- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul din Ucraina, ziua 975. Zelenski a refuzat o întâlnire cu secretarul general al ONU, după vizita acestuia în Rusia / Putin aruncă bomba: acceptase pacea propusă de Ucraina prin intermediul Turciei / Când ar urma să fie aruncaţi în luptă militarii nord-coreeni înrolaţi de Rusia
- Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit joi cu secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, în marja summitului BRICS de la Kazan, Rusia, pentru discuţii, primele din aprilie 2022, dedicate Ucrainei.
- Zelenski a refuzat să-l primească pe şeful ONU la Kiev, din cauza vizitei lui Guterres în Rusia.
- Germania: trupele de la Phenian în Rusia, „o escaladare clară”.
Războiul din Ucraina, ziua 975. Putin se întâlneşte cu secretarul ONU Guterres: este prima dată de la începutul războiului
UPDATE Un mort şi mai mulţi răniţi în urma unui atac cu dronă asupra unui bloc din Kiev
O dronă rusească a lovit o clădire rezidenţială cu 25 de etaje din districtul Solomianskyi din Kiev, omorând o persoană, a raportat primarul Vitali Klitschko.
Potrivit Serviciului de urgenţă al Ucrainei, atacul a avariat mai multe apartamente de la etajele 17, 18 şi 19, iar 100 de persoane au fost evacuate din clădire. Echipaje de pompieri au fost trimise la locul atacului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
O alertă aeriană a sunat la Kiev şi în alte câteva regiuni ale Ucrainei în jurul orei locale 21.00, din cauza unui atac masiv cu drone ruseşti.
UPDATE Polonia nu va transfera Ucrainei armele sud-coreene achiziţionate recent
Preşedintele polonez Andrzej Duda a negat posibilitatea de a transfera Kievului sisteme de arme pe care Varşovia le-a achiziţionat din Coreea de Sud.
Legislaţia sud-coreeană interzice exportul de arme către zonele de conflict active, însă Seulul a sugerat că acest lucru s-ar putea schimba în contextul intensificării cooperării militare dintre Rusia şi Coreea de Nord.
Duda a declarat că a discutat cu Kievul despre posibilul transfer de arme sud-coreene, dar că răspunsul său către aliaţi a fost „fără echivoc”.
„Nu există niciun scenariu în care să predăm arme pe care le-am cumpărat recent pentru miliarde de zloţi din buzunarele contribuabililor noştri. Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”, a declarat Duda în timpul vizitei sale în Coreea de Sud.
Dacă Seulul acceptă să furnizeze arme Ucrainei, acestea nu vor proveni din stocul destinat Poloniei, a adăugat Duda.
UPDATE Rusia „nu intenţionează să facă nicio concesie”, afirmă Putin
Orice acord de pace pentru a pune capăt războiului dintre Rusia şi Ucraina trebuie să fie în favoarea Moscovei, a declarat Vladimir Putin într-un interviu acordat presei de stat.
Înaintea primului summit de pace din Ucraina, care a avut loc în iunie, Putin a prezentat condiţiile pentru negocieri, care includeau predarea de către Kiev a celor patru regiuni revendicate ilegal de Moscova în septembrie 2022. De atunci, Rusia a declarat că nu se va angaja în discuţii atât timp cât forţele ucrainene rămân în regiunea Kursk.
„Orice rezultat trebuie să fie în favoarea Rusiei, o spun direct, fără nicio jenă, şi trebuie să se bazeze pe realităţile de pe câmpul de luptă. Şi, fără nicio îndoială, nu vom face nicio concesie aici; nu vor exista schimburi”, a spus Putin.
La începutul invaziei pe scară largă, Ucraina şi Rusia au purtat discuţii la Istanbul în martie 2022, dar negocierile au fost în cele din urmă abandonate.
În comentariile la summitul pentru pace al Ucrainei din luna iunie a acestui an, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că discuţiile de la Istanbul au eşuat din cauza „ultimatumurilor” părţii ruse.
UPDATE Zelenski a refuzat să-l primească pe şeful ONU la Kiev, din cauza vizitei lui Guterres în Rusia
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat să-l primească pe secretarul general al ONU la Kiev, din cauza vizitei lui António Guterres la Kazan, în Rusia, pentru summitul BRICS, a declarat vineri un înalt responsabil al preşedinţiei ucrainene, citat de AFP.
„După vizita la Kazan, el (n.r. Guterres) a vrut să vină în Ucraina, dar preşedintele nu a confirmat vizita sa, din cauza umilinţei” aduse dreptului internaţional la Kazan, a declarat oficialul, vorbind sub protecţia anonimatului.
Antonio Guterres a călătorit joi în Rusia pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin în contextul summitului BRICS, la care au participat liderii Indiei şi Chinei.
UPDATE Vilnius: În Ucraina pierdem, acum avem nevoie de trupe
„Nu-mi place să spun asta, dar pierdem războiul din Ucraina”, a declarat ministrul de Externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, în cadrul unui interviu acordat ANSA în care şi-a exprimat „îngrijorarea puternică” cu privire la ipoteza conform căreia soldaţii nord-coreeni ar putea lua parte la conflict, trecând astfel „linia roşie”. „Dacă este cazul, trebuie să luăm ideea Franţei de a trimite trupe, într-un scop sau altul”, argumentează el. „Nu vorbesc de o intervenţie NATO, ci de Paris cu alţi aliaţi”, declară el, adăugând că nici ipoteza trimiterii „brigăzilor private de luptă” nu trebuie abandonată. „Se poate întâmpla”, spune el.
UPDATE Germania: trupele de la Phenian în Rusia, „o escaladare clară”
Trimiterea de către Rusia a trupelor nord-coreene în Ucraina ar fi o „escaladare clară”. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului german de Externe, Kathrin Deschauer, a declarat acest lucru la o conferinţă de presă la Berlin, după ce preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Moscova ar putea trimite soldaţi trimişi de Phenian în luptă în acest weekend. „Facem apel la partea nord-coreeană să nu contribuie la acest lucru şi să se abţină de la a face ceva în această direcţie”, a spus el.
UPDATE Banca Centrală a Rusiei ridică rata de actualizare la 21%
Banca Centrală Rusă a majorat rata de actualizare de la 19% la 21%. Agenţiile ruse de presă transmit informaţia.
UPDATE Putin: Ucraina a propus negocieri, apoi s-a gândit mai bine. Noi acceptasem
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că, luna trecută, Turcia a transmis Rusiei o propunere de negociere din partea Ucrainei pe care Moscova a „acceptat-o”, dar Kievul a dat înapoi. Putin a făcut afirmaţia într-un interviu acordat televiziunii de stat Rossiya-1. Declaraţia lui Putin trebuie luată cu multe rezerve, având în vedere că Rusia practică propaganda şi intoxicările la nivel de politică de stat.
UPDATE Zelenski: Rusia va desfăşura trupe nord-coreene încă de duminică
„Conform informaţiilor de informaţii, Rusia va desfăşura trupe nord-coreene în luptă încă de duminică”. Acest lucru a declarat la X de către preşedintele ucrainean, Zelenski, care a cerut „presiuni concrete” din partea Occidentului asupra Moscovei şi Phenianului.
UPDATE Putin: Occidentul a devenit mai realist cu privire la Ucraina
Occidentul începe să evalueze mai „realist” conflictul din Ucraina, iar pentru aceasta este de „lăudat”. Preşedintele rus Vladimir Putin a spus acest lucru într-un interviu la televiziunea de stat, citat de Tass. „Ieri – a spus Putin – ei au spus că Rusia ar trebui să fie înfrântă strategic, dar astăzi retorica s-a schimbat. O vedem şi trebuie lăudaţi pentru asta, pentru faptul că încep să gândească şi să evalueze situaţia în mod realist”.
UPDATE Kiev: 36 de drone ruseşti doborâte din cele 63 lansate în timpul nopţii
Forţele de Apărare ucrainene au interceptat 36 de drone lansate de forţele ruse în cadrul unui atac nocturn. Ukrinform raportează acest lucru, citând un raport al Forţelor Aeriene Ucrainene pe Telegram. Începând cu ora 23.00 a zilei de 24 octombrie, armata rusă a atacat Ucraina cu 63 de drone de atac, inclusiv UAV-uri de tip Shahed şi alte drone neidentificate, lansate din direcţiile Orel, Kursk şi Primorsko-Akhtarsk. Atacul aerian a fost contracarat de apărarea aeriană ucraineană. Doborâri de drone au fost efectuate în mai multe regiuni, inclusiv în Odesa, Kiev, Mikolaiv, Dnipropetrovsk, Viniţia, Kirovohrad, Jitomir, Hmelnitski, Cherkasi, Lvov, Rivne şi Poltava, majoritatea fiind interceptate în Odesa şi în Kiev. Anterior, Ukrinform anunţase că 15 drone au fost interceptate.
UPDATE Front însângerat
UPDATE Putin: unităţi ucrainene înconjurate în regiunea Kursk
UPDATE Guterres cere „o pace justă”, Putin i-a taie scur: „Numai pe baza situaţiei de pe teren din Ucraina”
În Ucraina este nevoie de „o pace justă”, respectând „Carta Naţiunilor Unite” şi „dreptul internaţional”. Apelul a fost lansat direct de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, către Vladimir Putin, aşezat în faţa lui, la masa extinsă a summit-ului Brics de la Kazan. Dar preşedintele rus, la finalul lucrărilor, a anunţat în faţa presei că Moscova va lua în considerare doar propuneri de negociere care să recunoască „situaţia reală de pe teren”. Adică controlul rusesc asupra teritoriilor cucerite.
UPDATE Vampire a lovit nemilos în duşmani
UPDATE Ucraina n-are loc în NATO, deocamdată
UPDATE Guterres îi repetă lui Putin că invazia ucraineană încalcă Carta ONU
În cadrul întâlnirii cu preşedintele rus Vladimir Putin, avută în marja summitului Brics, secretarul general al ONU Antonio Guterres şi-a reiterat poziţia potrivit căreia „invazia rusă a Ucrainei încalcă Carta Naţiunilor Unite şi dreptul internaţional”, dar şi sprijinul internaţional al organizaţieipentru pace. Potrivit notei unui purtător de cuvânt, Guterres şi-a exprimat convingerea că „stabilirea libertăţii de navigaţie în Marea Neagră este de o importanţă fundamentală pentru Ucraina, Rusia şi pentru securitatea alimentară şi energetică globală”. Secretarul general „sprijină pe deplin continuarea negocierilor pe această chestiune şi îşi exprimă aprecierea profundă pentru munca depusă de Turcia”. Situaţia din Orientul Mijlociu a fost, de asemenea, în centrul reuniunii, în special nevoia absolută de încetare a focului în Gaza şi Liban, precum şi pentru evitarea unei escalade regionale ulterioare.
UPDATE Iulia îl acuză pe Guterres că a dat mâna cu un „ucigaş”
Soţia fostului opozant rus Alexei Navalnîi, Iulia Navalnaia, l-a criticat pe secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, pentru că s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin, etichetându-l pe şeful Kremlinului drept „ucigaş”. „Este al treilea an de război şi secretarul general al ONU dă mâna unui ucigaş”, a spus Navalnaia pe platforma X, postând o fotografie cu Putin salutându-l pe Guterres.
UPDATE Kiev: atac rusesc în regiunea Harkov, fără victime
Trupele ruse au atacat satul Cherkaska Lozova din regiunea Harkov. Acest lucru a fost declarat de Oleh Siniehubov, şeful administraţiei militare a Oblastului Harkov, potrivit presei de la Kiev. „La ora 21.11, ocupanţii au lovit satul Cherkaska Lozova din districtul Harkov. În urma atacului, o zonă cu iarbă a luat foc”, a spus Siniehubov. Nu au fost raportate victime.
UPDATE Bosnia: serviciile de informaţii confirmă prezenţa suspectă a unor ruşi în ţara lor
În Bosnia-Herţegovina, surse de informaţii au confirmat pentru agenţia ANSA prezenţa în ţară a unor persoane suspecte din Federaţia Rusă, cu scopul de a pregăti cetăţeni ai Republicii Moldova, negându-se, totuşi, informaţiile vehiculate în unele surse mass-media din Saraievo cu privire la existenţa unor tabere de antrenament. Totul în contextul alegerilor prezidenţiale de la Chişinău.
„Cetăţeni suspecţi din Est şi din Federaţia Rusă au rămas în ţară, dar nu există nicio confirmare a existenţei unor tabere de diferite feluri. Se stabilesc motivele şederii acestora în Bosnia-Herţegovina", a declarat pentru ANSA Ilija Cvitanovic, membru al comisiei mixte de supraveghere a activităţii Agenţiei de Informaţii şi Securitate din Bosnia şi Herţegovina.
Pe această temă a vorbit şi ministrul de Externe, Elvedin Konakovic, care a confirmat prezenţa în ţară a responsabililor de pregătire a echipelor moldoveneşti, fără a menţiona însă existenţa unor tabere specifice.
A adăugat că el crede că toate acestea s-au întâmplat în Republica Srpska, entitatea cu majoritate sârbă din Bosnia-Herţegovina.
Konakovic este un musulman bosniac, predominant în Federaţia Croat-Musulmană. cealaltă entitate a ţării balcanice. „E drept, au fost oameni care au ajuns pe cheltuiala Federaţiei Ruse care au pregătit echipe moldoveneşti. Nu am dovezi precise cu privire la o eventuală formă de pregătire militară, dar ar fi fost un curs de pregătire privind organizarea protestelor", a spus Konakovic, potrivit căruia acest lucru confirmă „influenţa negativă a Rusiei în inima Europei”.
Potrivit unor informaţii din Saraievo, un grup de şapte cetăţeni ruşi au fost angajaţi în pregătirea „teoretică” a moldovenilor în apropiere de Bania Luka, capitala Republicii Srpska. Au fost menţionate câteva nume - Andriej Beker, Serghiei Moskvin, Serghiei Solovic, Vladimir Vildiaev, Aleksandr Volkhonski, Danila Russu, Gheorghi Bubnov - care din iunie până în octombrie a acestui an ar fi călătorit periodic în Bosnia-Herţegovina, fără să rămână vreodată mai mult de 7 zile.
Ei ar fi ajuns prin Serbia sau Saraievo, cu presupusul sprijin al autorităţilor din Republica Srpska. Andriei Beker – conform unori informaţii neconfirmate – ar fi membru al grupări Wagner.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO