- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.07.2016, 23:11)
- Gabriela Ghitcuta
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REFERAT: Şase agenţi sub acoperire au ajutat la capturarea celor 2,5 tone de cocaină
Şase investigatori sub acoperire au fost infiltraţi în reţeaua de traficanţi şi au oferit informaţii care au dus la captura de 2,5 tone de cocaină din Portul Constanţa, primele indicii fiind obţinute la începutul anului, se arată în referatul DIICOT.
Urmărește
6039 afișări
REFERAT: 6 agenţi sub acoperire au ajutat la capturarea celor 2,5 tone de cocaină
Primele informaţii despre planul transportului de cocaină au fost furnizate de un ofiţer antidrog încă de la începutul anului, sesizarea din oficiu fiind făcută de Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate în luna aprilie, se arată în referatul pe baza căruia DIICOT a obţinut arestarea membrilor reţelei.
După sesizare, şase investigatori sub acoperire şi colaboratori au fost inflitraţi în reţea şi folosiţi pentru a obţine probe. Pentru a nu atrage atenţia şi a disimula cât mai bine, s-au făcut în total zece transporturi cu mii de tone de banane. Anchetatorii susţin că în realitate cantităţile de banane erau de trei sau ori mai mari decât cele declarate în documente. Iniţial, înainte de primul transport din Columbia, membrii reţelei au încercat să găsească o firmă din România care să accepte să facă comanda de banane. Această firmă urma să primească 40.000 de dolari pe care mai apoi să-I trimită către societatea din Columbia, de unde veneau fructele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
“Din aceleaşi investigaţii a mai reieşit că, pentru realizarea în această modalitate a transportului de droguri, membrii grupării infracţionale vor trimite în România suma de 40.000 dolari SUA pentru a fi utilizaţi de către firma care va realiza importul de banane la plata către furnizorul din Columbia a contravalorii bananelor ce vor constitui marfa de acoperire pentru disimularea cocainei”, se arată în referatul DIICOT.
Potrivit referatului, pentru ca drogurile să ajungă în portul Constanţa şi apoi să fie extrase şi încărcate în camioane, membrilor li s-a propus plata cu 5.400 de dolari de persoană.
Cele 2,5 tone de cocaină au ajuns în România cu două transporturi. Cu 11 zile înainte de primul transport, unul dintre investigatorii sub acoperire s-a întâlnit, la cererea membrilor, cu un cetăţean rus, în faţa unui hotel din zona Gării de Nord. Rusul i-a oferit informaţii despre ustensilele necesare pentru ca drogurile să fie extrase din containere, fără a fi afectate.
“În aceleaşi împrejurări, respectivul individ i-a solicitat investigatorului să procure, în perioada imediat următoare, anumite materiale (şi anume, două aparate tip autogen, două aparate de sudură în argon, la care se va folosi sârmă cu diametrul de 1,2 mm., spumă/lichid cu proprietăţi de izolare termică pentru a umple un volum de 42x0,05 m2 pentru fiecare container, 60 stâlpi metalici reglabili pe înălţime, o scară dublă) şi a precizat că sunt necesare pentru extragerea drogurilor care sunt disimulate în structura metalică a celor două containere ”, se mai arată în referat.
Extragere cocainei din containere a avut loc la un depozit închiriat în staţiunea Eforie Sud. Într-o primă etapă au fost scoase, din pereţii şi poselele containerelor, 505 pachete învelite în folie de aluminiu, indigo şi bandă adezivă transprentă, de aproximativ un kilogram fiecare. După extragere, cei cinci membri au “efectuat activităţi de reparare a containerului”.
“104 din cele 505 pachete erau inscripţionate cu logoul ,,ROLEX”, iar celelalte 401 pachete erau inscripţionate cu logoul ,,GUCCI”, notează procurorii DIICOT.
La o a doua extragere au scos 577 de pachete, la fel învelite pentru a nu fi depistate la scaner. Flagrantul a fost făcut de oamenii legii pe 29 iunie la depozitul din Eforie Sud.
Procurorii DIICOT notează că “pentru plata către furnizorul din Columbia, traficanţii de droguri au pus la dispoziţia investigatorilor sub acoperire si a colaboratorilor autorizaţi, suma totală de aproximativ 700.000 dolari S.U.A., remisă eşalonat, banii fiind ulterior viraţi, la solicitarea aceloraşi traficanţi ”.
Cel care ar fi gândit întregul transport este Mimoun Kaabouni zis „Rocky”, prins în Spania în aceeaşi zi în care s-a făcut flagrantul la Constanţa.
“În acelaşi sens arătăm şi faptul că, fiind audiat, colaboratorul cu identitate protejată a declarat că la începutul anului 2016 numitul Mimoun Kaabouni zis „Rocky” s-a arătat interesat să găsească o modalitate nouă de a introduce cocaina provenită din Columbia, în Europa, în condiţiile în care nu mai erau operaţionale rutele vechi pe care le utilizase înainte, respectiv a menţionat că au mai fost multe situaţii în care anumite cantităţi din drogurile sale au fost capturate de autorităţi, precizând că folosise anterior, ca puncte de introducere a cocainei în Europa, porturile din Rotterdam, Amsterdam şi Antwerp”, se notează în dosar.
Pe 29 iunie, în ziua flagrantului, Mimoun Kaabouni zis „Rocky” a încercat să părăsească teritoriul Spaniei, cumpărându-şi bilet de avion doar dus.
“În acest context, inculpatul Mimoun Kaabouni zis „Rocky” a fost reţinut de către autorităţile spaniole pe aeroportul din Malaga în cadrul unei proceduri administrative, informând totodată despre aceste aspecte în timp real procurorii din cadrul D.I.I.C.O.T.”, notează anchetatorii.
O cantitate record de 2,5 tone de cocaină a fost găsită de poliţiştii şi procurorii DIICOT, adusă cu vaporul din America de Sud, România fiind ţară de tranzit. Potrivit anchetatorilor, cocaina urma să fie scoasă din ţară cu camioane trimise din Olanda.
Cinci persoane, cetăţeni străini dintre care patru lituanieni şi un columbian, au fost reţinute şi arestate în România. De asemenea, o persoană a fost prinsă în Spania, un marocan despre care se crede că ar fi şeful operaţiunii.
Cocaină capturată are o puritate de peste 90% şi valorează peste 625 de milioane de euro pe piaţa neagră, o sută de milioane de euro vândută en gros.
Citeşte şi: UPDATE Captură record: Peste 2,5 tone de cocaină, găsite de poliţiştii şi procurorii DIICOT, în Portul Constanţa - FOTO/ VIDEO
Citeşte şi: Cocaină de 1,5 milioane euro, ingerată şi transportată de o grupare de români în toată Europa
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe