Războiul din Ucraina, ziua 835. Atac masiv al Rusiei cu rachete şi cu drone, în diferite regiuni ale Ucrainei / Biden: Kievul poate folosi arme la graniţă / Furia Moscovei: Vom răspunde corespunzător / Kremlinul îl acuză pe Macron că alimentează tensiunile în Europa

  • Atac masiv al Rusiei cu rachete şi cu drone, în diferite regiuni ale Ucrainei
  • UE va recomanda începerea negocierilor de aderare cu Ucraina „luna aceasta”
  • Kremlinul îl acuză pe Macron că alimentează tensiunile în Europa
  • Viktor Orban: alegerile europene sunt ultima şansă de a ne întoarce din drumul spre război
2147 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 835. Atac masiv al Rusiei cu rachete şi cu drone, în diferite regiuni ale Ucrainei / Biden: Kievul poate folosi arme la graniţă / Furia Moscovei: Vom răspunde corespunzător / Kremlinul îl acuză pe Macron că alimentează tensiunile în Europa

Războiul din Ucraina, ziua 835. Biden: Kievul poate folosi arme la graniţă / Furia Moscovei: Vom răspunde corespunzător

Macron: Franţa urmează să finalizeze o coaliţie pentru a trimite instructori militari în Ucraina

Franţa doreşte să finalizeze o coaliţie de ţări pentru a trimite instructori militari în Ucraina, a declarat preşedintele Emmanuel Macron, în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.

Ucraina îşi intensifică mobilizarea şi ar fi "mai eficient şi mai practic" să instruiască "mii de noi soldaţi" pe teritoriul ucrainean, a spus Macron.

"Nu suntem în război cu Rusia, nu dorim o escaladare, dar vrem să facem tot ce putem pentru a ajuta Ucraina să reziste. Este o escaladare atunci când Ucraina ne cere să antrenăm soldaţi mobilizaţi pe teritoriul său suveran? Nu", a declarat Macron.

O serie de aliaţi au fost deja de acord să se alăture coaliţiei conduse de Paris, a spus el.

"Ştim deja că nu vom fi singuri şi vom folosi următoarele câteva zile pentru a organiza o coaliţie mai largă pentru a răspunde la cererea Ucrainei", a adăugat el.

Germania ia în calcul să furnizeze Ucrainei un al patrulea sistem de apărare antiaeriană Patriot

Germania ia în considerare trimiterea unei a patra baterii de rachete de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina, în timp ce aliaţii occidentali se străduiesc să livreze echipamentele pe care preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a solicitat pentru a respinge noul atac al Rusiei.

Putin ameninţă pentru a doua oară că ar putea trimite arme adversarilor Occidentului

Rusia ar putea trimite arme adversarilor din Occident, a avertizat pentru a doua oară Vladimir Putin.

Preşedintele rus a repetat avertismentul de la începutul acestei săptămâni, în timpul Forumului Economic de la Sankt Petersburg.

El nu a precizat la ce ţări sau entităţi se referă şi a subliniat că Moscova nu face acest lucru în prezent, potrivit Sky News.

„Dacă ei furnizează (arme) în zona de luptă şi solicită utilizarea acestor arme împotriva teritoriului nostru, de ce nu avem dreptul să facem acelaşi lucru?”, a spus el mulţimii.

Joe Biden compară lupta împotriva lui Hitler cu rezistenţa împotriva lui Putin

Joe Biden a comparat luarea cu asalt a plajelor din Normandia, care a dus la înfrângerea aliaţilor împotriva naziştilor în Europa, cu campania de opoziţie împotriva lui Vladimir Putin din Rusia.

"Fiecare puşcaş marin care a luat cu asalt aceste plaje a decis că un dictator de temut, care cucerise un continent, şi-a întâlnit în sfârşit adversarul. Din cauza lor, războiul s-a întors. Ei s-au opus agresiunii lui Hitler", a declarat Biden, notează The Guardian.

Rusia este puternică din punct de vedere economic în pofida „sancţiunilor ilegitime”, afirmă Putin

Vladimir Putin spune că există o cursă între puterile mondiale pentru stabilirea suveranităţii, într-un discurs ţinut la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, notează Sky News.

El vorbeşte despre necesitatea ca ţările să stabilească atât parteneriate, cât şi să privească în interiorul lor pentru a face faţă provocărilor prezentate de actualul peisaj economic global. 

În ciuda tuturor „obstacolelor şi sancţiunilor nelegitime”, Rusia rămâne unul dintre liderii economici mondiali, spune el. 

El adaugă că „ţările prietene” - cele care nu s-au alăturat sancţiunilor împotriva Moscovei - reprezintă trei sferturi din cifra de afaceri din comerţul reciproc al Rusiei şi le laudă pentru acest lucru.

Media ucraineană: Ungaria obstrucţionează decizia privind negocierile de aderare a Ucrainei între membrii UE

Ungaria împiedică obţinerea unui consens între membrii UE cu privire la începerea discuţiilor de aderare a Ucrainei, a relatat Interfax Ucraina la 7 iunie, citând surse diplomatice confidenţiale, scrie Kyiv Independent.

Vestea a venit după ce, în aceeaşi zi, Comisia Europeană a susţinut începerea discuţiilor de aderare cu Ucraina, potrivit premierului Denîs Şmîhal.

Ungaria s-a opus de mai multe ori propunerilor care vizau sprijinul pentru Kiev.

Politico: Biden este împotriva propunerii lui Macron de a trimite instructori militari în Ucraina

Preşedintele american Joe Biden „şi-a exprimat îngrijorarea” preşedintelui francez Emmanuel Macron cu privire la propunerea acestuia de a trimite instructori militari occidentali în Ucraina, a relatat Politico pe 6 iunie.

La sfârşitul lunii mai au apărut informaţii potrivit cărora Franţa şi-ar putea trimite în curând instructorii militari în Ucraina, după ce comandantul-şef Oleksandr Sîrski a declarat că a semnat deja documente „care vor permite primilor instructori francezi să viziteze în curând centrele de pregătire”.

Franţa nu a confirmat încă oficial aceste planuri, Ministerul francez al Apărării declarând la 27 mai pentru Reuters că subiectul este încă în discuţie.

Biden anunţă un nou pachet de ajutor de 225 de milioane de dolari pentru Ucraina

Preşedintele american Joe Biden a anunţat un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 225 de milioane de dolari în timpul unei întâlniri cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la Paris, pe 7 iunie, potrivit CNN.

Associated Press a relatat faptul că noul pachet ar conţine muniţie nouă HIMARS, sisteme de mortiere şi obuze de artilerie.

Stoltenberg: Ucraina are dreptul de a lovi „ţinte legitime din Rusia”

Ucraina are dreptul de a ataca ţinte militare legitime din Rusia, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.  

„Ucraina are dreptul la autoapărare”, a declarat Stoltenberg în timpul unei conferinţe de presă cu premierul suedez Ulf Kristersson la o bază militară de lângă Stockholm, notează Sky News.

El a adăugat: „Dreptul la autoapărare include, de asemenea, dreptul de a lovi ţinte legitime, militare de pe teritoriul părţii care atacă, agresorul - în acest caz, Rusia.” 

SUA au intrat în alertă: Rusia trimite un supersubmarin nuclear în Cuba

Kremlinul îl acuză pe Macron că alimentează tensiunile în Europa

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, l-a acuzat pe Emmanuel Macron că alimentează tensiunile din întreaga Europă.

Ieri, preşedintele francez a declarat că intenţionează să trimită avioane de război Mirage 2000 în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Moscovei a afirmat că Macron şi-a declarat sprijinul absolut pentru Kiev - şi şi-a arătat disponibilitatea pentru implicarea directă a Franţei în conflictul dintre Rusia şi Ucraina.

UE va recomanda începerea negocierilor de aderare cu Ucraina „luna aceasta”

Comisia Europeană ar urma să recomande în această lună începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina.

La începutul acestui an, UE a anunţat că va trimite un ajutor suplimentar de 42 de miliarde de lire sterline Ucrainei - dar numai după săptămâni de rezistenţă din partea Ungariei, care se pare că este îngrijorată de drepturile minorităţilor din Ucraina, potrivit Sky News.

Acordul a inclus o discuţie anuală a pachetului şi opţiunea de a-l revizui peste doi ani „dacă este necesar”.

Ungaria preia preşedinţia rotativă a UE la 1 iulie.

Kremlinul încearcă să „invoce amintirea crizei rachetelor din Cuba”

Navele navale ruseşti care vor face escală în Cuba săptămâna viitoare reprezintă o încercare de a invoca memoria istorică a crizei rachetelor cubaneze din 1962, potrivit ISW, scrie Sky News.

Ministerul cubanez al forţelor armate revoluţionare a anunţat ieri că patru nave ale flotei nordice ruseşti vor efectua o vizită oficială în portul Havana în perioada 12-17 iunie. 

Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War - ISW), cu sediul în SUA, a declarat că această acţiune „face probabil parte dintr-un efort mai amplu de a invoca memoria istorică a crizei rachetelor cubaneze ca parte a campaniei de control reflexiv a Rusiei pentru a încuraja autodistincţia SUA”. 

Viktor Orban: alegerile europene sunt ultima şansă de a ne întoarce din drumul spre război

Zelenski la Berlin, pe 11 iunie: este aşteptat şi discursul său în Bundestag

Preşedintele ucrainean este aşteptat să călătorească la Berlin pe 11 iunie şi s-ar putea adresa Bundestagului, în timpul vizitei. Presa ucraineană a relatat acest lucru, citând Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ziarul aminteşte că conferinţa privind reconstrucţia Ucrainei va avea loc la Berlin pe 11 şi 12 iunie, organizată – printre altele – de Ministerul german de Externe.

Atacurile ruseşti asupra infrastructurii critice ucrainene: 48 de drone şi 5 rachete de croazieră din Moscova doborâte

Forţele ruse au vizat infrastructura critică ucraineană aseară, lansând 5 rachete de croazieră şi 53 de drone kamikaze către diverse regiuni ale ţării: Forţele Aeriene de la Kiev au anunţat acest lucru pe Telegram. Apărarea antiaeriană ucraineană, se arată în mesaj, a doborât 48 de drone şi toate cele 5 rachete de croazieră ale Moscovei.

Moscova: 28 de drone ale Kievului, distruse pe teritoriul Rusiei

Sistemele ruseşti de apărare aeriană au distrus 28 de drone ucrainene în Crimeea, Marea Azov, teritoriul Krasnodar, regiunile Belgorod şi Rostov, în timpul nopţii. Acest lucru a fost raportat de Ministerul rus al Apărării.

Atac rusesc cu rachete în regiunea de vest

Peste noapte, Rusia a lansat un atac cu rachete împotriva Ucrainei, vizând în principal regiunile de vest ale ţării. The Kyiv Independent raportează.

Atac masiv al Rusiei cu rachete şi cu drone, în diferite regiuni ale Ucrainei

Forţele ruse au lansat un atac cu rachete asupra Ucrainei în noapte, vizând în principal regiunile de vest ale ţării, relatează Kyiv Independent, precizând că Forţele Aeriene Ucrainene a udeclanşat o alertă aeriană în Ternopil, Hmelniţki şi regiunea Lvov, precum şi în regiunea capitalei Kiev. Ameninţarea a fost constituită din rachete balistice şi de croazieră ruseşti, bombardiere Tu-95MS şi drone tip shahed. În urma atacului, un incendiu a izbucnit într-un uzină industrială din regiunea Kiev. Echipele de salvare sunt prezente pentru a evalua amploarea pagubelor şi nu sunt victime raportate.

SUA, spre un nou pachet de ajutor de 225 de milioane pentru Ucraina

Statele Unite se pregătesc să trimită Ucrainei un nou pachet de ajutor în valoare de 225 de milioane de dolari. Presa americană a relatat acest lucru, citând surse din administraţie, potrivit cărora pachetul va include muniţie pentru Himars.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici