LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 211. Medvedev, declaraţii virulente despre folosirea armelor nucleare strategice / Putin n-a glumit, ordonă mai multă carne de tun prin mobilizarea militară / Bombardamente în Doneţk: mai mulţi morţi / 215 prizonieri ucraineni şi străini „eroi”, eliberaţi / Mulţi dintre ei au fost torturaţi / Turcia condamnă referendumurile anunţate în Ucraina

  • Ruşii se tem că Putin o să-i ia cu forţa în armată şi au reacţionat civic.
  • Cursele aeriene din Moscova către ţările care încă mai acceptă ceţăţeni ruşi nu mai sunt disponibile.
  • De asemenea, graniţa terestră a Rusiei cu Finlanda a fost luată cu asalt de oameni disperaţi.
  • Conflictul din Ucraina a ajuns, joi, la ziua cu numărul 211.
Urmărește
21411 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 211. Medvedev, declaraţii virulente despre folosirea armelor nucleare strategice / Putin n-a glumit, ordonă mai multă carne de tun prin mobilizarea militară / Bombardamente în Doneţk: mai mulţi morţi / 215 prizonieri ucraineni şi străini „eroi”, eliberaţi / Mulţi dintre ei au fost torturaţi / Turcia condamnă referendumurile anunţate în Ucraina

Medic militar ucrainean şi cetăţeanul britanic Aidan Aslin, eliberaţi joi din captivitatea ruşilor

UPDATE 22:00 Kiev: Mulţi torturaţi printre prizonierii ucraineni eliberaţi

Potrivit autorităţilor de la Kiev, „mulţi” dintre cei 215 prizonieri de război ucraineni eliberaţi în schimbul din ultimele ore cu Rusia au fost „torturaţi” în timpul captivităţii lor.

UPDATE 21:30 Borrell: moral şi politic, Rusia a pierdut deja

„Moral şi politic, Rusia a pierdut deja războiul şi îl pierde tot mai mult şi pe câmpul de luptă. Ucraina va învinge, iar Rusia trebuie să-şi oprească imediat invazia”, a declarat de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al UE, Josep Borrell, în Consiliul de Securitate al ONU. Moscova „încearcă să intimideze Ucraina şi toate ţările care o susţin, dar va eşua. Dar câţi vor muri chiar înainte ca Putin să decidă să-şi reducă la tăcere armele?”, a adăugat el. Borrell a reiterat, de asemenea, că referendumurile „nu vor fi niciodată recunoscute”.

UPDATE 21:00 Von der Leyen: Crăpături în prietenia dintre China şi Rusia

„La începutul acestui an, Rusia şi China au declarat „o prietenie nelimitată”. Şi, în ciuda faptului că au apărut crăpături în ultimele zile, ambele continuă să indice o viziune fundamental diferită asupra viitorului. Cred că trebuie să luăm această provocare în serios”, sunt cuvintele preşedintelei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Universitatea Princeton.

UPDATE 20:00 Erdogan: voi vorbi în curând cu Putin şi cu Zelenski

„Turcia a sprijinit întotdeauna şi continuă să susţină integritatea teritorială, suveranitatea şi unitatea politică a Ucrainei, inclusiv a Crimeei. În curând voi vorbi atât cu Putin, cât şi cu Zelenski”, declară preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care s-a întâlnit cu jurnalişti la centrul cultural turc din New York, unde este pentru Adunarea Generală a Naţiunilor Umite. 

UPDATE 19:00 China: nu vom pune combustibil pe foc

Situaţia din Ucraina „arată o tendinţă în expansiune şi pe termen lung, cu efecte negative de contagiune din ce în ce mai grave pe care partea chineză nu vrea să le vadă: priorităţile sunt încetarea focului şi încheierea războiului”. Întâlnindu-se cu omologul său polonez, Zbigniew Rau, în marja Adunării ONU de la New York, ministrul de externe Wang Yi a spus: „China nu va rămâne pe loc sau nu va adăuga combustibil peste incendiu, continuând să-şi joace rolul în felul ei. În acelaşi timp - se arată într-o notă de la Beijing - sprijinim UE şi principalele ţări europene să continue să medieze şi să depună toate eforturile pentru pace”.

UPDATE 18:00 Berlinul, gata să primească dezertori ruşi

Germania este pregătită să primească dezertori din armata rusă „ameninţată cu represiunea”, a declarat de ministrul german de interne, Nancy Faeser, într-un interviu acordat Faz. „Cei care se opun cu curaj lui Putin şi, prin urmare, se pun în pericol, pot cere azil politic din Germania”. Într-un tweet, ministrul Justiţiei Marco a mai declarat că ruşii care fug din ţara lor sunt „bineveniţi”.

UPDATE 17:40 Erdogan: „Schimbul de prizonieri este un pas important către sfârşitul războiului

„Schimbul de prizonieri între Rusia şi Ucraina sub medierea Turciei a fost un pas important către sfârşitul războiului”, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru agenţia de presă Anadolu, într-o întâlnire de presă la New York.

UPDATE 17:30 Macron: Rusia a trecut încă un pas în escaladare, aşa că se izolează diplomatic

Rusia, cu cele mai recente ameninţări din partea preşedintelui său, „a depăşit încă un pas în escaladare”, a declarat preşedintele francez, Emmanuel Macron, intervievat de BFM-TV, în avionul care îl duce înapoi la Paris după Adunarea Generală a ONU de la New York. Vorbind despre folosirea rezerviştilor şi ameninţarea cu folosirea armei nucleare, Macron a spus că „este clar şantaj şi la fel de clar că are acele arme. Riscurile există. Dar este şi un instrument de presiune. Există o contraofensivă dinspre sud şi nord care a destabilizat frontul rusesc. De asemenea, este clar că situaţia economică a Rusiei este mai complexă decât se susţine, o rublă nemaifiind convertibilă, lanţurile valorice prăbuşindu-se din cauza părăsirii companiilor din teritoriu, partenerii care nu ajută aşa cum se aştepta. Şi, mai mult, Rusia se izolează pe plan diplomatic”. Macron a reiterat linia Franţei: „Nu suntem în război cu Rusia, dar trebuie să ajutăm Ucraina şi să convingem alte ţări să ne urmeze pentru a creşte presiunea asupra Rusiei”.

UPDATE 17:10 Kremlinul neagă varianta mobilizării unui milion de oameni

Kremlinul neagă că „mobilizarea parţială” decretată de preşedintele rus Vladimir Putin ar putea afecta până la un milion de rezervişti. „Este o minciună”, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, comentând ştirea difuzată de oponenţii ruşi despre conţinutul punctului al 7-lea din decret. Potrivit Novaya Gazeta, acest punct, care nu a fost făcut public, este de aşteptat să mobilizeze până la un milion de oameni care pot fi înrolaţi.

UPDATE 17:00 Putin plănuieşte să mobilizeze mai mult de 300.000 de ruşi, varianta enunţată iniţial de ministrul Şoigu - Novaya Gazeta

UPDATE 16:30 Orban: Revocaţi sancţiunile UE până la sfârşitul anului

Ridicaţi sancţiunile impuse de UE împotriva Rusiei până la sfârşitul acestui an, este apelul lansat de premierul ungar Viktor Orban la o şedinţă a partidul său, Fidesz. Potrivit premierului, Bruxelles-ul a „impus” sancţiuni Europei, transformând un conflict local într-un „război economic mondial”. Orban le-a cerut apoi membrilor partidului său „să facă tot posibilul pentru ca UE să retragă sancţiunile (împotriva Rusiei) până la sfârşitul anului”.

UDPATE 16:10 Prizonierul Azov eliberat sărută pământul ucrainean

Îmbrăţişări şi mulţumiri pentru întoarcerea din captivitate din partea apărătorilor din Mariupol, eliberaţi în schimbul de prizonieri cu Moscova. Se îmbrăţişează, îi ajută pe răniţi, iar unul dintre militari sărută pământul, se vede într-un videoclip publicat de biroul de coordonare a întoarcerii militarilor pe teritoriul Ucrainei: „Într-adevăr, cel mai bun pământ din lume”, a spus un soldat. 

UPDATE 16:00 În ordinul prezidenţial al lui Putin, mobilizarea nu mai este „parţială”

Textul ordinului prezidenţial cu care Putin ordonă mobilizarea este diferit de discursul televizat al lui Putin, în care a vorbit despre „mobilizarea parţială”. Corespondentul New Yorker de la Moscova, Joshua Yaffa, subliniază: „Textul ordinului prezidenţial al lui Putin diferă de discursul său televizat. În cea din urmă, a subliniat mobilizarea „parţială”, dar prima nu spune nimic despre asta: Ministerul Apărării are licenţa de a înrola practic pe oricine. Cazul este larg răspândit la Moscova şi explică fuga mare a tuturor bărbaţilor de vârsta pentru a fi recrutaţi”. Corespondentul Guardian Andrew Roth observă: „Şoigu a spus ieri că recrutează 300.000 de oameni, dar numărul real este confidenţial şi, conform rapoartelor din regiuni, se pare că ar putea fi mai mulţi”.

UPDATE 15:40 Filoruşi: oligarhul Medvedciuk, eliberat din captivitate

Oligarhul ucrainean pro-rus Viktor Medvedciuk a fost eliberat din Ucraina. Acest lucru a fost confirmat lui Tass de Denis Puşilin, liderul auto-proclamatei Republici pro-ruse Doneţk.

UPDATE 15:30 Kremlinul: Mobilizare se face pentru că acum confruntarea este cu blocul NATO

Decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a apela la mobilizarea parţială „se datorează faptului că Rusia se confruntă acum de fapt cu o blocada NATO cu toate capacităţile sale logistice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „În discursul său de ieri, preşedintele a făcut o descriere clară şi a explicat motivele acestei decizii”, a adăugat el.

UPDATE 15:20 Zelensky: 5 lideri Azov în Turcia până la sfârşitul războiului

Ucraina a adus înapoi 215 de eroi care au fost prizonieri ai ruşilor. „Apreciem foarte mult contribuţiile tuturor celor implicaţi în salvarea apărătorilor şi nu vom uita niciodată asta. Mulţumiri preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, pentru conducerea acestui proces. Am convenit ca cei cinci comandanţi Azov eliberaţi să rămână în Turcia până la sfârşitul războiului şi să-şi poată vedea familiile”, a anunţat pe Telegram preşedintele ucrainean, cu referire la schimbul de prizonieri care a avut loc cu Rusia, în care Kievul a recuperat 215 persoane şi a trimis în schimb înapoi 55 de luptători ruşi, printre care şi pe politicianul ucrainean pro-rus Viktor Medvedciuk, care se confruntă cu acuzaţii de trădare.

UPDATE 15:00 UE plafonează preţul petrolului

De mâine, Comisia Europeană va prezenta statelor, în discuţii informale, primele propuneri pentru noile sancţiuni împotriva Rusiei. Pe masă va fi un plafon al preţului petrolului rusesc, în conformitate cu decizia luată de G7, precum şi noi măsuri restrictive pentru exportul de tehnologii, nu numai pentru dublă utilizare (civilă şi militară), ci şi pentru uz exclusiv civil.

Rusia a anunţat că va stopa gazul său în totalitate, dacă preţul va fi plafonat.

În plus, persoane noi vor fi adăugate pe lista neagră europeană. De asemenea, vor fi făcute ajustări pentru a închide „lacunele” găsite până acum în pachetele anterioare. Comisia va lansa în weekend întâlniri bilaterale cu statele membre şi va prezenta oficial noul pachet la începutul săptămânii viitoare.

Pachetul va fi apoi discutat de ambasadori la reuniunea Coreper din 28 septembrie. Cel mai mare obstacol ar putea fi reprezentat de Ungaria, care a anunţat deja că este puţin probabil să aprobe noi sancţiuni în sectorul energetic.

UPDATE 14:59 Bilanţul bombardamentului asupra pieţei acoperite din Doneţk: 6 morţi şi 6 răniţi, anunţă primarul oraşului

UPDATE 14:30 Vladimir Putin: „Să faci parte din civilizaţia diversă a Rusiei este o fericire”. Preşedintele rus spune că ţara va lupta pentru independenţa şi viitorul său măreţ 

În timp ce îşi obligă proprii cetăţeni să se înroleze ca soldaţi în războiul din Ucraina, preşedintele rus vorbeşte despre „viitorul strălucit al noilor generaţii”. 

Rusia va continua să îşi apere libertatea şi independenţa, cultura şi tradiţiile de dragul generaţiilor viitoare şi al unui viitor măreţ, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin miercuri seara, la festivităţile prilejuite de împlinirea a 1.160 de ani de la crearea statului rus.
 
„Vom lupta pentru Patria noastră, pentru Patria noastră, singura pe care o avem, pentru libertatea, independenţa şi suveranitatea noastră, pentru cultura şi tradiţiile noastre. Le vom apăra şi le vom proteja în numele strămoşilor noştri şi al urmaşilor noştri, de dragul Rusiei, al marii sale istorii şi al marelui său viitor", a spus şeful rus.
 
Acesta mai spune că „a face parte din civilizaţia rusă diversă este o fericire”, dar este şi o responsabilitate şi o datorie. „Civilizaţia noastră este originală, are propriul său drum şi nu există nici un gram de fanfaronadă şi un sentiment de superioritate în legătură cu acest lucru. Această civilizaţie este a noastră - asta este ceea ce este cel mai important pentru noi”.
 
În contradicţie cu discursul „paşnic”, Putin a ordonat mobilizarea militară a rezerviştilor ruşi. Mii de bărbaţi stau la cozi pentru a se înrola. Mulţi au fugit din ţară încă de miercuri dimineaţa, după discursul preşedintelui. 
 

UPDATE 14:20 Rusia are agenţi în sectorul de apărare al Ucrainei care transmit informaţii - oficial ucrainean 

"Nu putem subestima inamicul", a declarat Fedir Venislavskyi în cadrul unui briefing. "Principala lor direcţie de informaţii are, din păcate, mulţi agenţi, inclusiv în sectorul nostru de apărare. Cred că ei înţeleg parţial următorii paşi ai forţelor noastre armate pe care îi vom vedea în viitorul apropiat". 
 

UPDATE 14:10 Trei soldaţi au fost ucişi după o explozie în Melitopol, sud-estul Ucrainei 

 

Melitopol a fost unul dintre primele oraşe care au căzut în mâinile Rusiei după ce Moscova a invadat Ucraina, în februarie. Acesta se află în regiunea Zaporijjea, una dintre cele 4 în care va avea loc un referendum privind aderarea la Rusia.
 
Oficialii ucraineni şi cei instalaţi de Rusia se acuză reciproc pentru explozie. 
 
 

UPDATE 14:00 Comisia Europeană discută cu ţările UE problema eliberării de vize pentru cetăţenii ruşi din motive umanitare, după ce a fost anunţată mobilizarea parţială 

UPDATE 13:30 Medvedev, declaraţii virulente despre folosirea armelor nucleare strategice 

Dmitri Medvedev: Orice armament din arsenalul Moscovei, inclusiv arme nucleare strategice, ar putea fi folosit pentru a apăra noile teritorii 
 

UPDATE 13:10 Putin n-a glumit, ordonă mai multă carne de tun în războiul cu Ucraina. Mii de bărbaţi, mobilizaţi în mai multe regiuni din Rusia 

Apar imagini de la mobilizarea militară. În mai multe oraşe, bărbaţii care n-au fugit din ţară stau la cozi interminabile pentru a fi înrolaţi. 

UPDATE 12:54 FOTO  Zelenski anunţă eliberarea a peste 200 de prizonieri ucraineni şi străini „eroi” din captivitatea ruşilor 

Soldaţi, poliţişti, medici, puşcaşi marini. 215 persoane au fost eliberate joi, în cadrul unui schimb de prizonieri cu Rusia. 
 
Medicul militar ucrainean Kateryna "Ptashka" Polishchuk a fost eliberată astăzi din captivitatea rusă în timpul unui schimb de prizonieri în regiunea Cernihiv. Şi cetăţeanul britanic Aidan Aslin, condamnat la moarte de către ruşii din Doneţk, a fost de asemenea eliberat.
 
„Am scos 215 de persoane din captivitatea ruşilor: 188 de apărători din Azovstal şi Mariupol, 108 luptători Azov, gărzi naţionale, puşcaşi marini, poliţişti de frontieră, poliţişti, angajaţi ai apărării teritoriale, angajaţi ai Serviciului de Securitate. Acum ei sunt în siguranţă. Ne amintim de toţi şi încercăm să îi salvăm pe toţi”, a scris Zelenski pe pagina sa de Twitter, joi la amiază.
 
„În conformitate cu acordurile noastre cu Erdogan (preşedintele Turciei n.red.), cei cinci comandanţi Azov eliberaţi vor avea condiţii confortabile în Turcia până la sfârşitul războiului. Aceştia îşi vor putea vedea familiile. Îi mulţumesc sincer preşedintelui Erdogan pentru rolul său de lider în eliberarea poporului nostru”, a mai scris preşedintele Ucrainei.
 
„Ucraina a eliberat 10 cetăţeni străini din captivitatea rusă, în semn de recunoştinţă pentru ajutorul acordat statului nostru: cinci cetăţeni din Marea Britanie, doi cetăţeni din SUa, cetăţeni din Maroc, Suedia şi Croaţia. Ei se vor întoarce acasă cu ajutorul medierii din partea Arabiei Saudite. Sunt cu adevărat recunoscător tuturor celor care au contribuit la asta!”, a mai declarat Zelenski. 
 

UPDATE 12:00 Cea mai populară pisică din Ucraina, fugită din calea bombelor, a revenit în ţară 

Cel mai popular motan din Ucraina, Stepan, fugit în urmă cu câteva luni din calea bombelor, a revenit din Franţa în Ucraina, alături de „iubită”, şi continuă strângerea de fonduri. 
 

UPDATE 10:00 Turcia condamnă referendumurile anunţate de Putin în Ucraina 

 
Turcia a condamnat miercuri seară planurile „ilegitime” ale Rusiei de a organiza referendumuri de anexare în patru regiuni din Ucraina controlate de Moscova.
 
„Astfel de realizări ilegitime de facto nu vor fi recunoscute de comunitatea internaţională”, a declarat Ministerul turc de Externe într-un comunicat. 
 

Condiţiile de pace cerute de Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a respins mişcările ruseşti de escaladare a războiului, afirmând că forţele ţării sale vor continua contraofensiva, fără a da Rusiei spaţiu de manevră pentru a se mobiliza şi a se instala pe teritoriul ucrainean.

"Putem readuce steagul ucrainean pe întregul nostru teritoriu. Putem face acest lucru cu forţa armelor, dar avem nevoie de timp", a declarat Zelenski într-o intervenţie înregistrată miercuri la Adunarea Generală a ONU, pe care Rusia a încercat să o oprească.

Zelenski a prezentat ceea ce a spus că sunt cinci condiţii pentru pace. Printre acestea se numără pedepsirea agresiunii ruseşti, restabilirea securităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi garanţii de securitate.

"A fost comisă o crimă împotriva Ucrainei şi cerem o pedeapsă corectă", a declarat Zelenski în faţa organismului ONU.

"Ar trebui creat un tribunal special pentru a pedepsi Rusia pentru agresiunea împotriva statului nostru... Rusia ar trebui să plătească pentru acest război cu bunurile sale", a mai spus preşedintele ucrainean, îndemnând ONU să "elimine dreptul de veto" al Rusiei în calitate de membru al Consiliului de Securitate.

Von der Leyen: „Cea mai recentă mişcare a lui Putin necesită noi sancţiuni”

Ultima decizie a preşedintelui rus Vladimir Putin cere o nouă rundă de sancţiuni UE împotriva Moscovei, a afirmat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat într-un interviu pentru CNN.

„Preşedintele Putin îşi arată acum slăbiciunea, pentru că vedem că încearcă să mobilizeze personal mai puţin instruit, mai puţin experimentat, mai puţin motivat şi vrea să demareze referendumuri farsă pe pământul suveran al Ucrainei. Aşa că cred că acest lucru necesită din nou sancţiuni din partea noastră”, a spus von der Leyen.

Şefa Comisiei Europene susţine că măsurile restrictive aprobate până acum au efect, „chiar muşcă”. Întrebată de Christiane Amanpour despre retorica nucleară a preşedintelui rus, von der Leyen a răspuns: „Putin are arme nucleare, acesta este un fapt, dar nu vom ceda niciodată şantajului”.

Schimb de prizonieri: marocan condamnat la moarte în Doneţk eliberat

Cetăţeanul marocan eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina mediat de Arabia Saudită este Brahim Saadoun, condamnat la moarte în iunie anul trecut de o instanţă a „republicii populare” pro-ruse Doneţk sub acuzaţia de a fi mercenar străin în solda  Kievului. Sora Imane a declarat pentru CNN că familia ei nu a fost contactată nici de autorităţile marocane, nici de autorităţile saudite, dar şi-a recunoscut fratele în fotografiile şi videoclipurile difuzate de agenţia de presă saudită, la sosirea în Riad.

Ovd-Info: peste 1300 de arestări pentru proteste împotriva mobilizării parţiale

„În 21 septembrie 2022, ora 22:42 (ora locală, n.red.), peste 1311 persoane au fost deja arestate în 38 de oraşe”, se arată pe site-ul ONG-ului Ovd-Info.

Ruşii au ieşit pe străză în zeci de oraşe din ţară, scandând „Putin în tranşee”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici