- Home
- Social
- (03.06.2024, 22:42)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 831. Abuz asupra prizonierilor de război ucraineni la Harkov / Lavrov s-a dus în Guineea, Zelenski a avut treabă în Filipine / CIA recrutează la vedere informatori ruşi / China se apără la afirmaţiile lui Zelenski / Rusia adaugă ,,personalităţi britanice” pe lista de sancţiuni
- Forţele ruse au atacat zece zone de frontieră şi aşezări din Regiunea Sumî, trăgând de 19 ori şi provocând cel puţin 46 de explozii, a declarat Administraţia Militară a regiunii Sumî.
- Ministerul de Externe al Rusiei a avertizat Statele Unite să nu facă „greşeli care pot avea consecinţe fatale”
- Peste 100 de ţări şi-au confirmat prezenţa la summitul de pace din Elveţia privind Ucraina.
- Washington Post: Propaganda Kremlinului a prezentat un înlocuitor pentru Zelenski. O platformă rusească de dezinformare a avut un rol important.
Urmărește
4491 afișări
Războiul din Ucraina, ziua 831. Rusia atacă 10 comunităţi din regiunea Sumî / Victime şi la Harkov / Lavrov s-a dus în Guineea, Zelenski a avut treabă în Filipine
UPDATE Zelenski va participa la summitul G7 din Italia
Kamala Harris va participa la summitul de pace de la Elveţia privind Ucraina
Vicepreşedintele american Kamala Harris va participa la viitorul summit global pentru pace, care va avea loc pe 15 şi 16 iunie în Elveţia, a anunţat Casa Albă pe 3 iunie, relatează Kyiv Independent.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Anunţul vine la câteva zile după ce s-a anunţat că preşedintele Joe Biden va lipsi probabil de la eveniment, deoarece acesta intră în conflict cu o strângere de fonduri pentru campania electorală la care urmează să participe alături, printre alţii, de George Clooney, Julia Roberts şi Jimmy Kimmel.
18 persoane arestate în Polonia pentru colaborare cu Rusia şi Belarus
Polonia a arestat 18 persoane acuzate că au desfăşurat activităţi ostile sau de sabotaj în numele Rusiei şi al Belarusului, iar una dintre aceste acţiuni ar fi inclus planuri de asasinare a lui Volodimir Zelenski, scrie Sky News.
Zece dintre persoanele arestate începând din decembrie au fost direct implicate în planificarea diferitelor forme de sabotaj pe teritoriul Poloniei, a declarat Tomasz Siemoniak într-o conferinţă de presă.
ISW: Lovirea Rusiei cu arme occidentale este „crucială” pentru succesul Ucrainei
Permiterea Ucrainei de a utiliza sistemele occidentale de apărare aeriană împotriva ţintelor din Rusia este crucială pentru ca Kievul să respingă atacurile ruseşti cu bombe şi rachete planate împotriva Harkovului, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War - ISW), potrivit Sky News.
După ridicarea parţială de către Joe Biden a restricţiilor privind modul în care Ucraina poate folosi livrările militare trimise de SUA, Kievul poate folosi acum arme americane pentru a lovi în interiorul Rusiei, însă doar limitat, în apropierea graniţei.
„Aceste schimbări de politică vor permite forţelor ucrainene să folosească sisteme furnizate de Occident pentru a lovi zonele de tragere şi de pregătire ruseşti din zonele de frontieră şi din spaţiul aerian al Rusiei”, potrivit ISW.
Rusia adaugă ,,personalităţi britanice” pe lista de sancţiuni
Rusia a adăugat mai multe „personalităţi britanice”, jurnalişti şi experţi pe lista persoanelor cărora li s-a interzis intrarea în ţară, fără a se da nume, informează Sky News.
Ministerul de Externe de la Moscova spune că decizia a fost luată din cauza acţiunilor „ostile” ale acestora.
Luna trecută, Marea Britanie a expulzat un diplomat rus.
Repornirea centralei nucleare Zaporojia, nesigură pe fondul continuării războiului
Repornirea centralei nucleare Zaporojia din Ucraina, aflată sub control rusesc, va fi nesigură atât timp cât războiul se va desfăşura în jurul acesteia, a declarat şeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, relatează Sky News.
Rafael Grossi a avut o întâlnire cu Rusia pe această temă săptămâna trecută, după ce oficiali, inclusiv Vladimir Putin, i-au spus că Moscova doreşte să repornească cea mai mare centrală nucleară din Europa.
Cele şase reactoare sunt oprite din motive de securitate, la recomandarea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).
The Guardian: Fundaţia juridică rusă care activează în UE este de fapt o „operaţiune de influenţă a Kremlinului”
Documentele divulgate de Fondul rus pentru susţinerea şi protecţia drepturilor compatrioţilor care trăiesc în străinătate (Pravfond) arată că pretinsa fundaţie juridică este, de fapt, o operaţiune de dezinformare legată de Kremlin, potrivit The Guardian.
Pravfond îşi descrie obiectivul ca fiind acela de a oferi „compatrioţilor ruşi un sprijin juridic cuprinzător şi alt sprijin necesar în cazurile de încălcare a drepturilor, libertăţilor şi intereselor lor legitime”.
Fundaţia a fost creată în 2012 cu sprijinul Ministerului rus de Externe.
Ucraina distruge un sistem de rachete S-400 pe teritoriul Rusiei, folosind rachete occidentale
Washington Post: Propaganda Kremlinului a prezentat un înlocuitor pentru Zelenski. O platformă rusească de dezinformare a avut un rol important
Şeful apărării britanice, „extrem de încrezător” că Ucraina va învinge Rusia
Înainte de aniversarea a 80 de ani de la Ziua Z, şeful apărării britanice, amiralul Sir Tony Radakin, a vorbit despre comparaţiile făcute între cel de-al Doilea Război Mondial şi conflictul din Ucraina.
El a declarat că este încrezător că nu ne îndreptăm spre un alt război mondial şi are toată încrederea că Ucraina va învinge în lupta sa, notează Sky News.
Amiralul Radakin a adăugat că, până la sfârşitul lunii iunie, 500.000 de ruşi ar fi murit sau ar fi fost răniţi în conflict.
Peste 100 de ţări şi-au confirmat prezenţa la summitul de pace din Elveţia privind Ucraina
Aproximativ 107 state şi organizaţii internaţionale şi-au confirmat participarea la summitul mondial pentru pace din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Volodimir Zelenski, Serhii Nykyforov, la 3 iunie, la televiziunea naţională.
Summitul pentru pace va avea loc în perioada 15-16 iunie în staţiunea Burgenstock din Elveţia, potrivit Kyiv Independent.
Ucraina speră că summitul va aborda mai multe domenii-cheie, cum ar fi securitatea energetică, schimbul de prizonieri, întoarcerea copiilor deportaţi, securitatea alimentară globală şi alte subiecte.
1,5 milioane de bărbaţi ucraineni s-au înregistrat pentru recrutare
Aproximativ 1,5 milioane de bărbaţi s-au înscris la recrutare în Ucraina, a anunţat Ministerul Apărării, relatează Sky News.
După ce noua lege privind mobilizarea a intrat în vigoare la 18 mai, bărbaţii de vârstă militară au avut la dispoziţie 60 de zile pentru a-şi actualiza datele personale, astfel încât statul să îi poată localiza.
Zelenski spune că Trump riscă să fie un „preşedinte învins” dacă va impune un acord prost cu Ucraina
Volodimir Zelenski spune că Donald Trump riscă să fie un „preşedinte învins” dacă va prelua din nou Casa Albă şi va impune un acord de pace prost pentru Ucraina.
Preşedintele ucrainean a declarat că nu are „nicio strategie încă” pentru ce să facă dacă Trump va câştiga în noiembrie şi că Boris Johnson l-a abordat pe republican în numele său, scrie Sky News, citând publicaţia The Guardian.
El a spus că, dacă Trump va fi reales, ar putea impune o înfrângere zdrobitoare Ucrainei, dacă va dori acest lucru.
„Ucraina, cu mâinile goale, fără arme, nu va putea să se lupte cu o armată [rusă] de mai multe milioane de oameni”, a afirmat Zelenski pentru sursa menţionată.
China se apără la afirmaţiile lui Zelenski despre posibilele presiuni asupra ţărilor pentru summitul de la Elveţia
China nu a „alimentat niciodată focul sau flăcările” războiului dintre Rusia şi Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, potrivit The Guardian.
Ţara consideră că toate eforturile ar trebui recunoscute în susţinerea măsurilor de pace în războiul dintre Rusia şi Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt Mao Ning, răspunzând la o întrebare referitoare la un viitor summit de pace care va avea loc în Elveţia la mijlocul lunii iunie.
Remarcile vin în urma unei acuzaţii a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit căreia Rusia şi China încearcă să slăbească summitul său global de pace planificat.
Ministerul de Externe al Rusiei a avertizat Statele Unite să nu facă „greşeli care pot avea consecinţe fatale”
Ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov a declarat că încercările ucrainene de a ataca sistemele ruseşti de radare de avertizare timpurie vor fi zădărnicite şi că Moscova ar putea răspunde asimetric la astfel de eforturi, notează The Guardian.
Comentariile vin după o schimbare majoră în care preşedintele Joe Biden a trecut joi la permiterea Kievului de a folosi arme americane în eforturile de contracarare a focului în interiorul Rusiei, în apropiere de graniţa cu regiunea Harkov.
Abuz asupra prizonierilor de război ucraineni la Harkov, plângerea comisarului pentru drepturile omului al Parlamentului de la Kiev
Dmitro Lubineţ, comisarul pentru drepturile omului al Parlamentului ucrainean, s-a adresat Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la un videoclipul recent apăut care prezintă abuzurile asupra prizonierilor de război ucraineni; videoclipul ar fi fost filmat pe frontul de la Harkov: „Videoclipul care arată soldaţi ruşi care abuzează de prizonierii de război ucraineni se răspândeşte online. Rapoartele iniţiale spun că s-a întâmplat pe frontul de la Harkov, unde ruşii încearcă să desfăşoare acţiuni ofensive. Videoclipul arată bătăi, umilire, ameninţări şi imitarea unei împuşcături, din păcate, un astfel de tratament al prizonierilor de război ucraineni nu este o excepţie, ci o tactică obişnuită a ocupanţilor”.
Lubineţ a subliniat că astfel de acţiuni reprezintă o încălcare a Convenţiei de la Geneva, potrivit căreia prizonierii de război au dreptul la un tratament uman. El a afirmat că acest caz trebuie documentat ca o altă dovadă a încălcării dreptului internaţional de către Rusia. „Am trimis scrisori oficiale CICR şi Naţiunilor Unite pentru a documenta faptele abuzului. Acestea vor fi o dovadă suplimentară pentru viitorul tribunal împotriva criminalilor", a adăugat Lubineţ.
Ucraina: pro-rus rănit în raidul asupra Doneţkului
O femeie a fost rănită în Doneţk în urma unui atac al forţelor armate ucrainene. Acest lucru a fost anunţat de şeful pro-rus al districtului oraşului, Alexei Kulemzin, citat de Tass. „În această dimineaţă, în districtul Petrovski, lângă o casă privată de pe strada Lugovski, o femeie născută în 1967 a fost rănită de un fragment dintr-un obuz inamic”, a relatat Kulemzin pe Telegram.
Rusia spune că utilizarea sistemului de apărare aeriană Patriot pe teritoriul său ar escalada conflictul
Discuţiile privind posibilitatea ca Ucraina să folosească sistemul de apărare aeriană Patriot pe teritoriul Rusiei arată că Occidentul este pe calea escaladării, a anunţat luni agenţia de presă TASS, citând Ministerul rus de Externe. Rusia va lua toate măsurile pentru a contracara astfel de ameninţări, a spus ministerul.
Şeful apărării Marii Britanii se îndoieşte că Rusia vrea război cu NATO
Şeful forţelor armate britanice a spus că Rusia lui Vladimir Putin nu vrea un război direct cu NATO şi nu vrea un război nuclear. Amiralul Sir Tony Radakin a mai semnalat că Moscova şi Beijingul nu au „expertiza” militară pentru a învinge tipul de baraj de drone şi rachete pe care SUA şi aliaţii săi l-au distrus în aprilie, când Iranul a încercat să atace Israelul. Într-un interviu acordat cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la debarcarea celui de-al Doilea Război Mondial, şeful Statului Major al Apărării a căutat să asigure că un al treilea conflict global nu este iminent, avertizând împotriva folosirii unui „limbaj neclar”. În schimb, el a spus că lucrurile au devenit „puţin mai periculoase”.
Un general ucrainean susţine că Rusia ucide civili
Forţele ruse au rănit cinci locuitori în regiunea Doneţk, din estul Ucrainei, duminică, 2 iunie. Vadim Filaşkin, şeful administraţiei militare a regiunii, a anunţat pe Facebook: „Rusia ucide civili! Pe 2 iunie, ruşii au rănit cinci locuitori ai regiunii Doneţk: câte doi în Bilozerske şi Zalijne şi unul în Vovche”, a spus el. A adăugat că numărul total de victime ale armatei ruse în regiunea Doneţk (1.985 de morţi şi 4.974 de răniţi) nu ia în considerare victimele din Mariupol şi Volnovaka. Atât Rusia, cât şi Ucraina neagă că au vizat civili în război.
Statele Unite recrutează spioni ruşi
Actuala operaţiune de recrutare este orice altceva decât un secret de stat. CIA a postat videoclipuri în limba rusă pe reţelele de socializare care fac apel la patriotismul ruşilor care au acces la informaţii care ar putea fi utile Statelor Unite. Videoclipurile conţin instrucţiuni pas cu pas pentru potenţialii informatori ruşi despre cum să evite detectarea de către serviciile ruse prin utilizarea reţelelor private virtuale (VPN) şi a browserului web Tor pentru a comunica cu CIA în mod anonim şi criptat prin intermediul Dark Web-ului, a spus David McCloskey, un fost ofiţer CIA şi autor al cărţii Moscova.
Pe 19 aprilie, într-un discurs la Universitatea Goodwin din Connecticut, Burns a spus că videoclipurile CIA au fost foarte productive. Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a încercat să ridiculizeze videoclipul CIA, subliniind că ar fi trebuit să-l posteze pe VKontakte [reţelele sociale ruseşti] în loc de Twitter (X), dacă ar fi vrut să îl vadă mai mulţi ruşi. FBI a lansat un efort similar pentru a recruta surse guvernamentale ruse în Statele Unite, inclusiv prin direcţionarea reclamelor pe reţelele sociale către telefoanele înregistrate în apropierea ambasadei Rusiei la Washington. „Acest apel direct este o abordare neobişnuită, dar care s-ar putea dovedi eficientă pentru a ajunge la o populaţie rusă cu puţine opţiuni de a-şi exprima nemulţumirea. alternativă, ci să găsească sprijin din afară”, a spus Douglas London, fost şef CIA.
Rusia deţine un singur port-rachete în largul coastei Crimeei
Începând cu ora 7:00 a zilei de 3 iunie, Rusia are două nave de război în serviciul de luptă în Marea Neagră, dintre care una este un transportator de rachete de croazieră Kalibr. Acest lucru este potrivit forţelor navale ucrainene, relatează Ukrinform. Potrivit Marinei, în prezent nu există nave de război inamice în Marea Azov. Prezenţa unei singure nave de război ruseşti care transportă până la opt rachete de croazieră Kalibr a fost înregistrată în Marea Mediterană. După cum a raportat anterior de către Ukrinform, Marina ucraineană a negat afirmaţiile Rusiei conform cărora unele nave ucrainene au fost distruse recent.
Rusia: Ministrul de externe Lavrov, într-o vizită diplomatică în Guineea
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sosit în Guineea, unde va începe un nou turneu african. Iată ce citim în ediţia online a agenţiei Tass. Principalul diplomat al Rusiei se va întâlni cu conducerea politică a ţării la Conakry. Ultima vizită de lucru a lui Lavrov în Guineea a fost în februarie 2013. „Relaţiile ruso-guineane sunt prietenoase. Există un dialog politic activ”, a declarat Ministerul rus de Externe.
La 27 iulie 2001, la Moscova a fost semnată o declaraţie privind principiile relaţiilor de prietenie şi parteneriatului dintre Rusia şi Guineea. Comisia interguvernamentală ruso-guineană pentru cooperare economică, ştiinţifică, tehnică şi comercială funcţionează din 2002. La 27 septembrie 2017, în cadrul unei întâlniri între preşedintele Dumei de Stat ruse - Viacheslav Volodin şi preşedintele Guineei - Alpha Conde, s-a decis înfiinţarea unei comisii interparlamentare.
Dronă de la Moscova şi Kiev a doborât deasupra regiunii ruseşti Belgorod
O dronă ucraineană a fost doborâtă în această seară deasupra regiunii ruseşti Belgorod. Acest lucru a fost anunţat de Ministerul Apărării din Moscova, citat de agenţia de presă rusă Tass.
Zelenski în Filipine: întâlnirea cu omologul său Ferdinand Marcos Jr.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski sa întâlnit cu omologul său filipinez, Ferdinand Marcos Jr. în această dimineaţă, în prima vizită la Manila făcută de un lider ucrainean. În centrul discuţiilor, printre alte subiecte, se află şi deschiderea de ambasade în capitalele respective. „Am ajuns în Filipine şi l-am întâlnit pe preşedintele Marcos pentru prima dată în istoria relaţiilor noastre bilaterale. Sunt recunoscător Filipinelor pentru că sprijină suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, pentru poziţia sa clară cu privire la agresiunea Rusiei împotriva ţării noastre şi pentru sprijinirea unor rezoluţii importante ale Naţiunilor Unite”, a scris Zelenski pentru X.
Victime şi la Harkov
Evenimentele au fost raportate de ziarul Kyiv Independent. Au fost vizate comunităţile Miropillia, Khotin, Bilopillia, Mikolaivka, Krasnopillia, Shostka, Esman, Şalihne, Novo Sloboda şi Velika Pysarivka.
Armata rusă a lovit comunităţile folosind foc de artilerie, muniţii cu dispersie, drone şi foc de mortar, aruncând şi mine. Nu au fost raportate victime. Oraşul Bilopillia a suferit cele mai multe atacuri, cu 24 de explozii înregistrate în zonă.
Bilopillia, care avea o populaţie de aproximativ 15.600 de locuitori înainte de război, este situată la doar opt kilometri sud de graniţa dintre Ucraina şi Rusia. Atacurile ruseşti împotriva regiunii Sumî - relatează Kyiv Independent - au devenit din ce în ce mai distructive în ultimele luni.
Pe fondul intensificării atacurilor, autorităţile ucrainene au ordonat evacuări sporite din regiune. Atentatele sunt o întâmplare zilnică pentru comunităţile din apropierea graniţei de nord-est a Ucrainei cu Rusia, locuitorii din aşezările vulnerabile de graniţă ale regiunii suferind mai multe atacuri în fiecare zi.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe