Reduceri de preţuri şi oferte la magazinele de plante etnobotanice

Magazinele de plante etnobotanice au introdus reduceri de preţuri între 30 şi 50%, precum şi oferte promoţionale pentru a scăpa de marfa de pe stoc, continuând să comercializeze produse ca Special Gold, care conţine mefedronă.

Urmărește
1219 afișări
Imaginea articolului Reduceri de preţuri şi oferte la magazinele de plante etnobotanice

Reduceri de preţuri şi oferte la magazinele de plante etnobotanice (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit unor surse din industrie care au vrut să-şi păstreze anonimatul, magazinele de plante etnobotanice au introdus mai multe măsuri tactice pentru a stimula vânzările şi a scăpa de marfa de pe stoc până la publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei de urgenţă prin care Guvernul a interzis comercializarea unui număr de 36 substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor.

O parte dintre magazine au introdus reduceri consistente de preţ, între 30 şi 50% dar şi oferte promoţionale de tipul - la trei produse vândute, unul este gratis.

Potrivit forumurilor de specialitate internaţionale, produsele care conţin unele dintre substanţele interzise sunt Special Gold, Pulse, Spice Diamond, Spice Gold, Fly Spirit. Aceste produse sunt în continuare comercializate la spice-shopuri la oferte speciale, în timp ce proprietarii de magazine "negociază vânzarea unor cantităţi mai mari".

Comercianţii din industrie consideră că interdicţia impusă de guvern ar putea avea ca efect întreţinerea pieţei negre de substanţe ilegale.

"Cei care vin în spice-shopuri nu sunt consumatori naivi sau victime aşa cum au fost portretizaţi în presă, majoritatea sunt cunoscători şi consumatori de droguri ilegale", a declarat o vânzătoare la un astfel de magazin.

"Cele mai periculoase dintre substanţele vândute în magazine de acest gen sunt prafurile. De obicei, cei care le cumpără sunt tineri care vin la mine şi-mi spun «Eu am luat heroină» şi vreau ceva cu efecte similare. Eu nu le pot face recomandări pentru că nu sunt consumatoare, dar cei mai mulţi nu le aşteaptă de la mine şi ştiu exact ce vor, pentru că au auzit de la prieteni şi sunt bine informaţi", potrivit sursei.

Un vânzător într-un magazin care comercializează plante etnobotanice are un salariu mediu de 1400 de RON şi cel mai adesea este student/ă. Majoritatea susţin că nu sunt consumatori, aceasta fiind chiar o condiţie impusă de angajatori.

Un paradox sesizat de cei care activează în domeniu este că până la introducerea Ordonanţei în România erau comercializate plante ca ciupercile din genul Amanita (Amanita muscaria şi Amanita pantheria) sau Mitragyna Speciosa, care au fost interzise în Olanda din noiembrie 2008.

"Este multă ipocrizie în România, iar consumul de droguri ilegale este mare şi va continua şi mai mult după impunerea acestor măsuri. Nu existenţa acestor magazine a întreţinut consumul, care există oricum. Cea mai mare greşeală în urma acestui scandal a fost portretizarea consumatorilor ca victime corupte de aceste magazine. Cei care au cumpărat de la noi produse alternative sunt cei care consumă oricum droguri aflate de mult în afara legii. Toată mediatizarea aceasta a provocat creşterea celebrităţii acestor magazine şi chiar creşterea cererii", a spus o altă sursă din industria de profil.

În ultimele zile aceste magazine au fost vizitate şi de persoane care nu erau "în target", respectiv persoane în vârstă, care "din curiozitate" au vrut să cumpere astfel de produse până la scoaterea lor definitivă de pe piaţă.

Potrivit surselor, majoritatea proprietarilor de magazine se pregătesc să le închidă, pe motiv că, chiar dacă retrag anumite produse şi le înlocuiesc cu altele, Guvernul poate oricând printr-o Hotărâre să adauge noi substanţe pe listă.

O intensă activitate semnalată pe forumurile de profil este cea a creşterii ofertelor personale, făcute prin intermediul mesageriei mobile, către consumatorii care au conturi pe aceste platforme.

În data de 10 februarie Guvernul a interzis comercializarea unui număr de 36 substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor, printr-o ordonanţă de urgenţă.

Actul normativ introduce în categoria drogurilor 27 de substanţe şi 9 plante etnobotanice cu efect halucinogen, care nu mai pot fi deţinute şi comercializate.

Ordonanţa de urgenţă va intra în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial, iar pentru distrugerea produselor aflate pe stoc va fi acordat un anumit interval de tranziţie.

Actul normaiv permite doar anumitor persoane specializate să mai deţină astfel de plante, dar numai în cantităţi mici, pentru tratament terapeutic şi utilizarea ca eşantion de probă şi comparaţie cu alte produse similare care vor fi eventual descoperite ca fiind vândute ilegal.

Vezi aici lista substanţelor şi plantelor halucinogene interzise

(Material realizat de Iulia Teliban, iulia.teliban@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici