Reacţia grupului Damen, după ce Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia în dosarul corvetelor

Grupul olandez Damen anunţă, după ce Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia companiei în dosarul corvetelor, că decizia are părţi pe care se va baza în faza de apel. „Indiferent de decizia finală, Damen rămâne în România”, adaufă compania.

Urmărește
239 afișări
Imaginea articolului Reacţia grupului Damen, după ce Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia în dosarul corvetelor

Reacţia Damen după ce Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia în dosarul corvetelor

Reprezentanţii grupului au precizat că s-a constatat că „hotărârea în sine are anumite puncte de vedere fundamentale şi favorabile”, pe care se vor baza în faza de apel.

„Acesta este un caz uriaş şi extrem de complex. Din cauza naturii urgente a litigiilor în licitaţiile publice, judecătorul a fost nevoit să examineze mai mult de un an şi jumătate de procedură în câteva audieri. O astfel de presiune de timp nu ajută cu siguranţă la dezbaterea legalităţii unei achiziţii militare de mai multe miliarde, în care accesul la informaţii, timpul de revizuire şi analiza amănunţită ar fi în mod normal primordiale. Cu toate acestea, această etapă a primei instanţe a arătat că există o mulţime de lucruri rămase a fi examinate şi încă neclarificate, iar etapa de apel se va dovedi a fi un forum excelent pentru abordarea acestora”, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Grupului Damen.

Aceştia au mai precizat că vor rămâne în România, indiferent de decizia finală luată în acest proces.

„Damen rămâne ferm în asigurarea respectării legii şi a principiilor generale privind achiziţiile publice. Indiferent de decizia finală, Damen rămâne în România. În ciuda procesului, Damen a continuat să construiască nave în Mangalia şi Galaţi, la timp şi la standarde globale, şi va continua să facă acest lucru în continuare”, mai arată sursele citate.

Tribunalul Bucureşti a respins, luni, contestaţia depusă de grupul olandez Damen, după ce MApN a anunţat că oferta câştigătoare a contractului de achiziţie a celor 4 corvete mulltifuncţionale a fost cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Santierul Naval Constanţa. Decizia nu e definitivă.

"Respinge excepţia inadmisibilităţii excepţiei de nelegalitate a Deciziei de numire a membrilor comisiei de evaluare nr. A3/1356/22.02.2018. Admite excepţia inadmisibilităţii excepţiei de nelegalitate a Ordinelor de zi pe unitate nr. 29/13.02.2018 şi nr. 36/22.02.2018. Respinge excepţia de nelegalitate a Ordinelor de zi pe unitate nr. 29/13.02.2018 şi nr. 36/22.02.2018, ca inadmisibilă. Respinge excepţia tardivităţii capetelor de cerere nr. 2 – 2.4 şi nr. 3 din acţiune. Respinge excepţia de nelegalitate a Deciziei de numire a membrilor comisiei de evaluare nr. A3/1356/22.02.2018, ca neîntemeiată. Respinge acţiunea ca neîntemeiată", se arată în minuta deciziei magistraţilor Tribunalului Bucureşti, conform portalului instanţelor.

Hotărârea magistraţilor poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Tribunalul Bucuresti - Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal.

Pe 9 iulie 2019, Damen anunţa că a înaintat o plângere la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) luând în considerare un litigiu iniţiat anterior de Fincantieri, şi că a sesizat Curtea de Apel Bucureşti pentru multiple nereguli care au afectat rezultatul Programului de înzestrare „Corvetă multifuncţională”. Compania informa, la vremea respectivă, că decizia vine ca urmare a faptului că toate părţile implicate în licitaţie, inclusiv autoritatea contractantă, au ridicat multiple aspecte de legalitate şi de încălcare a confidenţialităţii, unele dintre ele fiind invocate ca temei pentru suspendarea procedurii în trecut, chiar de către Ministerul ApărăriinNaţionale.

În loc să fie suspendată licitaţia până la momentul la care ar fi fost încheiate toate anchetele privind modul în care s-a derulat programul de înzestrare, licitaţia ridică şi mai multe suspiciuni, incertitudini şi controverse care au impact asupra reputaţiei României şi asupra programelor de achiziţii publice atât în ţară cât şi în străinătate, arăta Damen. Compania susţinea că autorităţile nu au reuşit să clarifice definitiv aceste preocupări, ducând de asemenea la întrebări de natură etică cu privire la licitaţie.

Contestaţia a fost depusă după ce Ministerul Apărării a anunţat că oferta câştigătoare a contractului de achiziţie a corvetelor mulltifuncţionale a fost cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Santierul Naval Constanţa, iar în acelaşi contract este efectuată şi modernizarea fregatelor MApN.

Ministerul a primit oferte, în cadrul acestei licitaţii, din partea companiei olandeze Damen, a firmei italiene Fincantieri şi a Grupului Naval din Franţa.

Licitaţia a fost întârziată după ce procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale a fost suspendată în ianuarie de către Ministerul Apărării Naţionale după ce Şantierul Naval Constanţa a acţionat în instanţă Guvernul şi MApN, cerând anularea licitaţiei privind programul de înzestrare cu corvete multifuncţionale. Apoi Departamentul pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, pentru "suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici