Războiul din Ucraina, ziua 918. Un avion F-16 al ucrainenilor a fost distrus / Kievul, atacat noaptea timp de 6 ore / Lituania: Kievul nu a primit muniţie din iunie / UE a alimentat conturile Ucrainei din fondurile ruşilor / Armata Moscovei a cucerit două sate în Doneţk şi Lugansk

În timp ce cucereşte noi teritorii ruseşti de la graniţa cu Rusia, Ucraina are probleme în zona Doneţk.

Urmărește
81996 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 918. Un avion F-16 al ucrainenilor a fost distrus / Kievul, atacat noaptea timp de 6 ore / Lituania: Kievul nu a primit muniţie din iunie / UE a alimentat conturile Ucrainei din fondurile ruşilor / Armata Moscovei a cucerit două sate în Doneţk şi Lugansk

Războiul din Ucraina, ziua 918. Zelenski vorbeşte despre o „situaţie foarte dificilă în Pokrovsk” / Moscova interzice accesul jurnaliştilor americani

UPDATE Budapesta se opune „mai multor arme în Ucraina”, afirmă ministrul ungar de Externe

Ungaria „nu doreşte mai multe arme în Ucraina” şi nu doreşte „o escaladare a războiului”, a scris ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, pe Facebook, după o reuniune informală a miniştrilor de externe ai UE.

„Nu vrem mai multe arme în Ucraina, nu vrem mai mulţi morţi, nu vrem o escaladare a războiului”, a declarat Szijjarto.

„Astăzi, continuăm să susţinem bunul simţ şi pacea”, a adăugat el. „Cursa periculoasă a şefului afacerilor externe trebuie să fie oprită”.

Înaintea reuniunii, şeful afacerilor externe ale UE, Josep Borrell, a reiterat apelul său către partenerii Ucrainei de a ridica restricţiile privind capacitatea Ucrainei de a lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei cu arme furnizate de Occident.

Arma este „inutilă” dacă este livrată cu restricţii, a susţinut Borrell.

La reuniune a participat şi ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, care a declarat că salută „disponibilitatea statelor membre de a pleda pentru ridicarea restricţiilor privind loviturile asupra ţintelor militare legitime din Rusia”.

UPDATE UE va accelera livrările de arme şi echipamente energetice către Ucraina, afirmă Kuleba

Uniunea Europeană va accelera livrarea de arme şi echipamente pentru sistemul energetic al Ucrainei, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, după o întâlnire informală cu omologii din UE la Bruxelles.

Declaraţia sa a fost făcută la câteva zile după cel mai mare atac aerian al Rusiei împotriva Ucrainei.

„Apreciez disponibilitatea colegilor mei de a lua măsuri pentru a accelera livrarea (ajutorului militar promis, inclusiv a sistemelor de apărare aeriană - n.r.)”, a declarat Kuleba.

„Salut disponibilitatea statelor membre de a pleda pentru ridicarea restricţiilor privind loviturile asupra ţintelor militare legitime din Rusia în timpul negocierilor bilaterale cu alţi membri ai coaliţiei”.

În ciuda rapoartelor conform cărora Rusia a redistribuit 30 000 de soldaţi în acest sector, forţele Kievului din estul Ucrainei spun că situaţia de acolo rămâne groaznică în timp ce Moscova îşi continuă înaintarea în apropiere de Pokrovsk şi Toreţk.

Kuleba a mai spus că Ucraina îşi îndeplineşte obligaţiile pe calea aderării la UE, menţionând recent ratificarea Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale (CPI).

„Contăm pe sprijinul dumneavoastră în avansarea negocierilor de aderare la UE”, a adăugat el.

UPDATE Un avion F-16 al ucrainenilor a fost distrus într-un accident

Un avion de vânătoare ucrainean F-16 a fost distrus luni într-un accident, a declarat un oficial american al apărării pentru Reuters.

Potrivit oficialului, prăbuşirea nu pare să fie rezultatul unui atac rusesc. De aceea, sunt luate în calcul eroarea de pilotaj şi probleme mecanice. Reprezentanţii armatei ucrainene nu au comentat informaţia.

Rusia a organizat la începutul săptămânii un atac „masiv” cu rachete şi drone asupra Ucrainei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că avioanele F-16 au fost folosite pentru a respinge atacul de luni având rezultate bune.

UPDATE Trupele ruse ar putea părăsi Burkina Faso din cauza incursiunii din Kursk

O companie militară privată rusă care are legături cu Ministerul rus al Apărării se retrage din Burkina Faso din cauza incursiunii Ucrainei în regiunea Kursk, a raportat ziarul francez Le Monde.

Potrivit Le Monde, unitatea de 100 de persoane, cunoscută sub numele de Brigada Urşilor, a sosit în Burkina Faso, ţară din Africa de Vest, în luna mai, pentru a sprijini junta căpitanului Ibrahim Traore, care a venit la putere printr-o lovitură de stat în septembrie 2022.

Traore a vizitat Rusia în iulie 2023 pentru un summit Rusia-Africa în Sankt Petersburg, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin.

Aproximativ 300 de soldaţi ruşi sunt în Burkina Faso, a declarat Le Monde.

Le Monde l-a contactat pe comandantul Brigăzii Urşilor, Viktor Yermolaev, prin Telegram, pe 22 august, după ce Ucraina şi-a lansat incursiunea în regiunea Kursk pe 10 august.

„Atunci când inamicul ajunge pe teritoriul nostru rusesc, toţi soldaţii ruşi uită de problemele interne şi se unesc împotriva unui inamic comun”, a declarat Yermolaev pentru Le Monde.

Canalul Telegram al Brigăzii Urşilor a postat pe 27 august că unitatea se întoarce la baza sa din Crimeea ocupată de Rusia „în legătură cu evenimentele recente”.

UPDATE Posibile negocieri între Kiev şi Moscova înainte de alegerile din SUA

„Întârzierea în livrarea ajutorului militar poate fi percepută cu uşurinţă de ucraineni ca un impuls către negocieri cu Rusia şi că acum este nevoie de o cale de ieşire, pentru că banii se epuizează. Ar putea fi obligată să înceapă negocierile înainte de alegerile americane”. O înaltă sursă diplomatică europeană a declarat pentru ANSA.

UPDATE Ungaria: Propuneri nebuneşti de la Borrell, nu vrem mai multe arme în Ucraina

„Propuneri nesăbuite de la Bruxelles atât asupra Ucrainei, cât şi asupra Orientului Mijlociu. Trebuie oprită răvăşirea periculoasă a Înaltului Reprezentant. Nu vrem mai multe arme în Ucraina, nu vrem mai mulţi morţi, nu vrem o escaladare a războiului, nu vrem o escaladare a crizei din Orientul Mijlociu. Astăzi continuăm să adoptăm o poziţie paşnică şi de bun-simţ”. Ministrul maghiar de externe, Péter Szijjártó, a scris acest lucru într-o postare pe Facebook.

UPDATE Ambasadorul ucrainean la Berlin: aliaţilor le trebuie mai mult curaj

Pe fundalul ofensivei ucrainene din regiunea de graniţă rusă Kursk, ambasadorul ucrainean la Berlin, Oleksii Makeiev, a cerut partenerilor occidentali să depăşească teama de escaladare. Avansul ucrainean în Kursk „a schimbat foarte mult percepţia”, a declarat Makeiev pentru Deutschlandfunk. „Avem nevoie de mult mai mult curaj din partea partenerilor noştri”, a adăugat ambasadorul, explicând că operaţiunea de la Kursk „a îndepărtat multe mituri şi linii roşii”. Ucraina a demonstrat lumii întregi că Rusia poate fi învinsă „dacă slăbiciunile sale sunt văzute şi exploatate”, a spus Makeiev. 

UPDATE Ministrul rus de externe Lavrov: după Kursk este „irelevant” să vorbim despre negocieri

După incursiunea Kievului în regiunea Kursk, „chestiunea negocierilor pentru o soluţie nu este relevantă”. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus acest lucru, după cum a raportat Ria Novosti.

UPDATE Armata Moscovei a cucerit două sate în Doneţk şi Lugansk

Armata rusă a capturat satele Mykolaivka şi Stelmakhivka, două locaţii din regiunile Doneţk şi Lugansk - din estul Ucrainei. Ministerul rus al Apărării face cunoscut acest lucru în raportul său zilnic.

UPDATE Kremlinul: folosirea veniturilor din capitalul rus îngheţat pentru Ucraina este un furt

„Un furt” care „cu siguranţă va avea consecinţe juridice”. Astfel, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat anunţul Înaltului Reprezentant al Politicii Externe a UE, Josep Borrell, potrivit căruia 1,4 miliarde de euro din veniturile din capitalul rus îngheţat în Europa au fost deja alocate Ucrainei, transmite Tass.

UPDATE : Kievul nu a primit muniţie din iunie

„Ucraina nu a primit muniţie din iunie, sistemele Patriot promise nu au fost încă livrate. Aşa că mă întreb: nu facem şi noi parte din problemă?", a declarat Gabrielius Landsbergis, ministrul de externe al Lituaniei. „Ştim că unele ajutoare promise în 2023 vor fi livrate abia în 2027, dar între timp au apărut titlurile: să creăm o naraţiune care să le spunem cetăţenilor noştri că luptăm pentru bine, dar atunci când vine vorba de a ajunge la obiect. Lucrurile se schimbă, iar Putin are parteneri de încredere, precum Coreea şi Iranul”, a adăugat el.

UPDATE Kiev: centrale nucleare deconectate de la reţeaua electrică după atacurile ruseşti de luni

Autorităţile ucrainene au declarat că mai multe centrale nucleare din ţară au fost deconectate de la reţeaua electrică în urma atacurilor ruseşti de luni.

UPDATE Kiev: ruşii controlează 40% din oraşul strategic Khasiv Yar

Forţele ruse controlează aproximativ 40% din oraşul strategic Khasiv Yar din Doneţk. Acest lucru a fost raportat de Andrii Polukin, purtătorul de cuvânt al Brigăzii 24 Mecanizate Ucrainene, citat de Rbc-Ucraina. „În acest moment, inamicul controlează partea oraşului până la canal. Aceasta este aproximativ 40% din oraş", a spus Polukin, explicând că, dacă Khasiv Yar este capturat, forţele ruse vor câştiga un avantaj tactic. Potrivit lui Polukhin, oraşul a fost distrus în mod similar cu Bahmut şi Avdiivka. „Sunt doar ruine”, a spus el.

UPDATE UE, Borrell: 1,4 miliarde deja transferate din profiturile din activele ruseşti

„Profiturile din activele îngheţate ale Rusiei au fost deja trimise în Ucraina. Cu aceşti bani, vom oferi Ucrainei mai multe echipamente militare care exploatează capacitatea lor industrială, au fost deja trimise 1,4 miliarde”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, la sosirea sa la Consiliul informal pentru afaceri externe de la Bruxelles.

UPDATE Kuleba: Kursk demonstrează că putem învinge Rusia

„Am dovedit că putem învinge Rusia. Am demonstrat-o din nou, împotriva celor care spun că nu poţi câştiga împotriva Rusiei, că strategia trebuie schimbată. Aceste argumente au fost învinse ca forţele ruse din regiunea Kursk", a declarat ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, la o conferinţă de presă comun cu Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, în faţa Consiliului informal pentru afaceri externe. Opinia lui Kuleba contrastează cu spusele şefului său, Zelenski, care a afirmat că Rusia nu va putea fi înfrântă pe teren, dar că Ucraina poate câştiga o poziţie bună la masa negocierilor.

UPDATE Şeful administraţiei militare a oraşului: Kiev-ul a fost atacat timp de 6 ore, 15 drone doborâte

Trupele ruse au atacat Kievul timp de şase ore cu drone, dintre care 15 au fost doborâte. Acest lucru a fost raportat de şeful administraţiei militare a oraşului, Serghei Popko, adăugând că resturile de la drone au căzut în trei cartiere diferite ale oraşului: Holosivski, Dniprovski şi Desnianski, unde a izbucnit un incendiu la o clădire nerezidenţială. Nimeni nu a fost rănit. Popko a asigurat apoi că niciuna dintre dronele ruseşti nu şi-a atins ţinta.

UPDATE 4 sate din regiunea rusă Belgorod evacuate

Autorităţile locale din Belgorod, o regiune rusă de la graniţa cu Ucraina, au decis să evacueze patru sate din cauza „situaţiei operaţionale tensionate” din zona vizată de raidurile cu drone ucrainene. Satele afectate de măsură, a spus guvernatorul Viacheslav Gladkov, sunt: ​​Prooz, Dronovka, Stari Kutor şi Pavlovka.

UPDATE Guvernatorul Gladkov: drone ale Forţelor Armate ucrainene deasupra regiunii ruseşti Belgorod

Dronele forţelor armate ucrainene au atacat trei aşezări din regiunea rusă Belgorod. Guvernatorul Viacheslav Gladkov a anunţat acest lucru pe canalul său Telegram, raportând că, potrivit datelor preliminare, nu au existat victime. „Trei aşezări au fost supuse atacurilor cu drone din partea forţelor armate ucrainene”: Zamostie, Novostroevka-Pervaya şi Petrovka. Deocamdată, au fost raportate doar pagube la clădiri. Între timp, având în vedere situaţia, autorităţile au decis învăţământul la distanţă pentru toate şcolile din regiunea Belgorod care se află la o rază de 20 de kilometri de graniţa cu Ucraina.

UPDATE Resturile dintr-o dronă doborâtă au căzut pe un loc de joacă din Kiev

Primarul Kievului, Vitali Klichko, a relatat pe Telegram că resturi de la o dronă doborâtă în timpul nopţii au căzut pe un loc de joacă dintr-o zonă rezidenţială a cartierului Dnipro. Primarul a adăugat că resturi de la o altă dronă au deteriorat ferestrele unui apartament de la etajul 6 al unui bloc de locuinţe din cartierul Holosiiv. 

UPDATE Explozii în timpul nopţii la Kiev

S-au auzit explozii în timpul nopţii la Kiev: acest lucru a fost raportat de un corespondent al Rbc-Ucraina, potrivit căruia anterior o dronă de atac rusă se îndrepta spre capitală. Exploziile au avut loc în jurul orei 4.21. O alertă aeriană este în vigoare în oraş de mai bine de două ore din cauza pericolului unui atac al forţelor ruse.

UPDATE Capitala Ucrainei, atacată iarăşi noaptea

Convorbire telefonică Netanyahu-Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky a avut o discuţie telefonică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu în legătură cu situaţia din regiunea Orientului Mijlociu. Sergii Nikiforov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean, a transmis acest lucru într-o postare pe Facebook. Ukrinform o raportează. Potrivit purtătorului de cuvânt, părţile au discutat despre situaţia din regiunea Orientului Mijlociu. Netanyahu şi-a exprimat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, iar Zelenski a mulţumit Israelului pentru participarea la summitul inaugural pentru pace şi pentru sprijinul comunicatului final. „Părţile au convenit asupra unor contacte suplimentare”, a adăugat Nikiforov.

Ucraina cucereşte Rusia

Forţele de Apărare ucrainene continuă să preia controlul asupra unor teritorii de pe teritoriul Federaţiei Ruse. Acest lucru a fost declarat de preşedintele ucrainean în mesajul său de seară. Zelensky spune: „Continuăm să creştem teritoriul sub controlul nostru în unele zone de lângă graniţa cu Ucraina. Vă mulţumim, războinici, acest lucru va ajuta să aducem acasă mulţi dintre cetăţenii noştri din captivitatea rusă. Tensiunea pe care am transferat-o Rusiei înseamnă că ei nu pot pune şi mai multă presiune asupra regiunii noastre Doneţk”.

Lituania trimite un nou pachet de ajutor militar la Kiev

Lituania a trimis ieri un transport de stivuitoare şi sisteme anti-drone la Kiev pentru a fi folosite de forţele armate ucrainene. Noul pachet de ajutoare se adaugă listei deja lungi de ajutoare militare trimise în acest an care include, printre altele, muniţie de 155 mm, vehicule blindate M577 şi M113, muniţie pentru lansatorul de grenade antitanc „Carl Gustaf”, RISE-1, sisteme de detonare la distanţă şi generatoare. De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, Lituania a oferit Kievului sprijin militar în valoare totală de peste 647 de milioane de dolari.

Zelenski: Situaţie extrem de dificilă în Pokrovsk

În regiunea Doneţk, situaţia „este extrem de dificilă, în special în direcţia Pokrovsk”. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus acest lucru în mesajul său de seară, citând un raport al comandantului şef al forţelor armate ucrainene, Alexander Sirski. „Continuăm să creştem teritoriul sub controlul nostru în unele zone din apropierea graniţei cu Ucraina”, a adăugat Zelenski, „de asemenea, lucrăm cu partenerii noştri la provizii pentru frront”/

UE ia în considerare pregătirea trupelor în Ucraina

UE ar lua în considerare pregătirea soldaţilor în Ucraina „dacă sunt îndeplinite condiţiile politice şi operaţionale necesare”. Acest lucru este susţinut de un document al Serviciului European de Acţiune Externă, văzut de Die Welt. „Ar fi necesară o analiză mai aprofundată şi cuprinzătoare, pentru a evalua pe deplin riscurile şi eventualele măsuri de atenuare, precum şi beneficiile politice şi operaţionale ale desfăşurării unor instruiri” pe pământul ucrainean, se arată în documentul de 34 de pagini. Kievul a cerut UE să-şi antreneze soldaţii acasă, ca parte a misiunii europene de antrenament, care a pregătit până acum 60.000 de soldaţi ucraineni. Însă între cei 27 de membri UE există poziţii conflictuale pe această temă şi acelaşi document subliniază că decizia ar fi percepută ca „provocatoare”.

Moscova interzice intrarea a 92 de americani, inclusiv unor jurnalişti de la marile ziare

Rusia a decis să interzică intrarea în ţară a 92 de cetăţeni americani, inclusiv unor jurnalişti de la Wall Street Journal, Washington Post şi New York Times, Tass relatează acest lucru, citând Ministerul de Externe de la Moscova. Guvernul rus prezintă măsura ca un „răspuns” la ceea ce defineşte drept „linia rusofobă urmată de administraţia Biden”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici