- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.04.2011, 19:38)
- Ovidiu Vanghele , Ovidiu Vanghele ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raportul Departamentului de Stat al SUA: Guvernul român aplică ineficient legi privind corupţia
Legea română prevede pedepse pentru corupţia în sistemul public, însă Guvernul nu aplică eficient aceste legi, notează Raportul Departamentului de Stat al SUA pe probleme de drepturile omului pentru 2010, care se referă şi la cazurile de politicieni cu imunitate implicaţi în acte de corupţie.
Urmărește
102 afișări
Raportul Departamentului de Stat al SUA: Guvernul român aplică ineficient legi privind corupţia (Imagine: Catalin Filip/Mediafax Foto)
Documentul Departamentului de Stat american vorbeşte despre cazul Voicu - Costiniu - Locic, remarcând că Senatul a aprobat cererea privind arestarea preventivă a lui Cătălin Voicu, iar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe cea referitoare la judecătorul Florin Costiniu de la instanţa supremă.
Raportul notează însă faptul că, în decembrie, Camera Deputaţilor a respins cererile DNA privind anchetarea fostului ministru Monica Iacob Ridzi, una dintre ele referitoare la o percheziţie electronică, iar cea de-a doua privind extinderea cercetărilor în respectivul dosar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
România, eliminată din turneul final BJK Cup de Japonia după ce a cedat la dublu
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
Un al doilea caz este cel al deputatului Dan Păsat, o cerere privind arestarea sa preventivă fiind respinsă de Camera Deputaţilor "spre sfârşitul anului".
"Răspunsul ineficient al autorităţilor la cazurile de corupţie a rămas un subiect intens criticat în public, în mediul politic şi în presă. ONG-urile şi presa au continuat să susţină că niciun caz de mare corupţie nu a fost soluţionat prin condamnări cu executare", se precizează în raportul citat.
Autorii documentului notează că, totuşi, numărul condamnărilor pentru corupţie a crescut "în mod semnificativ" de-a lungul anului, ei amintind de condamnarea unui senator, a cinci primari, a unui viceprimar, a unui procuror-şef şi a 22 de poliţişti, toate în 2010.
Documentul mai notează şi rezultatele obţinute în urma cooperării între DNA şi DGA, precum şi între celelalte unităţi antifraudă din diferite ministere, care a dus la condamnarea a doi ofiţeri cu grad superior din Ministerul Apărării Naţionale şi a altor trei persoane acuzate de abuz în serviciu, corupţie şi trafic de influenţă.
"Cele 30 de dosare ale DNA deschise în anii anteriori vizând foşti miniştri, secretari de stat şi parlamentari au progresat foarte încet", afirmă însă autorii raportului, care pun lipsa progreselor în soluţinarea acestora pe seama deciziilor legislative sau a excepţiilor de neconstituţionalitate.
Documentul vorbeşte şi despre corupţia din poliţie, care "contribuie la lipsa de respect a cetăţennilor pentru poliţie" şi, implicit, faţă de autoritatea poliţienească.
"Salariile mici şi absenţa primelor au dus la scăderi de personal şi la situaţia în care oficiali ai poliţiei sunt suspectaţi că iau mită", mai scriu autorii raportului.
În raport se face referire şi la Agenţia Naţională de Integritate, care, în 2010, a avut un hiatus de câteva luni din cauza unei decizii a Curţii Constituţionale. Legea ANI a fost până la urmă corectată, obligaţia depunerii declaraţiilor de avere rămânând în vigoare, însă procedura de confiscare a bunurilor nejustificate devenind şi mai anevoioasă.
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe