Rectorul unui important centru universitar CRITICĂ situaţia din învăţământul superior: Sunt universităţi păstrate în virtutea unui spirit colectivist, de într-ajutorare

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop, a criticat, luni, situaţia din învăţământul superior, spunând că în România, mai sunt universităţi păstrate în virtutea unui spirit colectivist, de întrajutorare tovărăşească, desuet şi păgubos, transmite corespondentul MEDIAFAX

Urmărește
304 afișări
Imaginea articolului Rectorul unui important centru universitar CRITICĂ situaţia din învăţământul superior: Sunt universităţi păstrate în virtutea unui spirit colectivist, de într-ajutorare

Ioan Aurel Pop a declarat, luni, în discursul ţinut la deschiderea anului universitar al UBB că sunt aproape mai multe universităţi decât licee, iar pentru sporirea confuziei, unele sunt colegii şi altele colegii naţionale.

„Se pare că din epoca interbelică încoace, de pe când ne sicronizaserăm în oarecare măsură cu Europa în chestiunea studiilor universitare, nu am mai putut, nu am mai vrut sau nu ne-am mai priceput să ţinem ritmul cel bun şi ştacheta foarte sus. Azi avem aproape mai multe universităţi decât licee, între care mă refer la cele din urmă, ca să sporim confuzia şi mai mult, unele sunt colegii şi altele colegii naţionale. Cum să traduci <<national college>> unui străin care te întreabă ce specialitate universitară e acolo, când acestea la noi sunt licee. Avem universităţi de stat în care aproape jumătate din buget provine din fonduri private şi universităţi particulare sprijinite de stat. Şi sunt universităţi, îmi cer scuze pentru cuvânt, de ruşine, păstrate în virtutea unui spirit colectivist, de într-ajutorare tovărăşească, desuet şi păgubos”, a spus Pop.

Acesta s-a întrebat ce fel de ţară a UE este aceea în care se creează un minister al Cercetării în care nu este cuprins învăţământul superior, precizând că cercetarea performantă se face în universităţi.

Rectorul UBB s-a referit în discursul său şi la probleme cauzate de lipsa finanţării de către Guvern a salariilor majorate din învăţământul superior.

„S-a anunţat că reducerile de salarii din urmă cu aproape 10 ani, combătute cu succes în instanţă, de multe dintre cadrele didactice şi de sindicate, au fost abuzive şi că statul va returna treptat sumele pierdute. Acum aflăm că această reparaţie se poate face din veniturile proprii ale universităţilor care au asemenea fonduri. Cele care nu au, probabil, vor primi diferenţele de la stat. Cu alte cuvinte, cei care s-au chivernisit bine şi au reuşit să facă economii pentru a-şi asigura buna funcţionare şi performanţă urmează să fie pedepsiţi. Ai noştri au învăţat că dacă ai mai mult şi ţi se ia, mai bine să nu produci mai mult, să produci numai atât cât e necesar vieţii tale. Şi ajungem de unde am plecat”, a menţionat Ioan Aurel Pop.

Rectorul UBB a subliniat că mediul academic este obligat semnaleze aspectele care afectează educaţia şi să protesteze ori de câte e nevoie, precizând că a rămâne pasivi „înseamnă a condamna şcoala românească la un marasm mai mare decât cel în care se află acum”.

„Pentru aceasta nu vom fi iertaţi de istorie şi mai ales nu vom fi iertaţi de poporul român”, a conchis Pop.

La deschiderea anului universitar la UBB a participat şi ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici