- Home
- Social
- CRAIOVA, (21.10.2011, 14:11)
- Roxana Vladasel ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Recensământul populaţiei şi al locuinţelor: Recenzori însoţiţi de romi şi apeluri telefonice la primării. Ce probleme au apărut până acum
Recensământul populaţiei şi al locuinţelor, care a început joi, este cel mai complex realizat după 1989 în România şi primul după intrarea în Uniunea Europeană, cu un buget de peste 45 de milioane de euro pentru perioada 2011 - 2014.
Urmărește
4197 afișări
Recensământul populaţiei şi al locuinţelor: Ce probleme au apărut până acum (Imagine: Shutterstock)
Botoşani: Mulţi oameni nu sunt găsiţi acasă
Coordonatorul recensământului în municipiul Botoşani, Ioan Apostu, a declarat că recenzorii care nu i-au găsit pe oameni acasă le-au lăsat înştiinţări privind orele la care vor reveni astfel încât aceştia să fie la domiciliu şi să răspundă întrebărilor din chestionare.
El a adăugat că în cazurile în care oamenii sunt plecaţi la muncă în străinătate există posibilitatea ca recensământul locuinţelor să fie făcut cu datele oferite de asociaţiile de locatari.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
În ceea ce priveşte modul în care oamenii colaborează cu recenzorii, autorităţile din Botoşani spun că nu există probleme.
"Isteria cu CNP-urile are doar o amploare dată de presă. Nu am găsit persoane reticente", a spus Apostu.
Buzău: Sute de oameni au refuzat să-şi declare codul numeric personal
Potrivit directorului Direcţiei de Statistică Buzău, Cornelia Geambaşu, nedeclararea codului numeric personal este o problemă cu care se confruntă recenzorii din Buzău.
Conform sursei citate, numeroşi buzoieni, atât din mediul urban, dar mai ales din mediul rural, refuză să furnizeze recenzorilor acest cod, de teama unor repercusiuni.
"Ca ritm, la Buzău, recensământul merge destul de bine. Ca fenomen deosebit se constată că cetăţenii încep să refuze furnizarea CNP-ului. Îi pot asigura pe oameni că formularele se introduc şi se prelucrează depersonalizate. Practic, acest CNP e utilizat în procesul de validare a datelor de populaţie şi atâta tot. Nu există nicio legătură între formularele de la recensământ şi de exemplu taxele şi impozitele, aşa cum cred unii", a declarat, vineri, directorul Direcţiei de Statistică Buzău, Cornelia Geambaşu.
Sursa citată a precizat că este oarecum surprinzător refuzul populaţiei de a-şi furniza CNP-ul în condiţiile în care la recensământul agricol de anul trecut nu au fost asfel de probleme.
"Am trecut prin recensământul agricol recent, s-a furnizat CNP-ul fără probleme, nu s-a întâmplat nimic până acum. Au fost şi ieri, au fost şi astăzi cei care au refuzat să furnizeze codul numeric personal şi nu putem lua nicio măsură împotriva lor", a spus Geambaşu.
În municipiul Constanţa, recensământul a început cu 24 de ore întârziere în două circumscripţii
"Astăzi dimineaţă la ora 08.00 (vineri dimineaţă - n.r.), cu o întârziere de 24 de ore, s-a început efectiv acţiunea de recenzare şi la cele două circumscripţii cu probleme - 15 şi 16, după ce joi seară, la ora 21.00, situaţia personalului de recensământ în municipiul Constanţa a fost finalizată şi au fost împărţite mapele către recenzorii-şefi", a declarat Enache Buşu, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) din Constanţa.
El a precizat că se înregistrează în continuare solicitări de rezerve pentru toate categoriile de personal implicate, iar vineri dimineaţă Corpul de rezervă număra peste 100 de persoane, astfel că nu a mai fost nevoie să se apeleze la angajaţii Direcţiei de Statistică pentru a ieşi pe teren, aşa cum se preconiza în cursul zilei de joi.
"Chiar şi astăzi au mai fost câteva persoane care s-au retras, dar au fost imediat înlocuite. Ne aşteptăm ca astfel de retrageri, în număr mic, să se înregistreze şi în zilele următoare. O astfel de situaţie este ceva normal, oamenii descoperă că nu au timp se efectueze recensământul şi se reatrag. Ei vor fi fiind înlocuiţi din mers, conform procedurii", a mai spus directorul DSJ Constanţa.
CITEŞTE ŞI: Recensământul populaţiei şi al locuinţelor începe joi. Vezi la ce întrebări va trebui să răspunzi
Craiova: Zeci de oameni sună la primărie ca să afle la ce oră ajunge recenzorul la ei
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Craiova, Carmen Licu, lucrătorii Serviciului de Permanenţă primesc în medie patru-cinci apeluri pe oră la telefonul aflat la dispoziţia populaţiei pentru eventuale probleme legate de recensământ, multe persoane vrând să afle în special cum îi recunosc pe recenzori.
De asemenea, zeci de oameni au sunat la primărie pentru a întreba la ce oră ajunge recenzorul la ei.
"În principal, cetăţenii vor să afle când ajunge recenzorul la dumnealor. Li s-a explicat că în perioada de desfăşurare a acestei acţiuni, respectiv 20-31 octombrie, fiecare cetăţean al Craiovei va fi recenzat. Celor care nu sunt găsiţi acasă li se va lăsa o înştiinţare şi se va reveni la adresele lor, conform regulamentului de desfăşurare a recensământului", a declarat vineri pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.
Ea a precizat că până acum nu s-a înregistrat nicio reclamaţie din partea craiovenilor legată de activitatea recenzorilor. Şi recenzorii, la rândul lor, se declară mulţumiţi de colaborarea pe care o au cu oamenii.
În judeţul Dolj sunt 3.919 persoane implicate în recensământul populaţiei şi locuinţelor, din care 3323 sunt recenzori, 575 sunt recenzori-şefi şi 21 sunt recenzori de circumscripţii.
În municipiul Craiova sunt 1.550 de recenzori, 191 recenzori şefi şi 19 recenzori de circumscripţii urbane.
Prahova: La Ploieşti recenzorii vor fi însoţiţi de romi în cartiere unde au fost agresaţi de membri ai etniei
Potrivit secretarului municipiului Ploieşti, Oana Iacob, câţiva dintre recenzorii desemnaţi să facă recensământ în cartiere din oraş populate în special de romi au avut probleme, fiind agresaţi verbal de oameni care nu au vrut să colaboreze şi să facă publice datele necesare efectuării recensământului.
În aceste condiţii, consilierul primarului municipiului Ploieşti pe probleme ale romilor a pus la dispoziţia recenzorilor o listă cu reprezentanţi ai acestei etnii care sunt dispuşi să îi însoţească pe recenzori şi să discute cu cei care nu vor să colaboreze şi care devin agresivi.
"Nu au fost cazuri de agresiune fizică, au fost doar cazuri de agresiune verbală. Dacă de acum înainte întâmpină astfel de probleme, recenzorii pot apela la persoanele desemnate de consilierul primarului, aceştia însoţindu-i benevol pe recenzori", a afirmat Oana Iacob.
Secretarul municipiului Ploieşti a precizat că în "foarte puţine" cazuri ploieştenii au refuzat să îi primească în casă pe recenzori, spunând că vor merge ei la sediul primăriei pentru a-i ajuta pe aceştia să completeze formularele.
Suceava: Oamenii se interesează de identitatea recenzorilor
Prefectul de Suceava a declarat vineri că nu au fost semnalate probleme deosebite în prima zi de recensământ şi a menţionat că au fost recenzate 57.989 persoane şi 21.640 de locuinţe, ceea ce reprezintă aproximativ zece procente din total.
El a spus că persoanele recenzate nu au fost reticente să ofere codul numeric personal, însă unele dintre acestea au cerut lămuriri suplimentare privind înscrierea CNP în formular, iar în urma răspunsurilor date de recenzori au acceptat să-şi ofere codul numeric.
Totodată, zeci de suceveni au sunat la serviciile de permanenţă ale primăriilor pentru a verifica identitatea recenzorului.
Astfel, în timp ce la Primăria Suceava au fost înregistrate 15 apeluri din partea unor persoane care au vrut să afle numele recenzorilor şi data la care aceştia vor merge la locuinţele lor, la Câmpulung Moldovenesc s-au primit 25 de apeluri, întrebările vizând aceleaşi aspecte, iar la Fălticeni au fost înregistrate 48 de apeluri, unii oameni cerând inclusiv datele de contact ale recenzorilor.
Prefectul a precizat că recenzorul trebuie să prezinte legitimaţia de recenzor şi cartea de identitate, să aibă asupra lui mapa albastră inscripţionată cu numărul mapei şi pixul albastru inscripţionat cu Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor.
Recensământul populaţiei şi locuinţelor a început joi şi se va desfăşura până în 31 octombrie, iar primele date vor fi făcute publice cel târziu la sfârşitul lunii ianuarie 2012.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”