Video REPORTAJ: Bucureştenii din Sectorul 6 au transformat trotuarele în parc, în aşteptarea noului Moghioroş - VIDEO

Bucureştenii care locuiesc în cartierul Drumul Taberei din Sectorul 6 au transformat trotuarele în parc, în aşteptarea redeschiderii bătrânului Moghioroş. Altădată plin de mame cu copii, tineri şi pensionari, parcul Moghioroş este, din martie 2013, şantier.

Urmărește
5153 afișări

Parcul Moghioroş, sau Drumul Taberei - după denumirea oficială -, şi-a început metamorfoza, adică "modernizarea arhitecturală şi peisagistică", în primăvara anului trecut.

Deşi panoul de şantier arată că proiectul trebuia încheiat la 1 august 2014, lucrările continuă. Iar oamenii dau în continuare ocol gardurilor, în aşteptarea redeschiderii spaţiului unde s-au obişnuit să se recreeze.

"Ştiam că trebuie să se deschidă în august, septembrie, dar nu s-a deschis. Înţelesesem că o parte la 1 august şi o parte la 1 septembrie. Noi stăm aici, locuim aici de 40 şi ceva de ani. Copiii au crescut aici şi acum sunt nepoţii. Trotuarul a devenit parc, uitaţi-vă în jur", spune o bunică ieşită cu nepoţii să ia o gură din aerul de lângă carosabil.

Unii oameni, însă, mărturisesc că au renunţat la plimbări.

"Unde să ne ducem? Noi unde ne mai plimbăm? Nicăieri nu ne ducem. Pe băncile de lângă (parc  - n.r.) stăm, de pe trotuar. Trec mămicile cu copii şi se aşează în zgomot şi în praf. Dar şi cu băncile avem probleme, pentru că se aşează persoanele fără adăpost şi noi venim şi ne aşezăm după ei", susţine o pensionară.

Un domn care spune că locuieşte de 50 de ani în cartier, lângă parc, rezumă situaţia legată de întârzierea redeschiderii parcului: "Stilul epocii actuale...Au anunţat că pe 1 august, dar nu au zis şi anul, ca şi cu metroul. Nu mă mai plimb în parc, merg între blocuri, pe alei".

Alţii au nostalgia jocurilor la umbră, la măsuţele din parcul pe care, de un an şi jumătate, scrie ÎNCHIS. "Mai veneai în parc la o tablă, ca pensionarii, la un şah. Acum, ne ducem mai departe", zice un alt pensionar.

Nemulţumirile oamenilor nu se referă doar la faptul că sunt privaţi de spaţiile pentru recreere. Astfel, unii se plâng că, odată cu închiderea parcului, le-a fost afectat traseul zilnic, având de mers noaptea pe o alee neluminată, care, când se înzăpezeşte, îi obligă să împartă strada cu maşinile.

"Problema este că ne afectează ca locuitori, pentru că ocolim extraordinar de mult, iar această alee este neluminată pe timp de noapte, pe timp de iarnă trebuie să o luăm pe partea carosabilă, pentru că aleea este plină de zăpadă, maşinile nu au decât două benzi", spune un locuitor din zonă.

Criticile vin şi de la cei care afirmă că, de când Moghioroş este închis, sunt nevoiţi să meargă cu copiii în alte parcuri, aflate la distanţe relativ mari faţă de Drumul Taberei.

"E greu. Trebuie să urc căruţul (în mijloacele de transport în comun - n. r.) să merg ori la parcul Cuza, ori la parcul Carol. E greu, e praf, e mizerie", spune o doamnă care împinge un cărucior.

Reprezentanţii Primăriei Sectorului susţin că lucrările pentru modernizarea parcului, începute în martie 2013, urmează să fie finalizate în noiembrie.

"Data menţionată pe panoul temporar este aferentă contractului de finanţare, şi nu celui de lucrări, fiind modificată conform actelor adiţionale semnate", spun reprezentanţii administraţiei publice de sector.

Primarul Sectorului 6, Rareş Mănescu, declara în martie 2013 că au început lucrările pentru modernizarea parcului Drumul Taberei, iar durata acestora este de 18 luni, conform contractului de finanţare.

Proiectul, în valoare de peste 75 de milioane de lei, din care aproximativ 60 de milioane de lei sunt fonduri europene, prevede modernizarea spaţiilor verzi de peste 10 hectare, prin amenajarea de piste pentru biciclişti/role, a unor zone pentru concerte, pentru câinii de companie şi pentru fitness, a unui skatepark, alături de terenuri multisport, locuri de joacă pentru copii, mese de şah etc.

Totodată, în parc va fi construită o pasarelă pietonală şi vor fi refăcute aleile, vor mai fi realizate o zonă de labirint şi o seră de plante exotice de 5.000 de metri pătraţi şi va fi instalat un sistem de supraveghere video.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici