- Home
- Social
- IAŞI , (21.10.2015, 23:13)
- Catalin Hopulele
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rectorul UMF Iaşi a demisionat după scandalul provocat de retragerea listei cu studenţi marocani
Rectorul UMF Iaşi, Dragoş Pieptu, a demisionat din funcţie, în urma retragerii unei liste oficiale cu 45 de studenţi marocani care iniţial fuseseră admişi la universitate, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spunând că s-a stabilit că a fost vorba despre o fraudă a personalului administrativ.
Urmărește
4240 afișări
Rectorul UMF Iaşi a demisionat după scandalul provocat de retragerea listei cu studenţi marocani (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Grigore T. Popa“ din Iaşi, Dragoş Pieptu, a anunţat, miercuri seară, într-o declaraţie de presă comună cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, aflat la Iaşi, că demisionează de la conducerea instituţiei de învăţământ superior, ca urmare a situaţiei create de retragerea unei liste oficiale cu 45 de studenţi marocani care iniţial fuseseră admişi la universitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
”Mi-am depus deja demisia, noul rector va fi decis de către Senatul de luni al universităţii. Toate dosarele (n.r. - depuse la locurile cu taxă în valută la limba română, engleză şi franceză) vor fi reevaluate până luni, 26 octombrie. Este vorba de 951 de dosare”, a precizat Dragoş Pieptu.
La rândul său, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat că, în urma controlului făcut de Corpul de control, s-a stabilit că este vorba despre o fraudă a personalului administrativ al UMF Iaşi.
”Este vorba de o fraudă la nivelul personalului administrativ al UMF Iaşi, care a făcut o fraudă cu dosarele de înregistrare a studenţilor străini, cu punctajele. Nu sunt implicaţi membri din personalul didactic. Vor fi sesizate, dacă nu s-au autosesizat deja, şi organele de urmărire penală”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Dragoş Pieptu este rector al UMF Iaşi de la începutul acestui an, când i-a urmat în funcţie lui Vasile Astărăstoae, care şi-a dat demisia.
Ambasadoarea României în Maroc, Simona Mariana Ioan, a fost convocată la Ministerul marocan de Externe, pentru a da explicaţii privind retragerea unei liste oficiale cu 45 de studenţi marocani, înscrişi în primul an la Facultatea de Medicină din Iaşi, relata site-ul de ştiri Le360.ma.
Cei 45 de studenţi marocani figurau iniţial ca înscrişi în primul an la Facultatea de medicină din Iaşi, dar numele lor au fost ulterior şterse, fără nicio explicaţie.
Mbarka Bouaida, ministru delegat în cadrul Ministerului marocan al Afacerilor Externe, s-a întâlnit luni cu ambasadoarea României, căreia i-a cerut explicaţii cu privire la acest caz.
Ministrul a apreciat că aceste dificultăţi sunt cauzate de gestionarea opacă a dosarelor de înscriere a studenţilor marocani de către conducerea universităţii, care "a procedat la modificări succesive care au antrenat, fără o explicaţie justificată, excluderea studenţilor maricani, ai căror părinţi şi-au achitat în prealabil, de bună credinţă, obligaţiile faţă de universitate (plata taxelor şcolare cu valori între 2.000 şi 5.000 de euro-n.r.)"
În 5 octombrie, Facultatea din Iaşi a publicat o listă definitivă cu studenţii admişi şi care au îndeplinit condiţiile de eligibilitate, în total 166 de studenţi, inclusiv marocani. În 15 octombrie însă, Facultatea a publicat pe site-ul său o nouă listă, cu 121 de studenţi, care excludea numele celor 45 de studenţi marocani, "fără a prezenta motivele acestei revizuiri", a precizat Bouaida.
Ca urmare a acestei situaţii, conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi a afirmat că s-au găsit inadvertenţe în dosarele de înmatriculare a studenţilor la liniile de studiu în română, engleză şi franceză care plătesc taxa în valută, motiv pentru care înmatricularea a fost suspendată, iar dosarele sunt reevaluate.
"Procesul de înmatriculare a studenţilor la programele de studiu în limbile engleză, franceză şi română pe cont propriu valutar (studenţii care au intrat pe baza unui concurs de dosare şi care plătesc taxa anuală de 5.000 de euro în valută - n.r.) a fost întrerupt după identificarea unor erori care au viciat clasamentul final al candidaţilor. Senatul Universităţii a decis, în şedinţa de pe 19 octombrie, reevaluarea tuturor dosarelor, urmând ca în maxim o săptămână să fie publicată lista finală a candidaţilor admişi", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, rectorul UMF Iaşi, Dragoş Pieptu.
El a precizat că universitatea a sesizat Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, care a trimis o comisie pentru a investiga problemele semnalate.
În paralel, conducerea UMF Iaşi a declanşat propria anchetă internă, ale cărei rezultate urmează să fie făcute publice.
Între timp, reprezentanţii UMF au anunţat că înmatricularea candidaţilor înscrişi pe locurile cu taxă în valută la limba română, engleză şi franceză au fost suspendate pentru o săptămână, urmând să fie reevaluate toate cele aproximativ 950 de dosare depuse, până la începutul săptămânii vitoare.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a precizat marţi că a întreprins demersuri pe lângă Ministerul Educaţiei şi Universitatea de Medicină de la Iaşi în cazul retragerii unei liste oficiale cu 45 de studenţi marocani, însă soluţionarea cazului nu ţine de competenţa sa.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe