Reacţii după eliminarea pensiilor speciale. UDMR: Legea este de faţadă, nu rezolvă problema în sine / Barna: Cu siguranţă va ajunge la CCR

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, marţi, în urma trecerii de Camera Deputaţilor a proiectului ce elimină pensiile speciale, că legea va ajunge la CCR, fiindcă există probleme privind constituţionalitatea, iar USR-ului nu i s-a permis să prezinte amendamente care să le rezolve.

Urmărește
2090 afișări
Imaginea articolului Reacţii după eliminarea pensiilor speciale. UDMR: Legea este de faţadă, nu rezolvă problema în sine / Barna: Cu siguranţă va ajunge la CCR

Reacţii după eliminarea pensiilor speciale | Barna: Cu siguranţă legea va ajunge la CCR / Ţînţ: CSM va intensifica demersurile interne şi externe pentru a fi menţinută pensia de serviciu

„Modalitatea în care s-a votat eliminarea pensiilor speciale lasă nişte semne de îndoială asupra eficienţei acestui demers. Ştie toată societatea din România că acest proiect în care PSD şi PNL s-au întrecut în a-şi aduce acuze cine le-a creat şi cine le-a susţinut are probleme de constituţionalitate. Am încercat să prezentăm nişte amendamente care ar fi eliminat în foarte mare măsură aceste probleme. Nici măcar nu ni s-a permis prezentarea acestor amendamente sub un artificiu de procedură, că n-am fi apucat să spunem în prima parte a şedinţei. Încă un abuz clasic pentru modalitatea în care înţelege PSD să conducă şedinţele Parlamentului”, a declarat preşedintele USR, Dan Barna, marţi, în urma votului, în Camera Deputaţilor, pentru eliminarea pensiilor speciale.

Barna consdieră că proiectul va ajunge, cu siguranţă, la Curtea Constituţională, iar USR are pregătit un pachet de legi pentru a elabora iniţiative constituţionale.

„Am votat acest proiect. Fără îndoială va ajunge la CCR. În situaţia în care aceasta va respinge proiectul de lege, există acest risc, avem pregătit un pachet de proiecte de lege prin care să venim cu iniţiative foarte clare prin care aceste pensii să poată fi şi în mod real, nu doar declarativ populist, eliminate”, a explicat acesta.

Deputatul USR Cristian Seidler a spus că „s-a dovedit nimicul din Parlamentul României”, când USR a propus amendamentul care să plafoneze pensiile magistraţilor.

„Vorbe goale şi fapte zero, asta e rezultatul a ceea ce s-a întâmplat în comisia de muncă şi mai apoi, în plenul Camerei. S-a vorbit mult despre pensiile speciale, mai mai era să verse câte un deputat o lacrimă în intenţia de a abroga pensiile speciale, dar când le-am pus în vedere că proiectul va intra în vigoare doar dacă votaţi acest amendament, la capitolul fapte iar s-a dovedit nimicul din Parlamentul României, fiindcă nici nu s-a supus la vot”, a argumentat el.

Seidler a mai zis că USR va insista, miercuri, în cadrul Birourilor Permanente reunite, în acest demers.

„Noi, cei de la USR, mâine, în BPR vom insista să avem proiectul care prevede abrogrea pensiilor speciale ale parlamentarilor şi mai apoi vom depune alte proiecte care fiecare luate în parte să fie adoptate şi să fie constituţionale, eliminând şansa ca legând diferite categorii de pensii speciale şi diverse decizii ale CCR să poată fi declarate neconstituţionale”, a specificat deputatul.

Deputatul USR Cristian Seidler a declarat, marţi, că abrogarea pensiilor speciale pentru magistraţi este un demers neconstituţional. El a adăugat pensiile magistraţilor ar trebui doar plafonate, nu eliminate, pentru că această măsură va duce la declarea legii ca fiind neconstitutţională.

Ţînţ: CSM va intensifica demersurile interne şi externe pentru a fi menţinută pensia de serviciu

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îşi va intensifica demersurile, atât în plan intern, cât şi extern, pentru că pensia de serviciu a magistraţilor să fie menţinută, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, preşedintele CSM, Nicoleta Ţînţ.

„Adoptarea legii privind eliminarea pensiei de serviciu pentru magistraţi afectează însăşi independenţa justiţiei. Subliniez cu fermitate faptul că pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu pentru magistraţi, aşa Cum din păcate a fost în mod eronat prezentat opiniei publice, ci este justificată în mod obiectiv de regimul sever al incompatibilităţilor şi interdicţiilor ce guvernează exercitarea acestei profesii, precum şi de importantă socială uriaşă a muncii judecătorilor şi procurorilor. Confruntat cu această situaţie de o gravitate fără precedent, Consiliul îşi va intensifica demersurile atât în plan intern, cât şi extern pentru că pensia de serviciu a magistraţilor să fie menţinută”, a declarat Ţînţ.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) se va întruni miercuri pentru a formula o sesizare ce va fi trimisă Curţii Constituţionale a României (CCR), cu privire la abrogarea legii pensiilor de serviciu, au precizat, surse judiciare, pentru MEDIAFAX.

„Preşedinte Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a luat masurile necesare pentru convocarea Secţiilor Unite in data de 29.01.2020 la ora 18:00”, anunţă oficialii ICCJ.

Pensiile speciale pentru mai multe categorii urmează să fie eliminate, după ce Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, decizional, un proiect de lege în acest sens. Printre categorii se numără parlamentari, magistraţi şi funcţionari publici cu statut special, excepţie făcând militarii şi poliţiştii.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 247 de voturi „pentru” şi 21 de abţineri.

Deputaţii au respins, în plenul de marţi, amendamentele lui Adrian Solomon adoptate în Comisia de muncă, prin care erau eliminate şi indemnizaţiile speciale pentru sportivii de performanţă şi artiştii. Propunerea de respingere a venit chiar din partea social-democratului.

Proiectul PNL are în vedere eliminarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii, printre care: deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

Indemnizaţiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor şi poliţiştilor.

Proiectul legislativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional, urmând să ajungă la preşedintele României pentru promulgare.

UDMR: Legea de eliminare a pensiilor speciale este una de faţadă, nu rezolvă problema în sine

UDMR consideră că proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale este una de faţadă, care nu rezolvă problema, deoarece rămân să fie cheltuite, în continuare, de către statul român, 8,65 miliarde de lei.

Purtătorul de cuvânt al UDMR, Hegedus Csilla, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că Uniunea a propus eliminarea totală a pensiilor speciale sau impozitarea acestora cu 90%.

„UDMR nu a votat legea privind eliminarea pensiilor speciale pentru că este o lege de faţadă, care nu rezolvă problema în sine. Noi am vrut eliminarea completă a acestor pensii speciale. În urma adoptării, marţi, a legii în Parlament, se elimină doar 12% din pensiile speciale, valoric, astfel că, din 9,7 miliarde de lei rămân în continuare de plătit de către statul român 8,65 de miliarde de lei. Suma economisită nu ajunge nici măcar pentru plata unei cincimi din alocaţiile pentru copii pe care Guvernul nu vrea să le majoreze. Proiectul nostru de lege prevedea eliminarea completă a tuturor pensiilor speciale sau impoziatrea acestora cu 90% iar deoarece aceste propuneri nu au fost luate în considerare, ne-am abţinut de la vot”, a spus Hegedus.

Potrivit acesteia, UDMR a votat pentru menţinerea indemizaţiilor speciale de care beneficiază artiştii, iar acestea au fost menţinute.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici