- Home
- Social
- (16.05.2020, 22:13)
- Mihai Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Reguli stricte pentru elevi: Accesul în şcoli va fi permis doar în anumite condiţii
- Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii au emis un ordin prin care stabilesc regulile revenirii în şcoală
- Cine are temperatura corporală peste 37,3 grade Celsius nu poate intra în şcoală
- Purtatul măştii este obligatoriu
Urmărește
15205 afișări
Sursa FOTO: Profimedia
Ministerul Educaţiei a emis un ordin, publicat în Monitorul Oficial din 16 mai, prin care stabileşte câteva reguli clare pentru accesul în şcoli în perioada 2-12 iunie. Cea mai importantă este faptul că accesul va fi interzis celor care au temperatura peste 37,3 grade Celsius.
Fiecare persoană va trebui ca în sala de examen să aibă cel puţin 4mp liberi în jurul ei. Se pot face cursuri, dar doar în grupuri de câte 10 elevi. În plus, în pauze nu pot ieşi grupuri mari de elevi, maxim două grupe în acelaşi timp. Pauzele vor dura câte zece minute.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
Altă regulă impusă de minister este aceea că elevii şi profesorii trebuie să se dezinfecteze periodic pe mâini şi trebuie să poarte mască.
”Pe toată durata activităţilor desfăşurate în şcoală, atât elevii, cât şi şi profesorii vor purta mască medicală simplă sau mască nemedicală din diverse materiale textile, iar elevii vor fi aşezaţi în bănci astfel încât să aibă cel puţin un loc liber în stânga şi dreapta şi un rând liber în faţă şi spate. Măştile purtate de elevi şi profesori vor fi colectate în vederea eliminării în locuri special destinate”, a transmis Ministerul Educaţiei.
Iată mai jos, integral, conţinutul ordinului care poate fi găsit şi aici.
Ordin nr 4.259/827/2020 emis de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii:
Articolul 1
Prezentul ordin stabileşte măsuri de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 pentru Ministerul Educaţiei şi Cercetării, unităţi/instituţii de învăţământ, instituţii publice şi toate structurile aflate în subordonarea sau coordonarea acestuia.
Articolul 2
Entităţile prevăzute la art. 1 au obligaţia să ia măsuri pentru organizarea activităţii, astfel:
a) accesul trebuie să fie organizat astfel încât să fie asigurată o suprafaţă minimă de 4 mp pentru fiecare persoană şi o distanţă minimă de 2 m între oricare două persoane apropiate;
b) să nu permită accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depăşeşte 37,3^C;
c) să asigure dezinfectarea suprafeţelor expuse şi evitarea aglomerării de persoane.
Articolul 3
În contextul epidemiologic actual, în condiţiile în care este necesară prezenţa fizică a elevilor/studenţilor pentru desfăşurarea de activităţi/examinare, se impune respectarea unor măsuri specifice de protejare a acestora şi a întregului personal care participă la acest proces, conform prevederilor prezentului ordin, Ordinului ministrului educaţiei şi cercetării şi al ministrului sănătăţii nr. 4.220/769/2020 pentru stabilirea unor măsuri de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 în unităţile/instituţiile de învăţământ, recomandărilor şi dispoziţiilor autorităţilor de resort.
Articolul 4
(1) Unităţile de învăţământ preuniversitar au obligaţia respectării măsurilor de prevenire şi protecţie pe perioada desfăşurării activităţilor de pregătire pentru elevii claselor terminale, precum şi pe perioada organizării examenelor naţionale şi de certificare şi calificare.
(2) Activitatea de pregătire se va organiza pe grupe care vor cuprinde cel mult 10 elevi, cu pauză de cel puţin 10 minute la fiecare oră pentru aerisirea încăperilor. Prin excepţie de la prevederile art. 9 lit. (n) din Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării şi al ministrului sănătăţii nr. 4.220/769/2020 pentru stabilirea unor măsuri de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 în unităţile/instituţiile de învăţământ, pentru elevii care studiază în limbile minorităţilor naţionale, activitatea de pregătire nu va dura mai mult de 4 ore.
(3) Pauzele se vor programa astfel încât simultan să nu fie în pauză mai mult de două grupe de maximum 10 elevi fiecare.
(4) Înainte de începerea activităţilor de pregătire/examinare, în spaţiile unde acestea urmează a se desfăşura se va realiza dezinfecţia suprafeţelor cu substanţe biocide, pe bază de clor sau alcool, urmată de aerisirea încăperii pentru o perioadă de cel puţin 30 de minute.
(5) Accesul în interiorul unităţii de învăţământ preuniversitar se va realiza doar după dezinfecţia mâinilor, verificarea temperaturii care nu trebui să depăşească 37,3C şi sub rezerva absenţei simptomelor virozelor respiratorii.
(6) Pe toată durata activităţilor desfăşurate în şcoală, atât elevii, cât şi şi profesorii vor purta mască medicală simplă sau mască nemedicală din diverse materiale textile, iar elevii vor fi aşezaţi în bănci astfel încât să aibă cel puţin un loc liber în stânga şi dreapta şi un rând liber în faţă şi spate. Măştile purtate de elevi şi profesori vor fi colectate în vederea eliminării în locuri special destinate.
(7) Activitatea de examinare se va desfăşura cu respectarea tuturor măsurilor mai sus prezentate.
Articolul 5
(1) Unităţile de învăţământ preuniversitar şi instituţiile de învăţământ superior au obligaţia să asigure următoarele măsuri pentru elevi, studenţi şi personalul din cadrul acestora:
a) la intrarea în instituţie a elevilor/studenţilor şi cadrelor didactice:
1. asigurarea triajului epidemiologic (care să cuprindă şi termometrizare şi antecedente personale pe simptomatologie respiratorie) - candidaţi, examinatori;
2. prestabilirea circuitului către/şi din sala de examen;
3. candidaţii şi supraveghetorii vor fi protejaţi de masca facială;
4. intrarea în sala de examen se va face în mod organizat, pe rând, păstrând distanţa de 2 m; spaţierile necesare se pot marca cu bandă colorată în faţa uşii;
5. pupitrele vor fi individualizate/prestabilite şi de asemenea se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală, astfel încât să se asigure cunoaşterea şi intrarea/locarea fără a parcurge toată suprafaţa sălii; personalul ce asigură supravegherea va dirija candidatul direct către locul destinat;
b) asigurarea condiţiilor igienice în sala de curs/examen:
1. asigurarea curăţeniei şi dezinfectării pardoselilor, a locurilor de activitate (pupitre, scaune), clanţă uşă, cremon geamuri, pervaz fereastră, prin ştergere cu apă şi detergent, apoi cu substanţe biocide pe bază de clor sau alcool, înainte şi după fiecare serie de candidaţi;
2. aerisirea sălii înainte de examen pentru o perioadă de cel puţin 30 se minute;
3. la intrarea în sală vor fi prevăzute dispozitive medicale cu substanţă dezinfectantă pentru mâini în număr suficient;
4. stabilirea locurilor se va face astfel încât să existe o distanţă între candidaţi, pe rânduri şi între rânduri, de 2 m;
5. pe tot parcursul derulării cursurilor/examinărilor se vor respecta regulile generale ale unei conduite sănătoase (distanţarea socială, evitarea atingerii cu mâna a nasului, ochilor şi gurii, strănutul în pliul cotului/batista de unică folosinţă, evitarea contactelor directe cu cei din jur);
c) asigurarea condiţiilor igienice ale grupului sanitar care deserveşte sala de curs/examen:
1. asigurarea de dispozitive medicale cu substanţă dezinfectantă pentru mâini la intrarea în toaleta unităţii;
2. asigurarea de hârtie igienică în fiecare cabină a toaletei;
3. asigurarea de dispensere cu săpun situate lângă lavoare;
4. asigurarea de dispozitive cu prosoape de hârtie sau uscătoare pentru mâini;
5. asigurarea curăţeniei şi dezinfectării întregului grup sanitar (vas WC, lavoare, clanţe, pardoseală).
(2) Pentru a participa la admiterea în învăţământul superior, candidatul din afara graniţelor ţării trebuie să prezinte:
1. declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că participantul a respectat regimul de izolare/carantină şi nu a avut contact apropiat cu o persoană confirmată cu SARS-CoV-2 în ultimele 14 zile;
2. adeverinţa medicală din care să reiasă starea actuală de sănătate a deţinătorului şi eventual antecedente personale legate de boli cronice, şi respectiv, de COVID-19, în limba română.
Articolul 6
Inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti verifică respectarea de către unităţile/instituţiile de învăţământ a dispoziţiilor prezentului ordin şi a normelor instituite de autorităţile de resort pe parcursul stării de alertă, în contextul prevenirii şi combaterii infectării cu SARS-CoV-2.
Articolul 7
(1) Ministerul Educaţiei şi Cercetării, conducerile unităţilor/instituţiilor de învăţământ şi instituţiilor publice aflate în subordonarea/coordonarea acestuia răspund de implementarea acţiunilor de prevenire şi combatere a infectării cu SARS-CoV-2 şi de organizarea şi desfăşurarea activităţilor, conform atribuţiilor ce le revin în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(2) Măsurile prevăzute în prezentul ordin reprezintă măsuri minimale ce trebuie să fie luate de entităţile prevăzute la art. 1 şi pot fi completate prin dispoziţii emise de conducerile acestora, în colaborare cu autorităţile publice locale, în funcţie de specificul activităţii fiecărei unităţi/instituţii.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe