Recursul procesului dintre Prefectura Vaslui şi Consiliul Local Pungeşti privind gazele de şist, mutat la Bacău

Recursul procesului dintre Prefectura Vaslui şi Consiliul Local Pungeşti pe tema interzicerii explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul comunei, unde Chevron a făcut deja operaţiuni de explorare, va fi strămutat de la Curtea de Apel Iaşi la Bacău, în urma deciziei instanţei supreme.

Urmărește
160 afișări
Imaginea articolului Recursul procesului dintre Prefectura Vaslui şi Consiliul Local Pungeşti privind gazele de şist, mutat la Bacău

Recursul procesului dintre Prefectura Vaslui şi Consiliul Local Pungeşti privind gazele de şist, mutat la Bacău (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca procesul dintre Prefectura Vaslui şi Consiliul Local Pungeşti, pe tema interzicerii explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul comunei, să se judece la Curtea de Apel Bacău.

În fapt, magistraţii instanţei supreme au acceptat cererea formulată de Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" România, în calitate de recurent intervenient în dosarul care se afla pe rolul Curţii de Apel Iaşi din luna mai 2014.

Într-o primă instanţă, la judecata pe fond desfăşurată în urmă cu un an, Tribunalul Vaslui a dat câştig de cauză Prefecturii Vaslui, în procesul intentat Consiliului Local (CL) Pungeşti care, în 17 octombrie 2013, a interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei, hotărâre considerată ilegală de către magistraţii vasluieni.

Astfel, magistraţii Tribunalului Vaslui au admis cererea Prefecturii Vaslui, de anulare a acelei hotărâri prin care CL Pungeşti interzicea explorarea şi exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice. Hotărârea Tribunalului Vaslui, din 10 martie 2014, a fost atacată cu recurs de CL Pungeşti la Curtea de Apel Iaşi şi, după mai multe termene, s-a decis continuarea judecăţii la Curtea de Apel Bacău.

Prefectura Vaslui a dat în judecată, în 4 noiembrie 2013, Consiliul Local Pungeşti, după ce unitatea administrativă în cauză a adoptat, în urma amplelor proteste de la mijlocul lunii octombrie a anului trecut, o hotărâre prin care a interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei.

Prefectura Vaslui a solicitat anularea respectivei hotărâri în instanţă în condiţiile în care, după cum susţin reprezentanţii instituţiei, comunităţile locale nu se pot pronunţa asupra exploatării zăcămintelor din subsol, acestea fiind în proprietatea exclusivă a statului.

Consilierii locali din Pungeşti au hotărât, într-o şedinţă "de îndată", interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist pe 17 octombrie, la o zi după amplele proteste desfăşurate la Siliştea, unde Chevron intenţiona să demareze lucrările de amenajare a platformei pe care urma să-şi amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist din România.

Hotărârea a fost trimisă spre validare la Prefectură, însă instituţia în cauză a retrimis-o consilierilor din Pungeşti să o revoce, lucru care nu s-a întâmplat.
O hotărâre similară a fost luată de autorităţile din Pungeşti în februarie 2013, însă aceasta a fost anulată în luna iunie de consilierii locali, la solicitarea Prefecturii Vaslui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici