- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (19.05.2015, 12:04)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Remus Truică, pus sub control judiciar. Omul de afaceri spune că a luat legal creditele de la BRD
Remus Truică a fost pus sub control judiciar în dosarul în care este urmărit penal pentru înşelăciune, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani, omul de afaceri spunând, marţi, la ieşirea de la DIICOT, că a luat legal creditele de la BRD şi că va încerca să lămurească această situaţie.
Urmărește
1581 afișări
Remus Truică, pus sub control judiciar. Omul de afaceri spune că a luat legal creditele de la BRD (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Omul de afaceri Remus Truică a spus că doreşte să clarifice această situaţie, astfel că va reveni la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), arătând că nu înţelege acuzaţiile, întrucât creditul pe care l-a luat a fost legal.
Avocatul omului de afaceri a precizat că Remus Truică va reveni în iunie în faţa procurorului DIICOT, pentru a oferi lămuriri în legătură cu probele şi acuzaţiile anchetatorilor. Acesta a spus că s-a cerut un termen procurorilor pentru a fi studiate şi analizate probele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un avion sud-coreean cu 181 de persoane la bord s-a prăbușit la aterizare în sud-vestul Coreei de Sud, spun oficialii. Cel puțin 151 de oameni au murit. Bilanțul e în creștere
-
Alegeri prezidenţiale în Croaţia
-
Piloţii avionului prăbuşit în Coreea de Sud au emis un semnal de alarmă
-
Ministrul de Externe al Germaniei avertizează despre “flota fantomă” a Rusiei şi necesitatea sancţiunilor
Întrebat dacă s-a pus sechestru asigurător pe bunuri mobile sau imobile ale lui Truică, avocatul Bogdan Cimbru a spus că s-a luat această măsură, fiind puse sub sechestru bunuri imobile până la concurenţa sumei considerate prejudiciu în dosar. Avocatul nu a dorit să precizece despre câte imobile este vorba sau care este prejudiciul reţinut în sarcina clientului său.
Surse judiciare au declarat că sechestrul a fost instituit de procurori pe terenuri şi imobile, inclusiv pe casa de la Snagov a omului de afaceri, precum şi pe conturi bancare din România şi din străinătate, în cazul conturilor din străinătate fiind formate comisii rogatorii pentru luarea măsurilor cerute de procurori.
Aceleaşi surse spun că procurorii DIICOT i-au adus la cunoştinţă lui Remus Truică, în dosarul creditelor care ar fi fost contractate ilegal de la BRD, că este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, instigare la înşelăciune, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani.
Conform surselor citate, în cazul lui Truică anchetatorii au luat măsura controlului judiciar. În timpul controlului judiciar, Remus Truică trebuie să respecte o serie de măsuri, printre care şi aceea de a se prezenta periodic la secţia de poliţie desemnată cu supravegherea sa judiciară.
La DIICOT au fost audiaţi, marţi, şi Gabriela Gavrilescu, membru în Comitetul de Credit din Centrala BRD-Group Societe Generale la data presupuselor fapte şi Lucian Cojocaru, director comercial al reţelei BRD în perioada 2009-2010.
Surse judiciare au declarat că lui Lucian Cojocaru i s-a adus la cunoştinţă că ar fi fost începută urmărirea penală pe numele său pentru constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani. De asemenea, şi Gabrielei Gavrilescu i s-a adus la cunoştinţă că este urmărită penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani.
De asemenea, marţi s-a prezentat la DIICOT şi Alexandru Claudiu Cercel-Duca, membru în Comitetul de Credit din Centrala BRD-Group Societe Generale la data presupuselor fapte, care a fost anunţat de procurori că este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani, au precizat sursele citate.
Claudiu Cercel-Duca a declarat, la ieşirea de la DIICOT, că nu doreşte să comenteze situaţia în care se află şi că vrea ca această anchetă să continue.
La rândul său, avocatul lui Claudiu Cercel-Duca a spus că ancheta este în fază incipientă şi că probele în cazul clientului său nu sunt lămuritoare, în contextul în care nu acesta a acordat în mod direct credite. Avocatul a mai arătat că prejudiciul general nu îi poate fi pus în sarcină lui Cercel-Duca, pe motiv că este vorba despre un prejudiciu cumulat, context în care anchetatorii trebuie să lămurească care este prejudiciul reţinut în sarcina clientului său.
În acelaşi dosar au fost audiaţi, vineri, Adrian Sârbu şi Sorin Roşca Stănescu. Adrian Sârbu, cercetat în arest preventiv într-un alt dosar, şi Sorin Roşca Stănescu, aflat în Penitenciarul Jilava, unde execută pedeapsa primită în dosarul Rompetrol, sunt în atenţia anchetatorilor pentru contractarea de credite în valoare de câteva milioane de euro de la BRD, în urmă cu mai mulţi ani.
În dosarul de la DIICOT a fost în atenţia anchetatorilor şi Elena Udrea, pentru un credit de aproximativ trei milioane de euro pe care l-a luat de la BRD în urmă cu mai mulţi ani. În cazul fostului ministru al Turismului, DIICOT şi-a declinat competenţa în 4 martie şi a trimis dosarul la DNA, care continuă cercetările.
Potrivit unor surse judiciare, în acest dosar se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, abuz în serviciu, constituire a unui grup infracţional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi spălare de bani.
Procurorii DIICOT au început, în octombrie 2014, urmărirea penală in rem în această cauză, având suspiciuni că, la sfârşitul anului 2007, la nivelul conducerii executive a BRD - Group Societe Generale a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor de creditare, atât cele interne cât şi cele emise de Banca Naţională a României, unor persoane fizice şi societăţi comerciale. Astfel, susţin anchetatorii, ar fi fost acordate ilegal credite, fiind cauzat un prejudiciu de 43,5 milioane de euro în dauna BRD - Group Societe Generale.
Citește pe alephnews.ro: CNN: Putin își cere scuze pentru „tragicul” accident al Azerbaidjan Airlines „fără a-și recunoaște responsabilitatea”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Magnus Carlsen, numărul 1 mondial, părăsește Campionatul Mondial de Șah Rapid din cauza blugilor: „Devenise o chestie de principiu”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Ce pensie va avea de la 1 ianuarie un pensionar român, dacă acum primește 3.000 de lei pe lună
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:08
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1040. Rolul Germaniei în menţinerea păcii în Ucraina depinde de aprobarea Rusiei, spune Merz / Dronele ucrainene domină operaţiunile armatei în 2024, raportează ministrul apărării / Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal
-
astăzi, 09:57
Avion prăbuşit în Coreea de Sud. La bord se aflau 175 de pasageri şi şase membri ai echipajului