- Home
- Social
- SIBIU, (28.07.2014, 11:40)
- Diana Stancovici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Câini salvatori şi care caută droguri sau explozibil, dresaţi în unicul centru din ţară, la Sibiu - FOTO
Aproape 300 de câini sunt pregătiţi anual să caute persoane dispărute, droguri, explozibil, tutun, la Centrul Chinologic Sibiu, singurul din ţară care dresează câini pentru Poliţie, Pompieri, Jandarmerie, SPP. Cei care îi antrenează spun că nu există metodă de căutare mai bună decât mirosul câinilor
Urmărește
3772 afișări
REPORTAJ: Câini salvatori şi care caută droguri sau explozibil, dresaţi în unicul centru din ţară, la Sibiu (Imagine: Ovidiu Matiu/Mediafax Foto)
Centrul Chinologic Sibiu a fost înfiinţat în 1950 şi de atunci a funcţionat neîntrerupt. Aflat la ieşirea din municipiul Sibiu, pe drumul care duce către Păltiniş, centrul se întinde pe 13 hectare şi este una dintre cele mai mari unităţi de profil din lume.
Acolo sunt pregătiţi toţi câinii cu care lucrează poliţiştii din România, fie că sunt structuri de patrulare-intervenţie, de căutare de explozibili sau stupefiante ori poliţişti de frontieră. Tot acolo sunt pregătiţi câinii jandarmilor şi ai pompierilor, care pot căuta persoane dispărute, inclusiv sub apă, prinse sub avalanşe sau sub dărâmături. În căutarea explozibililor sunt specializaţi câinii ceruţi de SPP, animalele fiind folosite aproape întotdeauna înaintea unei întâlniri la care participă înalţi demnitari.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Surse: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
-
Rezultate parţiale după numărarea voturilor din aproape 70% dintre secţiile de votare. Ciolacu pe unu, Georgescu pe doi, Simion pe trei. Lasconi pe 4, dar aşteptă marile oraşe
-
Alegeri prezidenţiale. Noi rezultate EXIT-POLL. Ciolacu scade, Lasconi şi Georgescu cresc
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
Nicio metodă de căutare nu este mai bună decât mirosul câinilor
Utilitatea acestor câini s-a dovedit până acum în zeci de mii de misiuni în întreaga ţară. Fie că descoperă droguri ascunse în maşini sau în alte locuri, fie că găsesc explozibili, persoane rătăcite, cadavre luate de apă sau infractori care fug de oamenii legii, câinii îşi fac întotdeauna treaba.
"Deocamdată nu s-a descoperit nicio altă metodă de căutare care să fie mai bună decât mirosul câinilor", afirmă comisarul şef Adrian Neguţescu, împuternicit ca şef de catedră Dresaj la Centrul Chinologic Sibiu.
La Centrul Chinologic Sibiu există un câine cu miros atât de bine dezvoltat şi care a fost atât de bine dresat cu ajutorul unor specialişti din Germania încât, dacă este plimbat încet cu o barcă, poate găsi cadavre prinse sub apă la adâncimi foarte mari. Animalul semnalizează prin lătrat, iar scafandrii ştiu unde să caute.
Câinii care sunt acum la Sibiu şi lucrează ca echipe operative au participat la misiuni în judeţ, dar şi în toată ţara: timp de mai multe luni au căutat cadavrul Elodiei Ghinescu, au descoperit ţigări de contrabandă la Calafat, au căutat, în 2009, un copil de şapte ani dispărut de la o cabană din Rânca, judeţul Gorj, iar în 2012, Marco, un câine de salvare în vârstă de patru ani atunci, a găsit în viaţă un copil de opt ani, bolnav de autism, dispărut de acasă dintr-o localitate de lângă Târgu Jiu.
Tot câinii de la Sibiu au descoperit un bărbat care s-a spânzurat într-o pădure din staţiunea Păltiniş, persoane luate de viituri, dar şi oameni surprinşi de avalanşă în Munţii Făgăraş.
Oriunde este un caz în care oamenii, singuri sau ajutaţi de tehnologiile moderne, nu reuşesc să facă faţă, intervin câinii de la Sibiu sau cei dresaţi în centrul de aici.
Aproape 300 de câini pregătiţi anual, cei mai solicitaţi sunt acum câinii care să descopere tutun
Centrul Chinologic de la Sibiu are un departament special care se ocupă de înmulţirea câinilor, această activitate realizându-se în funcţie de cererea diferitelor structuri.
Anual, inspectoratele generale de Poliţie, Pompieri, Jandarmi şi Poliţie de Frontieră, dar şi cei de la SPP transmit necesarul de câini pentru anul viitor, iar unitatea de la Sibiu se ocupă de pregătirea animalelor.
"În general, pregătim între 200 şi 300 de câini anual. Aceştia sunt pregătiţi pentru diferite misiuni, în funcţie de ce se solicită, pe baza unor selecţii. Acum, de exemplu, dată fiind amploarea pe care a luat-o traficul de tutun, pregătim mai mulţi câini care să descopere ţigări. Anul acesta a fost cea mai mare cerere pentru astfel de câini şi am pregătit deja circa 50 de animale", spune Adrian Neguţescu.
Pregătirea animalelor de serviciu începe încă de la naştere. Până în jur de două-trei luni, stau în centru şi sunt evaluate. În funcţie de aptitudinile pe care le au, câinii vor fi îndrumaţi spre un anumit tip de activitate: căutare de persoane, de produse sau de urme. Dacă sunt mai agresivi, vor fi instruiţi pentru patrulare, pază şi intervenţie.
Cel mai bine se lucrează cu rasele ciobănesc german şi belgian, câini cu aptitudini deosebite şi care nu sunt extrem de ataşaţi de primul lor stăpân, existând posibilitatea ca, la un moment dat în timpul activităţii, din diferite motive, câinele să fie nevoit să lucreze cu o altă persoană.
După ce i se stabileşte domeniul în care va lucra, câinele este preluat de un ”conductor” - poliţist, jandarm, pompier - care va face echipă cu el pe teren, va continua permanent pregătirea şi îl va îngriji.
Până în jurul vârstei de un an, câinele îşi însoţeşte conductorul la serviciu pentru a se obişnui cu mediul, cu oamenii, cu specificul activităţii şi cu ceilalţi câini din domeniu. După împlinirea vârstei de un an urmează pregătirea de specialitate, un curs cu durata de 16-20 de săptămâni, abia după absolvirea acestuia câinele fiind folosit efectiv pe teren, în misiuni.
În general, câinii de serviciu "lucrează" cam şapte ani şi jumătate, abilităţile lor fiind verificate periodic, tot la Sibiu. După această perioadă, unii dintre ei mai pot continua viaţa activă, dar majoritatea ies din activitate şi fie sunt preluaţi cu titlul gratuit de către foştii lor conductori, ceea ce se întâmplă în 95 la sută din cazuri, fie sunt donaţi persoanelor care doresc să-i preia.
Cât timp sunt activi, câinii participă la zeci de misiuni. Pentru că intervenţia animalelor de la Sibiu înseamnă că undeva s-a întâmplat ceva grav, celor de la Centrul Chinologic le place să spună că, deşi câinii sunt pregătiţi pentru orice, cel mai bine ar fi să nu ajungă să fie folosiţi.
Amir, specilizat în căutarea de droguri, a găsit cocaină pe o stradă din Sibiu
Amir este un superb ciobănesc german malinois în vârstă de patru ani şi jumătate, specializat în căutarea de droguri. El face echipă cu agentul şef principal Petre Iuga, instructor la Centrul Chinologic. Istoria lui Amir se împleteşte cu ultimii ani din viaţa lui Petre Iuga. Poliţistul l-a luat pe Amir pe când avea cinci luni, l-a îngrijit, l-a dresat, l-a pregătit şi apoi l-a prezantat lumii. Amir a câştigat mai multe premii naţionale şi internaţionale la concursuri de profil. În 2013, a ocupat locul întâi pe ţară la categoria droguri, iar în acest an a obţinut locul al treilea la un concurs în Bulgaria.
Nu doar la concursuri este bun Amir, ci şi pe teren, în misiuni reale.
Anul trecut, pe o stradă din Sibiu, Amir a fost dus să caute droguri în maşina unui cetăţean străin. După ce a dat de mai multe ori târcoale maşinii, câinele a căutat în interior şi, în partea din spate, între scaune, a găsit într-un tub circa 10-15 grame dintr-o substanţă albă, care s-a dovedit a fi cocaină.
Petre Iuga povesteşte că lucrează în Centrul Chinologic din 1994, iar Amir este al patrulea câine pe care l-a avut.
"În atâţia ani nu ai cum să nu te ataşezi de câine. E greu să renunţi la el când nu mai este în viaţa activă, aşa că eu, de fiecare dată, am cerut să iau câinii care au fost casaţi. El devine ca un membru al familiei. Ca să faci parte dintr-un astfel de echipaj şi să faci munca asta trebuie să fii deschis, să-ţi placă animalele, să le iubeşti. Altfel, n-ai cum", explică Petre Iuga.
Un alt ciobănesc belgian malinois de la Centrul Chinologic Sibiu este Echo, un câine de patru ani, specializat în detectarea de explozibil. El face echipă cu agentul şef adjunct Aurelian Vlad, care se specializează acum ca instructor, la cursurile organizate de Agenţia Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene (FRONTEX).
"Se doreşte o uniformizare a pregătirii câinilor în toate statele membre. De aceea se fac cursuri. În primul rând se specializează conductorii, iar eu încerc acum să devin instructor FRONTEX, adică să cunosc metodele care se vor aplica în toate statele şi să le pot preda ulterior colegilor din ţară", explică Aurelian Vlad.
El urmează un curs cu patru module care a început în martie şi se va termina în noiembrie. Toată pregătirea se face împreună cu Echo, existând o sumedenie de chestiuni practice pe care trebuie să le înveţe şi să exerseze cu câinele.
Aurelian e fericit că, deocamdată cel puţin, Echo nu a avut ocazia să descopere explozibil, deşi a participat la diferite misiuni.
Aurelian lucrează de 11 ani în Centrul Chinologic şi a avut în grijă şase câini până acum. Cu unul dintre câinii cu care a lucrat şi care era specializat pe căutare de persoane a găsit, în 2008, un bărbat care fugise din arestul Poliţiei Bistriţa-Năsăud.
"Am fost solicitaţi şi ne-am deplasat la misiune. Au fost două echipaje de la Sibiu. Într-o pădure, la circa zece kilometri de Bistriţa, am găsit persoana, după două zile de căutări", povesteşte Aurelian.
Anual, echipaje de la Sibiu participă la misiuni în străinătate, în general având ca scop combaterea imigraţiei ilegale.
În 2010 a fost obţinut cel mai mare succes în acest gen de misiuni: un echipaj de la Sibiu a participat la o misiune de două luni în Spania şi a găsit 10 dintre cei 40 de imigranţi din Algeria şi Maroc descoperiţi în total pe durata misiunii de către cele 20 de echipaje participante.
Periodic, câinii de la Sibiu sunt prezentaţi publicului larg în demonstraţii la care participă sute de persoane, în general copii încântaţi de "trucurile" pe care le pot executa animalele.
Citește pe alephnews.ro: EXIT POLL 21:00 Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 24,1%, Elena Lasconi 19,6%, Călin Georgescu 17,1% George Simion 13,8%
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e pe locul 2 acum
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe