- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.07.2013, 16:34)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Recomandările autorităţilor în caz de viitură
Populaţia trebuie să evite trecerile cu vehicule direct prin râu şi să nu se adăpostească sub poduri, unde oamenii pot fi surprinşi de viitură, în timp ce utilajele aflate în apropierea albiilor trebuie retrase, transmite Administraţia "Apele Române", care a impus starea de vigilenţă maximă.
Urmărește
96 afișări
Ce ne recomandă autorităţile pentru a ne proteja în caz de viitură (Imagine: Mediafax Foto)
Debitele au fost în creştere, din cauza efectului combinat al precipitaţiilor căzute şi al propagării pe râurile din bazinele hidrografice Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Râmnicu Sărat, Putna, Bârlad, afluenţii Prutului şi râurile din Dobrogea, conform avertizărilor hidrologice emise în ultimele 24 de ore de către Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA).
Creşteri importante de debite s-au înregistrat pe râurile din bazinul Bârlad şi pe cele din spaţiul hidrografic Dobrogea. Astfel, în aceste zone, s-au produs scurgeri importante, cu efecte de inundaţii locale, pe torenţi, pâraie şi râuri mici necadastrate. Pagubele înregistrate s-au datorat cantităţii mari de precipitaţii căzute pe arii restrânse şi subdimensionării sistemelor de canalizare din zonele afectate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Cele mai mari cantităţi de precipitaţii s-au înregistrat în bazinul Vedea, respectiv de peste 100 de litri pe metru pătrat. Cantităţi de peste 50 l/mp se înregistrează pe râurile: Bârlad, la staţiile Băceşti şi Negreşti (judeţul Vaslui), râul Râmnicu Sărat, la staţia Puieşti (judeţul Buzău), râul Durduc, la staţia Frenciugi (judeţul Iaşi), pe râul Racova, la staţia Oprişiţa, şi pe râul Tutova, la staţia Rădeni (judeţul Vaslui), şi pe râul Berheci, la staţia Boşia (judeţul Bacău).
Cotele de inundaţie au fost depăşite pe râurile: Bârlad, la staţia Negreşti (peste 150 centimetri), Durduc, la staţia Frenciugi (peste 10 cm), Racova, la staţia Oprişiţa (cu 15 cm), pe râul Tutova, la staţia Rădeni (cu 81 cm). Cotele de atenţie au fost depăşite pe râul Casimcea, la staţia Cheia, şi pe râul Topolog, la staţia Saraiu (judeţul Constanţa).
Până în prezent, lucrările hidrotehnice aflate în administrarea Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR) s-au comportat în condiţii de siguranţă, iar echipele "Apelor Române" sunt pregătite să intervină cu materiale şi utilaje, fiind impusă starea de vigilenţă maximă şi monitorizarea permanentă. Totodată, ANAR, prin unităţile sale teritoriale adaptează programele de exploatare ale acumulărilor în vederea asigurării tranşelor de atenuarea viiturilor, în special în zona judeţului Vaslui.
Administraţia Naţională "Apele Române" avertizează populaţia să evite trecerile cu vehicule prin vaduri (direct prin râu). Persoanele surprinse de ploi torenţiale să nu se adăpostească în nici un caz sub poduri pentru că pot fi surprinşi de viitură. Utilajele aflate în apropierea albiilor trebuie să fie retrase, iar în cazul acumulărilor piscicole - baraje mici, trebuie să fie verificată funcţionalitatea echipamentelor de evacuare a apelor mari.
Totodată, autorităţile trebuie să intervină în special în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţie şi plutitori, care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor. De asemenea, autorităţile locale trebuie să fie pregătite pentru a asigura starea de permanenţă la sedii.
Citeşte şi:
PLOAIA din Capitală: Peste opt milioane de metri cubi de apă au trecut prin canalizare. Care au fost cele mai afectate zone
BACALAUREAT 2013: Tot ceea ce trebuie să ştii despre examenul din acest an
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe