RECENSĂMÂNT 2011: Bucureştenii pot completa chestionarele semi-online. Care este procedura de recenzare
Persoanele din Bucureşti care nu au fost luate în evidenţă la recensământ pot opta pentru completarea chestionarelor semi-online, au declarat vineri reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică, în cadrul unei conferinţe de presă.
RECENSĂMÂNT 2011: Bucureştenii pot completa chestionarele semi-online. Care este procedura de recenzare (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Directorul de statistică demografică, Ştefan Trică, a prezentat vineri într-o conferinţă de presă procedura de completare a formularelor de către persoanele care nu sunt găsite uşor la domiciliu de către recenzori.
Metoda este valabilă doar pentru Bucureşti, a spus acesta.
Persoanele care aleg să facă recensământul online sunt obligate să trimită un email la primăria de care aparţin şi să-şi anunţe intenţia de a fi luate în evidenţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Persoana trebuie să acceseze pagina www.recensamantromania.ro la secţiunea Instrumentar, de unde pot fi descărcate formularele de recensământ. Formularele vor fi completate cu toate caracteristicile, documentele fiind postate pe site-ul recensământului, acolo unde sunt şi nomenclatoarele, instrucţiunile şi ghidurile de completare.
După completare, formulare pot fi transmise prin poştă, scanate şi transmise pe email sau depuse la Primărie.
În cazul în care formularele nu sunt completate integral, recenzorul poate reveni la gospodăria de unde au fost trimise pentru a solicita informaţii suplimentare.
După prezentarea acestei metode, Ştefan Trică a făcut o demonstraţie a modului de accesare a site-ului recensământului pentru cei care aleg metoda aurecenzării, întâmpinând unele probleme din cauza "traficului crescut".
Procedura de autorecenzare, publicată pe site-ul Recensământului populaţiei şi locuinţelor 2011:
Potrivit acestei proceduri, pentru realizarea autorecenzării, trebuie parcurşi mai mulţi paşi, respectiv, accesarea site-ului Recensământului populaţiei şi locuinţelor 2011 la adresa: www.recensamantromania.ro, secţiunea "Instrumentar" din meniul principal, accesarea şi citirea cu atenţie a "Procedurii pentru autorecenzare" pentru ca fiecare persoană să cunoască ce tipuri de formulare trebuie să completeze şi cum, descărcarea formularelor necesar a fi completate şi imprimarea acestora, completarea răspunsurilor pe formulare cu pix cu pastă albastră sau neagră.
Formularele completate integral pot fi transmise prin mai multe modalităţi:
-
formularele completate şi semnate olograf se pun în plic şi se expediază la sediul primăriei sectorului municipiului Bucureşti în raza căreia se află locuinţa ce reprezintă reşedinţa persoanei
-
pot fi scanate şi transmise prin e-mail la primărie la adresa specificată
-
pot fi transmise la primărie prin fax
Persoana care optează pentru una din aceste metode este obligată să transmită prin e-mail primăriei sectorului corespunzător al municipiului Bucureşti intenţia de folosire a uneia dintre metode pentru a putea fi luată în evidenţă în mod corespunzător şi să nu mai fie vizitată de recenzor, potrivit procedurii. În mailul transmis primăriei, persoana trebuie să menţioneze numele, prenumele, adresa poştală, adresă e-mail, numărul de telefon.
Formularele primite (prin oricare din cele trei metode) la primărie vor fi repartizate pe circumscripţii de recensământ pentru a ajunge în posesia recenzorului care răspunde de sectorul de recensământ în care este arondată clădirea/locuinţa pentru verificare, codificare şi semnare şi, apoi, cuprinderea în centralizatoare.
Procedura include şi instrucţiuni referitoare la completarea unor formulare.
-
Se completează un formular LC pentru locuinţa unde una sau mai multe gospodării îşi au reşedinţa (care poate sau nu să coincidă cu domiciliul) obişnuită în România. Nu contează faptul că locuinţa este la momentul critic al recensământului închiriată sau în proprietate.
-
Se completează câte un formular G - Gospodărie pentru fiecare gospodărie dintr-o locuinţă. În cadrul fiecărui formular G, la Lista persoanelor din gospodărie vor fi înregistrate toate persoanele prezente sau temporar absente (plecate de mai puţin de 12 luni sau cu intenţia de a fi plecate mai puţin de 12 luni) din gospodărie. Dacă în aceeaşi gospodărie sunt şi persoane plecate de cel puţin 12 luni sau cu intenţia de a sta într-o altă localitate din ţară sau din străinătate mai mult de 12 luni, acestea se vor înregistra pe formularul PPI - persoane plecate pentru o perioadă îndelungată.
-
Numărul persoanelor înregistrate pe formularul PPI se va regăsi în formularul G, la rubrica "Numărul persoanelor plecate pentru o perioadă îndelungată". Pe acest formular se vor înregistra toţi membrii gospodăriei prezenţi şi temporar absenţi şi legăturile de rudenie existente între aceştia. În cazul în care la momentul de referinţă al recensământului în locuinţă se aflau şi persoane venite în localitate pentru o perioadă mai mică de 12 luni, acestea se vor înregistra pe un formular TP - Persoane temporar prezente. Numărul persoanelor înregistrate pe formularul TP se va regăsi în formularul G, la rubrica Numărul persoanelor temporar prezente.
-
Înregistrarea persoanelor care compun o gospodărie se face pe formulare diferite, în funcţie de prezenţa sau absenţa acestora în gospodărie la momentul recensământului.
-
Se va completa câte un formular P pentru fiecare membru al gospodăriei prezent sau temporar absent (adică pentru toate persoanele înscrise în formularul G la Lista persoanelor din gospodărie. .
-
În Formularul TP - Persoane temporar prezente - se completează câte un rând pentru fiecare persoană temporar prezentă (venită pentru mai puţin de 12 luni) în localitatea în care se află gospodăria pentru care se face autoînregistrarea.
-
În Formularul PPI - persoane plecate pentru o perioadă îndelungată - se completează câte o coloană pentru fiecare persoană plecată pentru o perioadă de cel puţin 12 luni din gospodăria pentru care se face autoînregistrarea.
-
Se va completa câte un formular M - Persoane plecate în străinătate - pentru fiecare persoană de 15 ani şi peste plecată din gospodărie, aflată în străinătate (indiferent de durata plecării în străinătate).
Potrivit procedurii, se va avea grijă ca pe toate formularele completate (LC, G, P, TP, PPI, M) pentru o gospodărie să se înscrie aceeaşi adresă.
Pentru declararea corectă a caracteristicilor urmărite la recensământ, persoanele sunt rugate să consulte Ghidul formulare şi Manualul personalului de recensământ.
Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor recomandă persoanelor care locuiesc în Bucureşti şi care nu au fost contactate de un recenzor să opteze pentru autorecenzare.
Recomandarea Secretariatului Tehnic Central al Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor a fost făcută "pentru a intensifica ritmul de înregistrare al datelor în vederea finalizării recenzării tuturor persoanelor şi întregului fond de locuinţe până la data de 31 octombrie", se arată într-un comunicat de presă de joi al Institutului Naţional de Statistică.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO