Raport al Departamentului pentru lupta antifraudă: DNA a întocmit 44 de rechizitorii şi a trimis în judecată 112 persoane pentru fraudă, în 2017

În cursul anului 2017, DNA a întocmit peste 40 de rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a nevinovăţei, în baza sesizărilor DLAF, fiind trimise în judecată mai mult de 100 de persoane. Pe de altă parte, instanţele au condamnat 31 de persoane pentru fraudă cu fonduri europene.

Urmărește
370 afișări
Imaginea articolului Raport al Departamentului pentru lupta antifraudă: DNA a întocmit 44 de rechizitorii şi a trimis în judecată 112 persoane pentru fraudă, în 2017

Raport al Departamentului pentru lupta antifraudă: DNA a întocmit 44 de rechizitorii şi a trimis în judecată 112 persoane pentru fraudă, în 2017

„Valorificarea judiciară a acţiunilor de control finalizate cu suspiciune de fraudă: în cazul celor 150 acţiuni de control finalizate cu suspiciune de fraudă, DLAF a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie (147 cazuri) şi parchetele ordinare (3 cazuri)”, se arată în raportul privind activitatea pe 2017 a Departamentului pentru lupta antifraudă (DLAF).

Din perspectiva categoriei persoanelor, a rezultat faptul că în cele 150 de acţiuni de control finalizate de către DLAF cu suspiciune de fraudă, au fost implicate 528 de persoane fizice. Dintre acestea, 119 persoane au deţinut la data faptelor următoarele calităţi: primari (14), viceprimari (2), angajaţi din cadrul primăriilor (21), funcţionari publici pe post de conducere şi execuţie (11), diriginţi de şantier (11), manageri de proiect, membri în comisiile de evaluare şi atribuire a proiectelor (57), medici veterinari (2) şi un inspector şcolar general.

Valoarea estimată a impactului financiar rezultat în urma investigaţilor DLAF a fost de 45.832.368 de euro.

„Sesizările penale ale DLAF primesc girul calităţii în cele două faze ale procesului penal: o primă fază este dată de filtrul de analiză judiciară al DNA – în faza de urmărire penală; a doua fază este dată de filtrul de analiză judiciară al instanţelor de judecată. Astfel, în anul de referinţă, DNA a întocmit un număr de 44 rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, având la bază sesizări şi analize ale DLAF, din care: 38 au fost rechizitorii; 2 - rechizitorii urmate de încheierea a două acorduri de recunoaştere a vinovăţiei; 4 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. Prin cele 44 de rechizitorii ale DNA şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, s-au valorificat constatările din 72 acţiuni de control instrumentate de către DLAF, iar măsurile dispuse au fost trimiterea în judecată a 112 persoane fizice şi a 9 persoane juridice. Aceste cifre relevă un coeficient de calitate superior din perspectiva primului filtru judiciar, respectiv cel al procurorului”, se arată în raport.

De asemenea, anul trecut, instanţele de judecată româneşti au soluţionat definitiv un număr de 65 de dosare având ca obiect infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, din care în 22 de cazuri, DLAF şi-a adus contribuţia investigativă. Astfel, deciziile definitive au vizat 31 de persoane condamnate, din care 26 au fost persoane fizice şi cinci aveau calitatea de persoane juridice. Cele 26 de persoane fizice condamnate definitiv au avut pedepse cuprinse între 8 luni şi 3 ani de închisoare cu suspendarea executării condiţionate a pedepsei, şi aveau funcţii precum: primar de comună, secretar al primăriei unei comune, membru în comisia de evaluare a ofertelor, fermieri, agenţi agricoli, expert tehnic în cadrul unui proiect, reprezentanţi legali ai unor entităţi comerciale ce au avut calitatea de beneficiari ai proiectelor.

Documentul DLAF arată că celor cinci persoane juridice condamnate le-au fost aplicate amenzi penale cuprinse între 10.000 de lei şi 240.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici