REPORTAJ: Cabanele de vânătoare din Harghita, între care una a lui Ceauşescu, rezervate de sărbători - FOTO

Cabanele de vânătoare din Harghita, aşezate pe crestele munţilor, sunt o atracţie deosebită pentru turiştii din ţară şi din străinătate, iubitori de sporturi de iarnă şi de peisaje impresionante, ele fiind rezervate în totalitate încă de la începutul lunii octombrie.

Urmărește
3345 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Cabanele de vânătoare din Harghita, între care una a lui Ceauşescu, rezervate de sărbători - FOTO

REPORTAJ: Cabanele de vânătoare din Harghita, între care una a lui Ceauşescu, rezervate de sărbători - FOTO (Imagine: Daniela Mezey/ Mediafax Foto)

În Harghita, turiştii au la dispoziţie nouă cabane de vânătoare, situate în mijlocul unor păduri seculare de brazi şi de foioase, din zonele înalte ale judeţului. Apreciate pentru amplasarea în mijlocul naturii, în zone foarte liniştite, şi pentru frumuseţea peisajului care le înconjoară, ele oferă găzduire pe tot parcursul anului, turiştilor din ţară şi din străinătate.

Unii le caută din curiozitate, după ce au aflat că au fost locuite vremelnic de anumite personalităţi, dar cei mai mulţi sunt turişti străini, veniţi la partidele de vânătoare organizate de Direcţia Silvică.

În perioada sărbătorilor de iarnă, interesul pentru cabanele de vânătoare este deosebit de ridicat. Cea mai cunoscută este cabana Ivo, situată în apropierea localităţii Zetea şi construită în anii '70 special pentru familia Ceauşescu, fiind frecventată de dictator în special toamna, în sezonul boncănitului la cerbi.

"Rezervarea cabanei Ivo se face cu luni înainte de sărbători. Oamenii sunt curioşi să vadă cum a trăit Ceauşescu şi aici s-a păstrat totul intact, patul, mobilierul, chiar şi covoarele care sunt pe jos. De obicei, dormea o noapte, în timpul sezonului de boncănit la cerbi, şi întotdeauna era însoţit de câţiva aghiotanţi", povesteşte şeful Ocolului Silvic Homorod, Ioan Bănucu.

De altfel, povestea este spusă în detaliu, tuturor celor interesaţi, de cabanier şi de soţia lui, dornici să le facă pe plac turiştilor.

Dictatorului îi plăcea să vâneze, dar nu mânca niciodată carnea animalelor sau păsărilor sălbatice, ci doar preparate uşoare, din legume, pregătite de bucătarii pesoanali, care îl însoţeau în fiecare deplasare.

"Când nu vâna, îşi petrecea timpul plimbându-se printre brazi, jucând şeptică împreună cu soţia şi aghiotanţii care nu-l slăbeau din ochi nicio clipă, iar seara se retrăgea în camera situată la etaj. Este camera cea mai solicitată în prezent, mulţi îşi doresc să doarmă în patul lui Ceauşescu", spune Bănucu.

Cabana de vânătoare Ivo are două camere la parter, un living şi sufrageria, iar la etaj alte trei camere, între care şi cea a fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu. Clădirea poate fi închiriată pentru suma de 585 de lei pentru 24 de ore.

O altă cabană de vânătoare solicitată de turişti este "Hurdugaş", de la Topliţa. Ridicată într-o regiune de o frumuseţe aparte, pe crestele Munţilor Călimani, ea este preferată de străinii care obişnuiesc să vină în zonă la vânătoare, întreprinzători "cu cifre de afaceri impresionante". Încântaţi de peisaj şi de pârtiile de schi din zonă, acoperite cu zăpadă până în aprilie, ei solicită cabana şi în extrasezonul de vânătoare, pentru petrecerea Revelionului.

"Aici vin în special vânători străini, pentru care se organizează vânători la specii de cerbi şi de urs. Sunt oameni care au o disciplină a vânătorii extraordinară, care se comportă ca nişte oameni absolut normali. Aflăm, de cele mai multe ori după ce pleacă de la noi, că sunt oameni de foarte mare calibru în ţările dânşilor, întreprinzători cu cifre de afaceri impresionante", afirmă şeful Ocolului Silvic Topliţa, Ioan-Codruţ Duşa.

Cabana are la parter un salon mare, cu şemineu, unde oaspeţii iau masa înconjuraţi de trofee de vânătoare, o bucătărie modernă şi un grup sanitar, iar la etaj trei camere, prevăzute cu băi proprii, botezate după esenţa lemnosă din care au fost realizate lambriurile: camera de paltin, camera de molid şi camera de larice.

Cabana poate fi închiriată la cheie cu 324 de lei pentru 24 de ore.

De altfel, organizarea este comună tuturor cabanelor de vânătoare din judeţ, diferite fiind capacitatea de cazare şi gradul de confort.

Cea mai scumpă este cabana de vânătoare "Harghita-Mădăraş", care are două camere cu câte trei paturi, două camere cu câte cinci paturi, pevăzute cu băi proprii, şi şase cuşete, la mansardă, fiecare cu trei locuri, totalizând 34 de locuri care pot fi închiriate cu 1.200 de lei pentru 24 de ore.

Alte cabane de vânătoare mai des frecventate din Harghita sunt "Lacu Roşu", care costă 576 de lei pentru 24 de ore, "Mădăraş", care se închiriază cu 648 de lei pentru 24 de ore, şi "Brădeşti", la 684 de lei pentru 24 de ore.

Mâncara nu este asigurată, ea putând fi pregătită de turişti în bucătăriile cabanelor de vânătoare sau comandată de la pensiunile şi restaurantele din apropiere.

Toate cele nouă cabane de vânătoare din Harghita incluse în circuitul turistic au fost rezervate pentru sărbători încă de la începutul lunii octombrie, de turişti din ţară şi din străinătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici