Raportul Inspecţiei Judiciare privind declaraţiile politicienilor legate de cazul Papici, prezentat marţi în CSM

Raportul Inspecţiei Judiciare (IJ) privind declaraţiile făcute de politicieni în contextul încetării delegării procurorului Lucian Papici la şefia Secţiei I din DNA va fi prezentat, marţi, în faţa plenului CSM, membrii Consiliului urmând să decidă dacă şi-l vor asuma sau nu.

Urmărește
274 afișări
Imaginea articolului Raportul Inspecţiei Judiciare privind declaraţiile politicienilor legate de cazul Papici, prezentat marţi în CSM

Raportul Inspecţiei Judiciare privind declaraţiile politicienilor legate de cazul Papici, prezentat marţi în CSM

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Hăineală, a anunţat, în 8 octombrie, că plenul CSM a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară, pentru a se constata dacă declaraţiile de la începutul lunii, inclusiv cele făcut de preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, încalcă sau nu independenţa justiţiei.

Membrii CSM anunţau tot atunci, după terminarea plenului CSM, că "există necesitatea de a apăra sistemul de justiţie", ei referindu-se la declaraţiile făcute de politicieni, în special de Băsescu şi Ponta.

Pe de altă parte, tot în 8 octombrie, plenul CSM a decis că reputaţia profesională a procurorului DNA Lucian Papici a fost afectată de afirmaţiile premierului, prin care acesta spunea despre magistrat că ar fi "băsist, morarist şi macovist" şi ar fi instrumentat "dosare politice". Hotărârea CSM a venit urmare a faptului că Papici a cerut Consiliului să îi apere reputaţia profesională şi imaginea publică în legătură cu afirmaţiile făcute de Ponta în mass-media.

Astfel, CSM s-a pronunţat, până în acest moment, strict referitor la solicitarea lui Papici. În plenul de marţi, Inspecţia Judiciară urmează să prezinte Consiliului un raport ce are ca obiect "apărarea independenţei sistemului de justiţie, a judecătorilor şi procurorilor" în urma declaraţiilor făcute de politicieni după încetarea delegării lui Papici.

Înlocuirea procurorului Lucian Papici de la şefia Secţiei de combatere a corupţiei din DNA, prin încetarea delegării, a generat un imens scandal public, în contextul în care s-a produs la câteva zile după ce acesta a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului, în care a fost trimis în judecată vicepremierul Liviu Dragnea.

Premierul Victor Ponta a declarat în 2 octombrie că Lucian Papici nu a fost demis, ci i s-au terminat mandatele de şef al Secţiei I din DNA, el precizând că acesta va fi simplu procuror şi menţionând că, la fel ca Daniel Morar, Papici a făcut "dosare politice".

"Nu ştiu cine a fost demis, Papici, marele băsist, morărist. N-a fost demis, i s-a terminat mandatul. Şi lui Băsescu îi expiră mandatul, ce facem îi ţinem pe toţi la nesfârşit? Că moare ţara fără ei, să mai facă şi ei un dosar. Că şefi din ăştia puşi de Băsescu care trebuie să stea încă o sută de ani după ce pleacă el... Stă şi el procuror simplu, că nu s-a născut şef. S-a terminat şi dosarul, gata, a ajuns la doamna Kovesi. Pa şi la revedere. De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii care au făcut dosare politice după ce le-a expirat mandatul? Eu susţin că Daniel Moraru, cu Papici şi cu ai lui au făcut dosare politice anu trecut când au luat oamenii şi i-au pus să jure cu mâna pe Biblie pentru că au votat la referendum, sunt dosare de poliţie politică. Am spus-o şi o spun mereu. Să se supere Macovei şi mama lui Macovei", a spus atunci Ponta, la RTV.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 7 octombrie, referindu-se la cazul procurorului Lucian Papici, că, "prin ceea ce a comandat premierul Victor Ponta, a transmis ministrul Justiţiei şi a executat procurorul general", s-a încălcat legea şi acordul de cooperare dintre preşedinte şi premier.

"Prin ceea ce a comandat premierul Victor Ponta, a transmis ministrul Justiţiei şi a executat procurorul general s-a încălcat legea şi acordul de cooperare interinstituţională dintre preşedinte şi premier", a spus Băsescu.

El a ţinut să menţioneze că, potrivit Constituţiei, şeful statului trebuie să vegheze la buna funcţionare a instituţiilor, iar dialogul său cu procurorul general se înscrie în această prevedere.

"Uneori îl sun eu pe procurorul general, alteori mă sună el pe mine, în probleme care ţin de obligaţile relaţiilor de serviciu. Spre exemplu, după unii comentatori, când sunt informat de Procurorul General ce s-a discutat în cadrul procesului de evaluare, monitorizare pe care îl face Uniunea Europeană, eu ar trebui să închid telefonul", a comentat Băsescu.

Pe de altă parte, tot în cadrul şedinţei de plen de marţi, 21 octombrie, Inspecţia Judiciară va prezenta în faţa CSM rezultatele raportului întocmit în urma afirmaţiilor făcute de premier cu privire la ancheta de la Liceul Bolintinteanu. Conform raportului, declaraţiile şefului Guvernului nu au afectat independenţa justiţiei.

"Rezultatul raportului constă în faptul că prin declaraţiile premierului Victor Ponta nu s-a depăşit limita unui discurs politic. Astfel, nu au existat elemente care să aducă atingere independenţei justiţiei", a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, Tamara Manea.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, la 11 iulie, Inspecţia Judiciară să verifice dacă independenţa justiţiei a fost afectată în urma declaraţiilor premierului Victor Ponta privind ancheta pentru posibile cazuri de corupţie şi fraudă la bacalaureatul susţinut la Liceul "Bolintineanu" din Capitală.

Preşedintele Consiliului, Oana Schmidt-Hăineală, a dispus transmiterea către Inspecţia Judiciară a unei scrisori semnate de Monica Macovei, Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Ionuţ Popescu, Cristian Preda şi Sever Voinescu, referitoare la declaraţiile premierului privind ancheta în cazul bacalaureatului de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".

"Sunt convins că avem procedurile şi prevederile legale pentru ca o activitate de cercetare penală să se desfăşoare în condiţii legale fără desfăşurări de forţă, fără abuzuri, fără manifestări care amintesc de vremuri dinainte de '89, sau de vremea regimului Morar-Macovei, în care 20 de milioane de români sunt infractori şi trebuie cercetaţi şi abuzaţi de o mână de indivizi, o gaşcă, ca să folosesc un termen prezidenţial, care cred că doar prin forţă şi abuz pot să obţină ceva în ţară", a spus Ponta, despre ancheta la "Bolintineanu".

Poliţiştii au mers, în 5 iulie, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", cu autocare, pentru ca 100 de elevi să fie duşi la audieri, după susţinerea ultimei probe a bacalaureatului. În faţa intrării în curtea Liceului "Bolintineanu" erau zeci de părinţi care îşi aşteptau copiii. Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici