- Home
- Social
- ALBA IULIA, (07.05.2016, 14:45)
- Firuta Flutur , Dragos Suciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Războaie daco-romane şi lupte de gladiatori, la Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia - GALERIE FOTO, VIDEO
Festivalul Roman Apulum, care a deschis sezonul turistic din Alba Iulia, a debutat, oficial, sâmbătă, cu prezentarea trupelor daco-romane şi cu o spectaculoasă paradă, în programul manifestărilor fiind incluse şi lupte de gladiatori la lumina torţelor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
2163 afișări
Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia a debutat cu prezentarea trupelor şi cu o paradă spectaculoasă în Cetatea Alba Carolina, la care au luat parte aproximativ 250 de reenactori. Aceştia au defilat în Cetatea Alba Carolina, pornind din Piaţa Cetăţii, spre Obeliscul lui Horea Cloşca şi Crişan, respectiv spre Poarta a IV-a a Cetăţii, fiind filmaţi, fotografiaţi şi aplaudaţi de zeci de turişti.
TITLURILE ZILEI
-
-
astăzi, 15:20
-
astăzi, 17:27
-
astăzi, 15:52
-
astăzi, 15:07
-
astăzi, 14:15
• Grindeanu respinge negocierile cu USR: Cum să faci coaliţie când ne atacă zilnic?
-
astăzi, 16:59
• Impozite majorate cu până la 500% pentru 13 clădiri degradate din Sectorul 1 al Capitalei
-
astăzi, 16:00
-
astăzi, 16:21
• Falimentele din cele mai mari două economii ale Europei se menţin la cote ridicate
-
astăzi, 16:00
• LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1031. Rusia a înregistrat ziua cu cele mai mari pierderi din război / Marea Britanie estimează că pierderile Rusiei în Ucraina ar putea ajunge la un milion de morţi şi răniţi în şase luni / Oficial estonian: NATO trebuie să descurajeze Rusia pentru următorii 10-20 de ani
-
astăzi, 13:28
-
astăzi, 15:17
• Anunţ! Hidroelectrica: Facturile din octombrie şi noiembrie vor fi recalculate
-
astăzi, 15:19
• S-a deschis circulaţia rutieră pe lotul 3 al Autostrăzii A7 Buzău – Focşani
-
astăzi, 17:25
• Simona Halep pierde ambele meciuri de vineri de la Abu Dhabi
-
astăzi, 15:03
• Validarea mandatelor senator se va face sâmbătă, în şedinţă de plen
-
astăzi, 13:10
• Surse: Orban cere UE să-l aştepte pe Trump înainte de a extinde sancţiunile care vizează Rusia
În deschidere, toţi romanii au rostit o rugăciune de luptă menită să-i ajute în marea bătălie pe care o vor disputa cu dacii.
Tot sâmbătă s-au deschis şi taberele şi atelierele meşteşugăreşti, unde au fost montate mai multe corturi, iar cei prezenţi au ocazia să înveţe despre cultura daco-romană, îndeletnicirile din acea vreme şi să experimenteze pe propria lor piele armele strămoşilor noştri.
Programul va continua cu dansuri de inspiraţie antică şi demonstraţii militare, majoritatea desfăşurărilor de forţe fiind organizate pe esplanada Catedralei Romano-Catoliceşi în Piaţa Cetăţii.
Un moment inedit al festivalului este organizarea unui târg de sclavi, realizat la fel ca acum aproape 2.000 de ani, în cadrul căruia vor fi vânduţi gladiatori, femei-arcaş, dace sau nimfe. Turiştii vor putea licita pentru aşa-zişii sclavi vânduţi la târg şi apoi, timp de o jumătate de oră sau o oră, se vor putea bucura de anumite activităţi desfăşurate de aceştia special pentru noii lor ”stăpâni”.
La sfârşitul zilei, are loc o paradă de noapte şi lupte de gladiatori la lumina torţelor – manifestare unică în România în mediul urban.
Tudor Roşu, istoricul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, organizator şi prezentator al Festivalului Roman Apulum, a declarat, pentru MEDIAFAX, că şi în acest an punctul de maximă atracţie va fi lupta finală, între daci şi romani, ce se va desfăşura duminică, de la ora 17.00, în faţa Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia.
”Lupta finală se va desfăşura, şi în acest an, tot în contextul războaielor daco-romane. Va dura 50 de minute, va curge mult sânge, va întruchipa cea mai mare desfăşurare de forţe pentru că va implica peste 200 de reenactori, adică toate trupele invitate la festival. Încercăm să nu facem doar spectacol, ci dorim să prezentăm o lecţie de istorie vie”, a spus Roşu.
Bătălia finală a adus, anii trecuţi, mult spectacol, încheindu-se prin răstigniri pe cruce şi dansuri puţin lascive ale nimfelor. Ediţia din 2015 a fost câştigată de romani.
Festivalul se desfăşoară anual în preajma zilei de 1 mai şi adună peste 200 de reenactori – soldaţi şi civili romani, războinici daci, gladiatori, meşteşugari sau dansatoare, din ţară şi din străinătate.
Invitaţii ediţiei din acest an sunt Asociaţia Terra Dacica Aeterna – Cluj Napoca, Association For Historical Reenactment – Scythia Minor – Bulgaria, trupa de arcaşi sportivi Sarmis, Asociaţia Culturală pentru Istorie Vie, Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis, Magna Nemesis, Institutul Ars Dimicandi – Italia, Associazione Epica – Legio VII Gemina – Roma, Dioklecijanova legija – Croaţia.
În fiecare an vizitatorii pot trăi realităţile unei lumi demult apuse, una cu demonstraţii militare romane, cu războaie între daci şi romani, cu lupte de gladiatori organizate în cinstea lor, cu ateliere de lucru, cu jocuri şi târguri de sclavi.
Prima ediţie a festivalului a avut loc în 2013, iar la baza deciziei organizării unui astfel de eveniment a stat şi existenţa Castrului Roman Apulum, la Alba Iulia, precum şi a vestigiilor care nu spun prea multe, a explicat Tudor Roşu.
”Ce ne-a determinat să-l facem a fost, o dată, campaniile de săpături arheologice din Cetatea Alba Carolina, din anul 2011, când au ieşit la iveală mai multe vestigii care ţin de castru, de istoria Legiunii a XIII-a Gemina, şi care nu avea o formă digerabilă”, a declarat Roşu.
Actualul oraş Alba Iulia se ridică peste ruinele anticului Apulum, cel mai mare oraş roman din provincia Dacia şi totodată centrul politic, economic, militar şi cultural al acesteia.
Citeşte şi: Sute de copii la "Parada Florilor" din Piteşti, care a deschis ediţia a 39-a a Simfoniei Lalelelor - GALERIE FOTO
Citește pe alephnews.ro: SUA afirmă că l-au ucis pe liderul Statului Islamic Abu Yusif într-un raid aerian în Siria
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Sute de copii la "Parada Florilor" din Piteşti, care a deschis ediţia a 39-a a Simfoniei Lalelelor - GALERIE FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Avem misiunea să apărăm Democrația în România. Pentru că am trăit în Comunism. Dictatură. Ceaușescu!
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
CANCAN.RO
E oficial, vin ninsorile în București! Pe ce dată ninge, potrivit meteorologilor weather.com
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe