băibeni I), s-a stabilit verificarea unui procent de dosare, deoarece respectivele CRRN fie aveau capacitate mare, fie erau mai multe pe raza unui judeţ, raportat la capacitatea de inspecţie a agenţiei teritoriale respective.
În raportul ANPIS se arată că 20 de centre din cele 51 funcţionează în mediul urban (39,21 la sută), iar 31 în mediul rural (60,79 la sută). Un număr de 11 dintre ele (21,56 la sută) nu deţineau avizul de funcţionare al DPPH, iar şase, certificatul de acreditare.
Inspectorii sociali au mai stabilit că 12 centre funcţionează la capacitate integrală (23,52 la sută din total), 23 sunt parţial ocupate (45,09 la sută), iar 16 funcţionează peste capacitate (31,37 la sută).
În urma controlului au fost identificate 28 de centre cu o capacitate mai mare de 60 de locuri care se află în situaţii distincte privind restructurarea.
Din punct de vedere al numărului încăperilor cuprinse în spaţiile de găzduire, al dotării şi al situaţiei igienico-sanitare, s-a constatat că probleme speciale ridică acele centre care nu respectă capacitatea prevăzută. Din cauza suprapopulării, acestea încalcă prevederile Ordinul 559/2008 privind aprobarea Standardelor specifice de calitate pentru centrele rezidenţiale, centrele de zi şi locuinţe protejate pentru persoane adulte cu handicap.
Repartizarea beneficiarilor în dormitoare se face, în principal, pe criterii de sex şi grad de imobilitate, mai rar în funcţie de afinităţi şi preferinţe, existând un număr mediu de cinci paturi/dormitor. "Acest număr mediu nu respectă numărul maxim de trei paturi/dormitor, prevăzut prin Ordinul 559/2008, însă în majoritatea cazurilor suprafaţa alocată fiecărui beneficiar este conformă celei preăzute în actul norrnativ. Din punct de vedere al spaţiului alocat/beneficiari şi al dotării spaţiilor de găzduire (dormitoare) s-au identificat cinci centre cu deficienţe majore (9,80 la sută din totalul centrelor inspectate): CRRN Războieni (jud. Neamţ) cu două dormitoare de câte 20 de paturi, CRRN Găvojdia (jud. Timiş) în care jumătate din cele 44 de dormitoare au capacitatea cuprinsă între şase paturi şi 16 paturi/dormitor), CRRN Râu Vadului (jud. Sibiu) cu dormitoare de câte 14 paturi, CRRN Plătăreşti (jud. Călăraşi) cu un număr de 8-13 paturi/dormitor şi CRRN Bălăcenaca (jud. llfov) cu 6-10 paturi/dormitor", se arată în raportul întocmit în urma campaniei de control.
Inspectorii sociali spun că suprapopularea dormitoarelor face să nu fie asigurată nici măcar suprafaţa necesară pentru deplasarea utilizatorilor de fotolii rulante, iar problema neadaptării spaţiilor de găzduire la cerinţele utilizatorilor de fotolii rulante este întâlnită şi în cazurile centrelor de capacitate mică (ex. Măicăneşti şi Coteşti din judeţul Vrancea).
În raport se mai precizează că aproape 40 la sută din centre au probleme din punct de vedere al dotării dormitoarelor cu mobilier şi spaţii de depozitare, în 27,45 la sută dintre centre mobilierul este impropriu utilizării (vechi, deteriorat, uzat sau nefuncţional), iar în 19,60 la sută dintre cazuri spaţiile de găzduire prezintă igrasie sau mucegai din cauza infiltraţiilor. De asemenea, la patru centre, echipele de inspectori sociali au semnalat lipsa elementelor de securitate a clădirii (în principal, nesecurizarea ferestrelor).
Din punct de vedere al numărului grupurilor sanitare, al băilor şi al duşurilor raportate la numărul beneficiarilor, în peste jumătate dintre cazuri numărul grupurilor sanitare este mai mic decât cel prevăzut în normele în vigoare, iar în celelalte cazuri grupurile sanitare nu sunt adaptate nevoilor persoanelor cu handicap utilizatoare de fotolii rulante. În plus, în 21,56 la sută dintre centre, grupurile sanitare sunt parţial deteriorate, nefuncţionale, uzate sau ruginite.
În raport se mai arată că 43 de centre (adică 84,31 la sută) nu îndeplinesc integral standardele specifice de calitate în ceea ce priveşte dimensionarea, accesibilizarea, igienizarea, dotarea sau amenajarea spaţiilor pentru găzduirea beneficiarilor, spaţiior destinate activităţilor zilnice şi terapiilor, precum şi a altor încăperi funcţionale (săli pentru prepararea şi servirea hranei, grupuri sanitare, depozite şi magazii, etc.).
Citește pe alephnews.ro: Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie 😢
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe