- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (29.08.2013, 21:08)
- Cristina Cuncea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Remus Borza: Începerea urmăririi penale pentru conflict de interese este o gravă eroare judiciară
Fostul administrator judiciar al Hidrolectrica Remus Borza consideră că începerea urmăririi penale împotriva sa pentru conflict de interese este o gravă eroare judiciară, pentru că activitatea sa de practician în insolvenţă sau avocat nu poate fi asimilată unei funcţii publice.
Urmărește
853 afișări
Remus Borza (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
Borza este urmărit penal pentru conflict de interese, fiind acuzat că, în perioada în care firma de insolvenţă deţinută de el, Euro Insol, a fost administratorul judiciar al Hidrolectrica, a făcut plăţi către societatea lui de avocatură, în baza unor contracte de asistenţă juridică.
"La data de 8 iulie a început urmărirea penală împoriva mea, iar la 22 iulie mi-a fost adus la cunoştinţă acest lucru. Este un punct de vedere pe care nu-l împărtăşesc, este o eroare judiciară gravă care sper să fie remediată de procurorul superior ierarhic sau de instanţă", a declarat joi Borza, într-o conferinţă de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
El spune că un conflict de interese presupune existenţa unei persoane care exercită o funcţie publică.
"Eu în calitate de avocat şi de practician în insolvenţă nu sunt şi nu pot fi asimilat unei funcţii publice sau unui demnitar public", a adăugat Borza.
El a menţionat că serviciile judiciare pentru care este acuzat de conflict de interese au fost asigurate firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, în procesele care au fost contestate denunţările de contracte ale "băieţilor deştepţi".
"Serviciile financiare au fost acordate Euro Insol şi nu Hidroelectrica. Am avut un interes material, încasând 100.000 de euro, dar am reuşit să câştigăm 75 de contestaţii depuse de traderi", a adăugat Borza.
Potrivit fostului administrator judiciar al Hidroeectrica, bugetul pentru procesele cu băieţii deştepţi a fost de 220.000 de euro, din care s-au cheltuit 100.000 de euro.
El a arătat că suma pusă în joc în cazul acestor contestaţii se ridica la 450 milioane de euro.
Borza a spus că toate acţiunile pe care le-a luat ca administrator judiciar au fost aprobate de Comitetul creditorilor şi că acestea puteau fi contestate.
"Toate acţiunile s-au făcut într-o procedură transparentă, competitivă şi a urmat interesul public. Nu întâmplător am anunţat ca dată de 26 iunie 2013 ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica. La aceeaşi dată boardul FMI se întâlnea pentru a discuta un nou acord cu România. Dacă nu soluţionam toate contestaţiile până pe 26 iunie, Hidroelectrica nu ieşea din insolvenţă, iar dacă nu ieşea din insolvenţă în toamnă intra în faliment", a continuat reprezentantul Euro Insol.
În acelaşi timp, el susţine că autorităţile până la cel mai înalt nivel ştiau despre toate măsurile luate de Euro Insol la Hidroelectrica.
"Este culmea ipocriziei să vii acum şi să spui că a fost un conflict de interese. Toată lumea ştia încă din 25 octombrie despre aceste lucruri, şi preşedintele României şi premierul şi membrii Cabinetului, timp de 371 de zile am făcut totul la vedere", a mai spus Borza.
Potrivit rezoluţiei prin care a fost dispusă începerea urmăririi penale, Parchetul Curţii de Apel Bucureşti a înregistrat în 25 februarie 2013 dosarul în care Remus Borza şi Nicoleta Munteanu, avocaţi în Baroul Bucureşti, erau suspectaţi de conflict de interese.
Procurorii au stabilit, în urma verificărilor, că Nicoleta Munteanu, în calitate de reprezentant legal al Euro Insol SPRL, desemnată administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, în perioada noiembrie 2012 - februarie 2013, a încheiat 34 de contracte de asistenţă juridică între firma de insolvenţă şi Societatea Civilă Profesională de Avocaţi "Borza şi Asociaţii". Asistenţa juridică a constat în reprezentare, redactare, semnare şi depunere a actelor în mai multe procese civile aflate pe rolul Tribunalului Bucureşti, în care SC Hidroelectrica avea calitate de parte. Munteanu era asociat şi la SCP "Borza şi Asociaţii".
În cazul lui Remus Borza, procurorii au reţinut că, în calitate de reprezentant al Euro Insol, administrator judiciar al Hidroelectrica, în perioada noiembrie 2012-februarie 2013, a făcut 34 de plăţi către firma sa de avocatură, în baza contractelor încheiate de Munteanu.
Procurorii au arătat că Borza este asociat atât în firma de insolvenţă Euro Insol, cât şi la SCP "Borza şi Asociaţii", "realizând astfel, în mod direct, un folos material atât pentru sine, cât şi pentru asociatul său, Munteanu Nicoleta".
Faptele celor doi întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de conflict de interese, potrivit procurorilor.
Remus Borza coordonează Societatea Civilă Profesională de Avocaţi "Borza şi Asociaţii", membră a grupului Borza şi Asociaţii, alături de firma de insolvenţă Euro Insol SPRL.
Societatea Euro Insol a fost administratorul judiciar al Hidrolectrica până în luna iunie, când compania a ieşit din insolvenţă.
Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă timp de un an, în perioada iunie 2012 - iunie 2013.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe